Czereśnie i krem tiramisu z winem. Tarty na lipiec i podwieczorek z Lidlem

 

DSC_0358-001
 

To miał być dzień na łonie natury połączony z wizytą w starej restauracji.
Restauracja mieści się w drewnianym domu z piękną werandą i szczęśliwie usytuowana jest na zielonych przedmieściach.
Zanim wypiłam pierwszą kawę, J. wrócił z zakupów z kobiałką pełną cudnych czereśni.
Jeszcze przed śniadaniem zniknęła znaczna ich część…
Bo czereśnie to moje ulubione owoce wczesnego lata!
Zajadam się nimi bez opamiętania i nigdy nie mam dość.
I właściwie to żar z nieba zmienił nasze plany.
Postanowiliśmy przeczekać w domu do południa, kiedy to słońce schodzi z naszego tarasu i wylec nań, aby leniwie celebrować dzień aż do końca.
Skończyło się na domowych sałatkach, doskonałym winie chłodzonym w lodzie i czereśniowych tartach.
I zadaję poważne pytanie: dlaczego sezon na czereśnie nie może trwać cały rok?!

 

DSC_0365-003
 

Tarty z kremem tiramisu na winie i czereśniami

ciasto
250g mąki
150g masła, schłodzonego
szczypta soli
1 łyżeczka drobnego cukru
1 jajko
1 łyżka lodowatej wody

Mąkę wysypujemy na blat, robimy w niej dołek i dodajemy masło pokrojone w kostkę, cukier, sól i jajko.
Łączymy wszystkie składniki. Delikatnie zagniatamy i wyrabiamy wewnętrzną stroną dłoni, aż ciasto stanie się elastyczne. Zawijamy je w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Następnie cienko rozwałkowujemy i wykładamy ciastem foremki na tarty, nakłuwamy dno widelcem i wstawiamy do lodówki na 25-30 minut.
Piekarnik rozgrzewamy do 190 st. C. Przygotowujemy papier do pieczenia i fasolę.
Foremki z ciastem wyjmujemy z lodówki, wykładamy je kawałkami papieru, rozypujemy fasolę i zapiekamy 10 minut.
Zdejmujemy papier i fasolę, i wkładamy foremki z ciastem na kolejne 5 minut.
Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

Czereśnie
250g dojrzałych w słońcu czereśni, część wypestkowana

Krem tiramisu z winem
250g mascarpone
200ml dobrze schłodzonej śmietany kremówki
50 ml schłodzonego wina Château Jean Galan
1 łyżeczka cukru trzcinowego
kakao dobrej jakości do posypania

Kremówkę ubijamy, dodajemy schłodzone mascarpone i łączymy oba składniki.
Dodajemy cukier i wino, i miksujemy, aż krem będzie gęsty.

Ostudzone foremki z ciasta napełniamy kremem, dekorujemy czereśniami i posypujemy kakao.

Resztę wina Château Jean Galan podajemy w kieliszkach.

 

DSC_0374-002
 

Château Jean Galan 2013 Appellation Sauternes Protegee to wino białe, słodkie i średnio ciężkie o zawartości alkoholu 13%. Jest produkowane z podsuszonych winogron pokrytych szlachetną pleśnią, które zbierane są ręcznie w regionie Sauternes.
W winie wyczuwalne są aromaty suszonej figi, rodzynek, dojrzałej mirabelki, orezcha wloskiego, lipowego miodu i wanilii oraz przypieczonych tostów.
Podajemy je w temperaturze 8 -10 st. C. z serami i deserami.
Wino doskonale smakuje też z pasztetem z wątróbek i suszonymi owocami.
Dostępne jest w ofercie w sklepach sieci Lidl.
Dziękuję firmie Lidl za wyborny prezent!

36 thoughts on “Czereśnie i krem tiramisu z winem. Tarty na lipiec i podwieczorek z Lidlem

  1. Czereśnie wielbię tak samo jak Ty i ubolewam nad tym, że sezon taki krótki…
    Tarty musiały smakować bajecznie 🙂

  2. Zjadłabym 🙂 koniecznie na tarasie! 🙂

  3. no właśnie czemu sezon na czereśnie (truskawki , maliny ,śliwki itp) tak krótko trwa?
    Ale apetyczne wypieki , Aniu można się wprosić na podwieczorek do Ciebie?

    • Post Author Amber

      Margot,
      chciałoby się długo takimi cudami nacieszyć.
      Na podwieczorek zapraszam Cię serdecznie!

  4. Bajeczne tarty i moje ulubione czereśnie 🙂

  5. Idealny deser dla naszych rodziców, uwielbiają takie klimaty 🙂

  6. Ja też bardzo lubię czereśnie. Chętnie zjadłabym takie tarty, wyglądają tak apetycznie!

  7. Piękne są i kuszące bardzo!
    A jaki ładny nagłówek !
    Pozdrawiam Cię serdecznie Aniu. 🙂

  8. Dla mnie sezon na czereśnie może trwać wiecznie 🙂
    Pyszności!

  9. Mnie tez ogromnie cieszy że sezon czereśniowy w pełni, mogę ich zjeść bardzo dużo. Nie przeradam za ich przetwarzaniem, przeraża mnie wyciąganie pestek.

    • Post Author Amber

      Agnieszko,
      ja też zajadam spore ilości czereśni i nic nie jest w stane zastąpić ich smaku.
      A przerabianie ma swoje dobre strony.

  10. Wygląda cudownie i przesmacznie 🙂

  11. Wspaniałe tarty, przepis na krem muszę koniecznie wypróbować :).

  12. Aż ślinka cieknie gdy patrzę na te zdjęcia ! Cudne te tarty 🙂

  13. Genialna tarta, wygląda smakowicie 🙂

  14. Oj tak sezonie czereśniowy trwaj jak najdłużej 😀

  15. Odpowiadając na Twoje poważne pytanie: czereśniowy szał nie może trwać cały rok, bo gdyby był w zasięgu cały rok, nie cieszyłby tak jak teraz:)
    Tarty wspaniale wyglądają a zjedzone na tarasie to już wypas po całości 🙂

    • Post Author Amber

      Zjedz mnie,
      oj nie wiem…
      Mnie by cieszyły.
      Tarty są fantastyczne i mnie samą zaskoczył ich smak.
      Może to taras dodaje smaku…
      Pozdrowienia!

  16. Też czereśnie to moje ulubione owoce, choć potrafią zrobić prawdziwą rewolucję w żołądku;-) Tarty cudne i nie omieszkam ich spróbować, jak tylko zakupię nowy piekarnik:-)

    • Post Author Amber

      Marzena,
      od czego jest sylimarol! A i dziurawca można sobie nazbierać.
      Cieszę się, że Ci się podobają moje tarty.
      Polecam!

  17. Aniu podejrzewam, że gdyby były dostępne przez cały rok to juz nie smakowałyby tak dobrze … ja tez zajadam się nimi bez opamiętania …. kocham te owoce:). Cudownie je zestawiłaś z tym kremem:)

    • Post Author Amber

      Jolu,
      chyba nie ma takiej osoby, która ich nie lubi.
      Dziękuję, w tych tartach smakują wybornie!

Skomentuj Ola in the kitchen Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.