Congee z kaczką. Chiński kleik z ryżu na zdrowie!

 

Congee. Co to jest?
粥 lub 稀飯 to klasyczne chińskie danie śniadaniowe. Jest również podstawą śniadania w wielu innych krajach – w Birmie, Indonezji, Japonii, a nawet w niektórych częściach Europy. Congee to w istocie owsianka ryżowa powstała przez gotowanie ryżu w dużej ilości wody, aż rozpadnie się on na konsystencję przypominającą budyń.
Tłumacząc dosłownie z chińskiego congee to ‘ryż-woda’. Lekarze tradycyjnej medycyny chińskiej uważają congee za podstawę zdrowia i długowieczności i za najłatwiejszą potrawę, którą trawi żołądek. W chińskiej diecie congee to przykład najbardziej harmonijnego dania.

Dlatego właśnie ten ryżowy kleik jest jadany na śniadanie i Chińczycy, którzy cenią sobie równowagę i harmonię także w diecie, od congee zaczynają każdy dzień.
Ciepłe i kremowe congee występuje w wielu wariacjach – mięsnych, roślinnych, wytrawnych i słodkich. Może być także dodatkiem do innych dań.

Congee jest potrawą lekką, a wiec łatwą do strawienia. Szczególnie poleca się je osobom starszym i dzieciom, a także tym, którzy chcą odciążyć, oczyścić i odżywić swój organizm. Zalecane jest przy osłabionym trawieniu, w trakcie rekonwalescencji, osobom z nadwagą i jako idealną wersję leczniczego postu. Detoks tym chińskim kleikiem jest idealny, ponieważ potrawa na długo daje poczucie sytości, wypełnia ciepłem żołądek i nie pozwala na odczuwanie głodu.

Jak gotować congee?
Aby osiągnąć harmonijną moc jin-jang, należy gotować je wolno i długo. Według tradycyjnej medycyny chińskiej jedzenie tak przygotowanych potraw pozwala zachować stan równowagi organizmu, który jest przeciwieństwem choroby, określanej jako stan nierównowagi. W congee chodzi o pełne rozgotowanie ryżu na kremowy kleik.

Przede wszytskim ważny jest tutaj rodzaj ryżu, który rozgotuje się na kremowy kleik. Do congee nadaje się każdy oprócz paraboiled, który jest twardy i trudno się rozgotowuje.
Jeżlei używamy ryżu kleistego, trzeba go często mieszać, ponieważ łatwo może się przypalić. Częste mieszanie dotyczy właściwie każdego rodzaju ryżu, ponieważ bez mieszania może się zbić w grudki i przywierać do garnka.

Jak przygotować ryż do congee?
Dobrze go wypłukać – trzy-cztery razy i odlać wodę. Potem namaoczć go na całą noc w proporcji jedna część ryżu i pięć części wody. Przez noc ryż zacznie fermentować i tracić ochronną warstwę ziaren, przez co będzie bardziej strawny. W ten sposób uwolnimy ryż od arszeniku i innych zanieczyszczeń z ziemi, które przenikają do ziaren.

Następnego dnia odlewamy wodę i zalewamy ryż świeżą wodą w proporcji jedna część ryżu i dziesięć części wody. Na przykład 200 g ryżu i 2 litry wody. Z takiej ilości ryżu i wody otrzymamy 4 porcje congee. Dlaczego wlewamy tak dużo wody? Bo ryż ma się w niej rozgotować na kleik.

Jak gotować kleik ryżowy?
Garnek z ryżem i wodą stawiamy na dużym ogniu i mieszamy co jakiś czas, aby ryż nie zbił się w grudki i nie przywarł do dna. Kiedy ryż się zagotuje, mieszamy go i zmniejszamy ogień do minimum. Gotujemy bez pokrywki. Ryż będzie powolutku się gotował, pamiętamy o mieszaniu, żeby nie przywarł do dna garnka. Po jakimś czasie woda będzie parować, ryż będzie się rozgotowywał i zamieniał w gęsty kleik. Gotowanie powinno trwać cztery godziny.

Warto ugotować więcej kleiku i przechowywać go w lodówce na później. Najlepiej podzielić congee na porcje i przełożyć do słoików. Kleik najlepiej przelać do słoika gorący i od razu zakręcić pokrywkę. Można go też zapasteryzować. Wtedy codziennie bierzemy porcję congee i doprawiamy je według potrzeby.

Jakie dodatki do congee?
Moje ulubione to grzyby – świeże: enoki, shiitake – smażone i suszone starte na proszek, gotowane warzywa, pasta miso, sos rybny i sojowy, mięso.

Albo słodkie dodatki: suszone i świeże owoce, sezam. Poza tym wszystko może się znaleźć w congee.

Congee to moje odkrycie i lekarstwo dla moich jelit. Przygotujcie się zatem na więcej przepisów na ten zdrowotny kleik ryżowy w nowym roku.

 

 

Congee z kaczką z wolnowara

4 – 5 porcji
2 udka kacze
1 szklanka ryżu – jaśminowy i arborio ( namoczony na noc jak wyżej)
6 szklanek wody
3 całe ząbki czosnku
1 cm imbiru
1 biała mała cebula
3/4 łyżeczki soli
1 łyżka oleju roślinnego

do podania
sos rybny
kolendra (tajska bazylia, wietnamska kolendra)
szczypiorek
starty imbir
czarny pieprz
sezam

Kacze uda myjemy, osuszamy i obsmażamy na oleju na złoto. Przekładamy je do misy wolnowara. Dodajemy obrany czosnek, imbir i cebulę. Zalewamy wodą i ustawiamy wolnowar na high na 2 godziny. Po tym czsaie dodajemy sól i ryż. MIeszamy, aby ryż nie zbił sie w grudki i kontynuujemy opcje high 3 godziny.
Udka wyjmujemy z ryżu i oddzielamy mięso od kości. Rozdrabniamy je widelcem i dodajemy do ryżu. Wkładamy tez kości. Mieszamy i ustawiamy wolnowar na low na 2 godziny. Congee jest gotowe.
Przekładamy porcje do misek i dodajemy pozostałe składniki.

Congee z kaczką gotowane w garnku

W garnku zagotuj dużą ilość wody, następnie dodaj udka kacze i gotuj przez 2 minuty, wyjmij kaczkę i wylej wodę.
Do czystego garnka wlej 10 szklanek wody, włóż ząbki czosnku, plasterki imbiru, cebulę i sól. Gdy woda zacznie się gotować, dodaj udka. Kiedy woda ponownie się zagotuje, dodaj opłukany ryż.
Doprowadź wszystko do wrzenia, dokładnie wymieszaj i zmniejsz ogień, aby kleik gotował się bardzo wolno. Gotuj na wolnym ogniu około 2 godziny, mieszając co 10-15 minut.
Wyjmij udka kaczki z garnka, oddziel mięso od kości, rozdrobnij mięso i włóż kości i mięso z powrotem do garnka. Gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 1,5 godziny.
Po 30 minutach usuń kości z garnka i wymieszaj. Congee przełóż do misek, dopraw sosem, pieprzem. Dodaj pokrojoną cebulkę, kolendrę, wietnamską kolendrę, imbir.

22 thoughts on “Congee z kaczką. Chiński kleik z ryżu na zdrowie!

  1. Na pewno zapamiętam tak ugotowany ryż i będę go robić. Polecę też tacie. Z tą kaczką kusi bardzo☺️

  2. Bardzo fajny pomysł na śniadanie, niemal każdy dzień zaczynamy od owsianki, więc będzie to miła odmiana

  3. Nigdy jakoś kleik ryżowy mi nie wychodził, ale czas chyba na jeszcze jedną próbę. Tym razem z Twoim przepisem! 🙂

  4. dla mnie to nowość, nie powiem, ciekawa nowość:)

  5. Mam wolnowar i nie zawaham się go użyć, dziękuję za inspiracje!
    Pycha!

  6. Wędrówki po kuchni

    Po składnikach widzę, że to jest aromatyczne danie i z pewnością by mi posmakowało. Musze kiedyś spróbować 🙂

  7. Ciekawy przepis, musze go wypróbować,
    chociaż gotować 4 godziny, to jeszcze chyba niczego tak długo nie gotowałam 🙂

    • Krystyna, no niektóre potrawy gotuje się długo, aby wydobyć z nich wszystko co najlepsze.
      Gotowanie congee na tym polega.

  8. kaczka nie jest moim ulubionym mięsem, ale nie jest też tak, ze go nie lubię, chętnie bym spróbowała takiej odmiany tego mięsa, bo wygląda smakowicie 🙂

  9. Podoba mi się ten przepis, chętnie wypróbuję 🙂

  10. Zrobiłem sobie wersję 4 litrową (chyba pomyliłem godziny z litrami :)) i będę testował przez cały tydzień.

Skomentuj Koralina Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.