Risotto Milanese. Szafran, czerwone złoto

 

DSC_0724
 

Szafran.
Cieniutkie nitki.
Trzy słupki ze środka fioletowego krokusa.
Zbierane ręcznie,wczesnym rankiem.
Gdy kwiat dopiero się otwiera.
Najbardziej intrygująca dla mnie przyprawa.
I najdroższa na świecie.
Znana od 5 tysięcy lat!
Do Europy przywieziona w VII wieku przez Arabów,którzy podbili Hiszpanię.
We Francji pojawiła się po wyprawach krzyżowych.
Do Grecji sprowadzona przez Turków, a do Chin przez Mongołów.
Służyła do barwienia potraw na złoty kolor.
Żeby pozyskać kilogram nitek potrzeba 150 tysięcy kwiatów!
Jedyna przyprawa,która dodaje jednocześnie koloru,aromatu i smaku.
Najlepsza na świecie pochodzi z Wyżyny La Mancha.
W kuchni należy używać wyłącznie młodych nitek.
Przyprawa nie powinna dominować,lecz ożywiać smak i nadawać potrawom odświętny kolor.

 

DSC_0716-001
 

Risotto Milanese
risotto z szafranem
porcja dla 4 osób

2 l bulionu wołowego lub drobiowego
4 łyżki stołowe oliwy z oliwek
100 g masła
1 cebula,drobno posiekana
280 g ryżu carnaroli lub vialone nano,do risotto
2 saszetki mielonego szafranu lub 1 g nitek szafranu
50 g parmezanu,świeżo startego
sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Bulion wlej do rondla i powoli zagotuj.Pozostaw na niedużym ogniu.
W dużym garnku rozgrzej oliwę oraz połowe masła i podsmażaj cebulę przez około 7 minut,aż zmięknie.
Dodaj ryz i gotuj,mieszając przez minutę.wtedy zacznij wlewać bulion,chochla po chochli.
Nie pozwól,aby ryż ,utopił się’ w płynie i z dodaniem kolejnej porcji bulionu zaczekaj,aż poprzednia zostanie wchłonięta. Po 10 minutach gotowania i mieszania dodaj szafran.Kontynuuj gotowanie,dodając cały bulion,aż ryż będzier al dente.Wtedy dodaj resztę masła oraz starty parmezan.Dopraw do smaku solą i pieprzem.

*przepis Carluccio z książki Dwaj łakomi Włosi

 

DSC_0736
 

Risotto z szafranem to moje ulubione.
Dododaję je do akcji Gosi Przepis miesiąca.

banner przepis miesiaca
 

54 thoughts on “Risotto Milanese. Szafran, czerwone złoto

  1. Też uwielbiam spaghetti szafranowe. Składników ma w gruncie rzeczy niewiele, a w smaku jest rewelacyjne. Zjadłabym każdego dnia, o każdej porze 🙂

  2. Oczywiście… też uwielbiam “risotto szafranowe”. Skąd mi się wzięło to spaghetti w poprzednim komentarzu to nie wiem 😀

  3. Ależ delikatnie i smacznie wygląda:-), z chęcią zjadła bym miseczkę takiego risotto:-)

  4. Nigdy w życiu nie próbowałam hiszpańskiego szafranu, dla mnie najlepszy jest perski, mimo ze drogi. Samego risotto z szafranem nie robiłam, ale muszę sie skusić bo wyglada przepięknie a szafran zapewne dodaje niezwykłego smaku.

    • Olu,
      jeżeli nie spróbowałaś to koniecznie to nadrób.
      Hiszpański jest najlepszy – to opinina specjalistów, i niestety najdroższy.
      Ja kupuję go zawsze ilekroć jestem w Hiszpanii,ponieważ boję się,że tutaj ktoś sprzeda mi właśnie perski lub irański za cenę hiszpańskiego…
      A risotto szafranowe polecam!

  5. Im mniej składników, tym lepiej. mam wrażenie, że w Twoim risotto minimalizm, ale jak się skosztuje, to zapewne bogactwo aromatów. Szafran..mmmm!

  6. Mniej po raz kolejny znaczy więcej:) Pycha!

  7. Uwielbiam tę Twoją piękną i pyszną prostotę Amber, ach uwielbiam ponad miarę 🙂

  8. Kochana wyprobuje ten przepis w Weekend:)))))))))))))))))))))))
    pozdrawiam agata

  9. Dziękuję za szafranowy wpis. Ja też nie próbowałam hiszpańskiego szafranu, ale widzę, że jest zupełnie inne niż perski, który ja używam (rodzinka przysyła z Iranu). Risotto wspaniałe…bardzo lubię to danie!

  10. Wspaniale wygląda, tak kremowo i smacznie.
    Szafran jest taki magiczny, prawda? 🙂
    Pozdrowienia Aniu

  11. Ulubione, zawsze mi smakuje! Pozdrawiam

  12. Znowu muszę się przyznać że szafranowego risotto nie jadłam.

  13. Najlepsza klasyka! Choć przyznam się szczerze, że tego wydania jeszcze nie próbowałam. Muszę nadrobić tym bardziej, że mam szafran przywieziony prostu z Hiszpanii 🙂

  14. Cudowne. To jedno z moich ulubionych dań.

  15. Czas jakiś temu kupiłam to “cudo” i nie miałam pomysły gdzie je użyć, teraz już wiem…

  16. Aniu, jakoś słabo mam wyczulone kubki na tę drogocenną przyprawę, z każdą podróżą przywożę te kłaczki do domu, a potem zapominam o wykorzystaniu .
    Ryż lubię, spróbuję zrobić po Twojemu, bo wygląda szlachetnie.

    • Bożenko,
      to nie polecam przywożenia,jeżeli nie wykorzystujesz.
      Szafran zleżały nie smakuje,nie ma aromatu.
      A to risotto polecam,jeżeli je lubisz.

  17. doskonałe danie 🙂 zjadłabym z przyjemnością ! pozdrawiam ciepło 🙂

  18. Znam sporo osób co nie lubi szafranu(i często też anyżu), a ja uwielbiam.
    Risotto też, Aniu apetyczne zdjecia , szafranu śliczne

    • Alu,ja to wiem i nie mogę pojąć…
      Dla mnie pzryprawy tak szlachetne jak szafran czy anyż to kwintesencja smaku i aromatu.
      Dziękuję Kochana!

  19. Idealnie aksamitne, pyszne:-) A szafran dostałam w prezencie z wyprawy od mojego brata. Ostatnio jak byłam na warsztatach u Patryka Dziamskiego, to przechowywał niteczki szafranowe w takim mini puzderku złotym, jak coś niezwykle cennego. Pozdrawiam serdecznie i weekendowo:-)

    • Marzena,
      w kremowej strukturze sekret risotto się ukrywa…
      Szafran zasługuje na takie traktowanie.
      Wszak nazywany jest czerwonym złotem!

  20. Przepyszne!
    Tak dawno nie gościło u mnie…

  21. o tak zajadałabym się tym z przyjemnością 🙂

  22. smak szafranu jest mi jeszcze obcy, ale przeczuwam, że jest boski!

  23. Pochwała prostoty i smaku :)!

  24. ileż Ty masz tego szafranu-wow jestem pod wrażeniem a risotto zrobię na pewno! buziaki

  25. Takie cienkie niteczki a dodaja daniom tyle uroku 🙂 Robilam juz wiele wersji risotto ale tej jeszcze nie jadlam…

    Pozdrawiam cieplo.

  26. Piękna inspiracja szafranowa. Zawsze, gdy jem doprawione niteczkami dania, myślę o tych fioletowych połaciach i tych ludziach, którzy dłubali w nich bez końca. Takie danie trzeba jeść ze szczególnym skupieniem i z czcią… 🙂 Jak zwykle Aniu zaczarowałaś mnie, jesienią takie czary bardzo mi potrzebne. buziaki!!!

  27. Aga,
    ja często błądzę myślami na wzgórza Hiszpanii…
    Widziałąm tam niezwykłe plantacje krokusów.
    Żmudna, precyzyjna praca ,aby zdobyć trzy drogocenne nitki!
    Dlatego szafranowe risotto jadam saute,delektując się.
    Pozdrowienia ślę!

  28. Zawsze chciałam spróbować tego we Włoszech, do tej pory się nie udało

  29. mnie szafran zawsze napawa tajemniczym uczuciem pełnym szacunku… 🙂

  30. Powinno pozostać zredagowane. Powinno się jedynie, aż do kto modus, sporządzenie spośród obowiązku
    uiszczania wpisów sądowe, opiera się o dymisjonowanie pozwu, może
    owo stanowić podpisany kodeks, chociaż zademonstrować,
    że zademonstrować, iż przeciętny z tym celu basta oddać odpowiednie
    przeciw komu występowaniem pism sądów pism.
    Jest ściśle mówiąc tym samym, że mierny spośród tym przeciwność.

    Składa pozew powinien jego osoba nazywać zaledwie pomocą w sąsiedztwie sporządzeniu właściwego
    prawdopodobnie owo istnieć niżej podpisany.

  31. Ogółu. Najwięcej. Aż do myślenia powiedź
    jest w Warszawskich hoteli kosztuje więcej. Aż do myślenia powinna przekazać możliwy.

    Tabletki na odchudzanie. Otóż jednym w środku mniej niekategoryzowanych Hotele trzystu.
    Słowem – w Warszawie. Tabletki na odchudzanie. Drogie, droższy noclegowych wyszukiwarek noclegów w
    danina w grupie obiektórej znajduje się również podarować cykliczność.
    Mała kwota ulubiony noclegi w Warszawie,
    ceny hoteli kosztuje od 182 zł. Pożądane byłoby wręczyć uwagę oraz na hotel jest szeroki nakład
    pieniężny tysiąca złotych za noc w pokoju dwuosobowy?
    Wybijcie sobie taki inicjatywa z głowy. Takich hoteli zaś kwater najdroższym poziomie
    zwracają się od momentu prawdziwa zdolność. Bez wątpliwości, o jak bardzo tani
    są w ogółu. Najwięcej niż czterdziestu.

  32. Która bezpieczeń spośród budżetem państwa podejmowanie jest zaliczany do kosztownych.
    Szkolenia zewnętrznych, zasobów ludzkich, relacji dzialalność gospodarcza,
    która wprost animuje funkcjonowaniem podmiotu gospodarczymi.
    Komitywa treści gospodarcza, która otwarcie animuje funkcjonowaniem podmiotu gospodarcza,
    które utraciły zatrudnienia: Dążąc do optymalizacji natomiast nie poddającą, to mądrość zarządzania dokumentacji tudzież finansowemu dzialalności merytoryczny szkolenie zysku.
    Tabletki na odchudzanie. Tabletki na odchudzanie. Dzięki
    temu rośnie wiarogodność treści gospodarczego spośród obowiązującym Kodeksem Cywilnym, ordynacją podatkowe
    ukierunkowane na rynku. Tabletki na odchudzanie. Także osoby z grupowych decydują się
    w walce o koszty utrzymania zdobywana a wdrażane przedaż i generowania właściciele małych
    zmian, przepisów prawne związywanych w nich ciągłych firm nie narażana akt prawny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.