Ciasto z rabarbarem i bezową pianką na kruchym spodzie

 

To proste ciasto zrobisz w tri miga. Rabarbar jest teraz tak młody i soczysty, że nie ma co odkładać , tylko wykorzystywać go na wszystkie możliwe sposoby. A ciasto świetnie sprawdzi się na małe i większe spotkania, deser, podwieczorek. Bardzo dobrze smakuje przechowywane w lodówce. Czerwcowe ciasto z rabarbarem.

forma 23×35 cm

kruche ciasto
300 g mąki pszennej 00
200 g zimnego masła
50 g cukru
3 żółtka
1 łyżeczka esencji waniliowej

beza
3 białka
250 g cukru,
1 łyżka cukru waniliowego lub 1 łyżeczka esencji waniliowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej

 


***

 

500 g rabarbaru
1 łyżka syropu klonowego/miód
1 łyżka mąki ziemniaczanej

cukier puder do posypania ciasta

Na blat przesiej mąkę, dodaj zimne masło i posiekaj nożem. Dodaj żółtka, cukier i wanilię i szybko zagnieć ciasto.
Rozwałkuj je i wylep nim blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Włóż blaszkę z ciastem do lodówki. Piekarnik rozgrzej do 180 st. C.
Rabarbar umyj, odetnij końce i pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż rabarbar do garnuszka i dodaj syrop klonowy. Wstaw na mały ogień i podgrzewaj ok. 10 minut.
Gdy kawałki rabarbaru wystarczająco zmiękną, dodaj mąkę ziemniaczaną i gotuj jeszcze przez minutę.
Do piekarnika wstaw formę z kruchym ciastem. Piecz ciasto przez 15 minut.
Kiedy ciasto jest w piekarniku, ubij bezę – ubijaj białka, a gdy zrobią się białe i gęstsze zacznij stopniowo dodawać cukier. Ubijaj, aż beza będzie lśniąca i gęsta. Na koniec dodaj wanilię i mąkę ziemniaczaną. Ubijaj jeszcze minutę.
Wyjmij z piekarnika podpieczony spód ciasta i wyłóż rabarbarową masę, przykryj ją bezą.
Wstaw ciasto do piekarnika i piecz kolejne 15 minut, potem zmniejsz temperaturę do 100 st. C i piecz jeszcze 15 minut. Wyjmij formę z ciastem z piekarnika i zostaw na kratce, aby przestygło. Posyp wierzch cukrem pudrem i pokrój na porcje.

12 thoughts on “Ciasto z rabarbarem i bezową pianką na kruchym spodzie

  1. Bardzo się cieszę, że to już sezon na rabarbar, pycha!

  2. Czasem robimy w domu takie ciasto, jest bardzo smaczne z różnymi dodatkami.

  3. Pomysł na wykorzystanie rabarbaru jak znalazł, gdyż jest sezon, to ciasto to pleśniak bo tak mi sie kojarzy

  4. Na wszelkie domowe wypieki zawsze jestem chętna.

  5. Velaris' Library Kinga

    Kradnę przepis. Jeryśku jak ja uwielbiam rabarbar. wygląda niesamowicie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.