Dorsz w sosie pomidorowym z oliwkami. Pesce All’Acqua pazza

 

 Acqua pazza –  szalona woda.  Prawdopodobnie odnosi się do stuletniej techniki gotowania ryb przez rybaków, którzy używali morskiej wody aby gotować swoje połowy  jeszcze na morzu.

W kuchni włoskiej to sos, który występuje w wielu różnych odmianach. Od  lekkich bulionów, do gęstych sosów pomidorowych, w których znajdowały się wszystkie rodzaje owoców morza, a nie tylko tradycyjnie białe ryby, a nawet kurczak. To danie jest porównywalne z innymi potrawami włoskimi, takimi jak: cioppino , cacciuccio i brodetto.

Oprócz białych ryb – okoń morski , dorsz , halibut ,  itp., standardowymi składnikami dania są:  pomidory , woda, sól, oliwa.

Można jednak stosować wiele innych składników, takich jak czosnek , seler , marchewka, kalmary, krewetki,  zioła i przyprawy: pieprz ,kapary , liście laurowe , oliwki , natka pietruszki , koper i cytryna . W niektórych recepturach jest też chleb do zanurzania w sosie.

Choć danie pochodzi od rybaków z obszaru neapolitańskiego , termin  acqua pazza  najprawdopodobniej pochodzi z Toskanii. Mieszkańcy  Mezzardii uprawiali wino, ale musieli oddać większość właścicielowi, pozostawiając niewiele do picia dla siebie. Byli zaradni i mieszali łodygi, nasiona i pozostałości po wytworzeniu wina z dużą ilością wody, doprowadzali je do ​​wrzenia, a następnie hermetycznie zamykali w wazach z terakoty i fermentowali przez kilka dni.  l’acquarello lub l’acqua pazza  w rezultacie była wodą ledwo zabarwioną winem.

Acqua pazza w latach sześćdziesiątych stało się bardzo popularnym daniem na Capri.

 

 

Dorsz w sosie pomidorowym z oliwkami
Pesce All’Acqua pazza

2 świeże filety z dorsza ( przekrojone na pół)
200 g czarnych oliwek z pestkami
1 puszka pomidorów pelati
1 ząbek czosnku
1/2 pęczka natki pietruszki
1 łyżka oliwy EV
2 fileciki anchois
sól i pieprz do smaku

Na oliwie podgrzewamy rozgnieciony ząbek czosnku. Dodajemy  pomidory pelati razem z sosem, dokładamy czarne oliwki z pestkami i filety anchois. Gotujemy razem 5 minut. Dodajemy sól i pieprz i układamy cztery kawałki dorsza – zanurzamy je w sosie. Doprawiamy solą i pieprzem i przykrywamy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C lub zostawiamy na płycie kolejne 5 minut. Zdejmujemy z ognia, posypujemy posiekaną natką pietruszki i od razu podajemy.
My najchętniej zjadamy to danie z ciabattą lub świeżym włoskim makaronem. Na zdjęciu z trofie.

20 thoughts on “Dorsz w sosie pomidorowym z oliwkami. Pesce All’Acqua pazza

  1. Dorsz to jedna z moich ulubionych ryb 🙂 Pyszne danie zaprezentowałaś 🙂

    • Post Author Amber

      Aniu,
      i u nas dorsz zajmuje wysokie miejsce w kuchni.
      Danie polecam!

  2. wstyd się przyznać, ale nigdy nie jadłam tak podanej ryby w sosie, muszę spróbować 🙂

  3. Muszę przyznać, że mam słabość do wszystkiego co jest zanurzone w pomidorowym sosie z oliwkami. Z kawałkiem ciabatty mogłabym jeść w nieskończoność! Pyszności!

  4. Cudowne danie! 🙂

  5. Uwielbiam taką kuchnię i takie potrawy. Nieskomplikowane, niewymagające kilkudziesięciu składników i jednocześnie zachwycające prostotą i wyjątkowym smakiem.

  6. Aniu na takie danie to ja się wpraszam 🙂

  7. Uwielbiam dania z historią w tle! Bardzo smakowicie przygotowany dorsz!

    • Post Author Amber

      Kamila,
      je się o wiele smaczniej, znając taką historię dania!
      Dziękuję.

  8. Ale to danie smakowicie wygląda!

  9. Normalnie ślinka cieknie 😉

  10. Aniu, t będzie mój obiad na dziś. Wszystkie składniki mam więc zabieram się do roboty:)

Comments are closed.