Cynamonowe bułki na zakwasie. Listopadowa Piekarnia

 

Cynamonowe smaki zdominowały mój weekend. W domu unosiły się aromatyczne opary, było bardzo smacznie i przytulnie. Bo początek listopada w przyrodzie jakoś mnie nie zachwycił, wszędzie królowała szarość i wisiał w powietrzu chłód. Toteż delektowaliśmy się bez umiaru cynamonowymi bułkami, popijaliśmy mocną kawę i herbatę. No i oczywiście wino.
A jak cynamonowe bułki u Was? Ciekawa jestem Waszych wypieków.

 

 

Cynamonowe bułki na zakwasie

przepis The perfect Loaf
12 bułek

cynamonowy krem
215 g jasnobrązowego cukru
40 g mąki uniwersalnej
2 łyżki roztopionego niesolonego masła
2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki soli

Wymieszaj wszystko razem w misce, niekoniecznie na gładką pastę. Trzymaj pod przykryciem aż do użycia (brązowy cukier wysycha bardzo szybko).

serowa glazura
114 g miękkiego twarogu w pokojowej temperaturze
62 g cukru pudru
37 g pełnego mleka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Dodaj wszystko do miksera wyposażonego w trzepaczkę i ubijaj do uzyskania kremowej i miękkiej konsystencji. Najlepiej i najłatwiej użyć do tego miksera lub ręcznego ubijaka, ale jeśli chcesz ćwiczyć, ręczna trzepaczka też będzie dobra. Mikser zapewni, że nie pozostaną żadne grudki twarogu.

ciasto
477 g mąki uniwersalnej lub pszennej chlebowej
133 g pełnego mleka, z lodówki
191 g masła
4 duże jajka
48 g cukru pudru lub drobnego cukru
11 g soli
200 g dojrzałego zakwasu 100% hydracji

Harmonogram pracy

9.00
Najpierw wyjmij masło i pokrój na kwadraty, pozostaw w misce, aby ogrzało się do temperatury pokojowej.

Mieszanie ciasta w trzech etapach (zgodnie z ruchem wskazówek zegara).
Pierwszym etapem będzie wstępne połączenie wszystkich składników, które następnie pozostawiamy na 10 minut. Drugim etapem będzie wzmocnienie glutenu w cieście przed dodaniem masła. Trzecim i ostatnim etapem będzie dodanie kawałków masła o temperaturze pokojowej do wzmocnionego ciasta.

W średniej misce dodaj zimne jajka,zimne mleko,cukier i dojrzały zakwas. Miksuj razem do połączenia.

Dodaj mąkę i sól do misy miksera wyposażonego w hak. Ustaw mikser na niski poziom i powoli zacznij wlewać płyn do miski miksera. Dodawaj po trochu w ciągu 3 minut. Po zakończeniu ciasto będzie wyglądało na bardzo mokre i zbrylone, odstaw je na 10 minut przed dalszym wzmocnieniem.

Po 10 minutach przerwy włącz mikser na średnią prędkość i mieszaj przez około 5-6 minut, aż ciasto zacznie się łączyć i wszystkie grudki znikną. Ciasto powinno zacząć wyciągać się z boków miski, ale nie będzie się całkowicie usuwać z dna. Jeśli ciasto po prostu nie chce się połączyć i jest zbyt mokre, dodaj trochę mąki, po łyżce stołowej, aż się połączy.

Ważna jest temperatura masła. Powinno być lekko zimne w dotyku, ale elastyczne. Jeśli masło jest zbyt zimne, nie będzie łatwo wchłaniać się w ciasto, a zbyt ciepłe (prawie topiące się) będzie za tłuste.
Dodawaj masło do ciasta po jednym kawałku, czekając, aż poprzedni kawałek zostanie wchłonięty przed dodaniem następnego. Miksuj, aż całe masło zostanie dodane i nie będzie widać żadnych śladów masła, może to zająć 8-10 minut przy niskiej / średniej prędkości mieszania.

od 9:30 do 11:30
Przenieś wymieszane ciasto do dużego pojemnika i pozostaw do fermentacji przez 2 godziny w temperaturze 24 st. C. Podobnie jak podczas pieczenia chleba na zakwasie rozciagnij i złóż caisto 3 -4 razy
w odstępnie co 30 minut. Jeśli ciasto jest bardzo mocne po trzecim składaniu, pomiń ostatni raz, ale odstaw ciasto na pełne 2 godziny.

11:30 do 14:00
Umieść zakryty pojemnik z ciastem w lodówce na co najmniej 2 godziny (można na 3-4 godziny).

Opcja nocna : w tym momencie czas jest bardzo elastyczny. Gdy ciasto jest przykryte i schowane do lodówki, można je tam zostawić na noc, a resztę procesu można zrobić rano.
Ciasto rozwałkować na prostokąt dopiero po całkowitym schłodzeniu.
Ciasto musi być całkowicie zimne i jędrne w dotyku przed rozwałkowaniem, nie skracaj tego procesu.

14:00
Przed rozwałkowaniem ciasta przygotuj mieszankę cynamonowego brązowego cukru.

Posyp powierzchnię roboczą mąką. Następnie wyjmij schłodzone ciasto z lodówki i wyłóż je na posypaną mąką powierzchnię. Ugniatamy wierzch ciasta i zaczynamy rozwałkować ciasto wałkiem. Rozwiń go do prostokąta 11 „x 21”. ( patrz przepis oryginalny). Użyj noża stołowego i posyp mąką w każdym miejscu, gdzie ciasto przyklei się do powierzchni. Staraj się trzymać ciepłe dłonie z dala od ciasta, aby uniknąć jego podgrzewania. Posyp ciasto równomiernie suchą mieszanką cynamonowego cukru, pozostawiając niewielki margines na samej górze. Kiedy ciasto jest zwinięte, ten mały margines pomoże uszczelnić ciasto.
Zaczynając od dłuższego końca znajdującego się najbliżej ciebie, zwijaj ciasto wystarczająco mocno, aby później ułatwić cięcie i przenoszenie porcji.
Pokrój nożem wałek na 12 porcji. Przenieś pokrojone porcje na formę do pieczenia tak, aby wokół nich było trochę miejsca.

14.30
Umieść formę do pieczenia z bułkami w ciepłym miejscu, około 25 ° C, aby rosły przez 2 godziny.
Nie przejmuj się, jeśli zobaczysz jakikolwiek słodki płyn wyciekający z bułek, to całkowicie normalne.

Rozgrzej piekarnik o 16:00.
Rozgrzej piekarnik do 200 ° C w ciągu ostatnich 30 minut garowania bułek. Wstaw formę do piekarnika i piecz 20-25 minut, aż bułki będą dobrze zrumienione.
Po ostygnięciu rozprowadź glazurę serową na bułkach.

Moje uwagi do przepisu:
* wykorzystałąm mąkę chlebową orkiszową bio
* moje ciasto fermentowało przez noc w chłodzie
* uformowałam z niego 20 bułek
* do glazury użyłam seka homogenizowanego z prawdziwą wanilią

 
***
Bułki cynamonowe na blogach:
Konwalie w kuchni
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Moja Akademia Smaku
Moje małe czarowanie
Rodzinnie roślinnie

27 thoughts on “Cynamonowe bułki na zakwasie. Listopadowa Piekarnia

  1. Fajne Ci się upiekły. U mnie było ciężko ale jakoś dałam radę, bułki wyszły znakomicie. Dziś zjadłam ostatnią.
    Moje bułki:
    https://www.mojemaleczarowanie.pl/2020/11/cynamonowe-buki-na-zakwasie.html

  2. U nas też weekend o smaku cynamonu, kawy i herbaty.
    Tylko wina zabrakło. 😉
    Pyszny wypiek nam wybrałaś. 🙂
    Dziękuję za ten aromatyczny czas!

    https://konwaliewkuchni.blogspot.com/2020/11/listopadowa-piekarnia-i-cynamonowe-buki.html

  3. Wspaniałe bułeczki, ten aromat i smak!
    Do upieczenia koniecznie 🙂

  4. Właśnie Młody zjada ostatnią bułeczkę i tak sobie przypomniałam, że trzeba się zameldować 😉
    Ja poszłam trochę po bandzie i upiekłam bułki w wersji wegańskiej.
    http://rodzinnieroslinnie.blogspot.com/?m=1

  5. Cynamon to moja ulubiona przypraw. Takimi bułeczkami mogłabym się zajadać bez opamiętania

  6. Aniu wyglądają wspaniale te bułeczki

  7. Wybór bułeczek znakomity, cudowne w smaku i długo pozostają świeże.

  8. Wspaniale wypieczone Twoje bułeczki i bardzo dziękuję za smakowity przepis. Do kolejnego wspólnego pieczenia.

  9. Przypuszczam, że mój tata zjadłby takich bułek kilka i jeszcze popił mlekiem, jak to ma w zwyczaju. 🙂

  10. Jejku, jakie piękne 😉 Ja niestety miałam szpital i kwarantannę w domu. Ale jeszcze je zrobię:-)

    • Marzena, dziękuję.
      No byłam zawiedziona, myślałam, że skoro tyle wolnego i cmentarze zamknięte, to radość z pieczenia będzie znaczna. A tu tylko niektórzy….

  11. Aniu bardzo chciałam je upiec razem z Wami, ale nie udało się mimo usilnych starań . Upiekę je i tak 🙂 Twoje wyglądają obłędnie 🙂 Pozdrawiam serdecznie

  12. Uwielbiam zapach cynamonu w domu jesienna porą. Bułeczki wyglądają niezwykle smacznie

  13. Pięknie upeczone. Lubię bardzo. Bardzo żałuję, że nie udało mi się upiec ich z wami, ale z przepisu skorzystam na pewno.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską, zamieszkałą ul. Niezapominajki 1/1 05-500 Nowa Iwiczna w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.