Ciasto kokosowe z rabarbarem i kruszonką. Na wsi…

 

To rozkoszne kokosowe ciasto z rabarbarem upiekłam na wyjazd na wieś, aby pysznie się nim delektować w sielskich okolicznościach przyrody. Te kilka dni z dala od zgiełku miasta, z piękną pogodą, przyjęliśmy jako dar od Natury. Jest tak spokojnie i klimatycznie. A nasz wiejski dom ucieszył się z ludzkiej obecności. Otwarte okiennice, słońce na drewnianej podłodze, stary kredens pełen światła…

 

 

ciasto

150 g masła
100 g cukru pudru
4 jajka
150 g mąki pszennej tortowej
100 g mąki kokosowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia bio

kruszonka

100 g mąki pszennej
50 g mąki kokosowej
80 g masła
100 g cukru

500 g rabarbaru
cukier puder do posypania

Masło i jajka powinny mieć temperaturę pokojową. Piekarnik nagrzewam do 180 st. C. Tortownicę o średnicy 19 cm smaruję masłem. Rabarbar myję, osuszam i kroję na kawałki.

Najpierw robię kruszonkę – na małym ogniu w małym garnuszku roztapiam masło, dodaję cukier i mąkę. Mieszam i zostawiam do ostudzenia.

Teraz ciasto. Masło z cukrem pudrem ubijam na gładką i puszystą masę (ok. 8 minut). Nie przerywając ubijania dodaję po jednym jajku. Kiedy połączą się z masłem i cukrem, przesiewam do misy porcjami mąkę z proszkiem do pieczenia, cały czas miksując, aż powstanie gładkie ciasto.
Przekładam je do formy, na wierzchu układam kawałki rabarbaru. Posypuję kruszonką i wstawiam do nagrzanego piekarnika. Piekę ok. 60 minut, do suchego patyczka. Wyjmuję z piekarnika, zostawiam do przestygnięcia i wyjmuję z formy. Posypuję cukrem pudrem.

22 thoughts on “Ciasto kokosowe z rabarbarem i kruszonką. Na wsi…

  1. Bardzo mi się podoba takie połączenie. Ciasto wygląda rewelacyjnie, chętnie bym się poczęstowała.

  2. Przepyszny i przepiękny, w takich okolicznościach przyrody smakuje wyśmienicie. Zapach musi być obłędny!
    Podwieczorek,czy śniadanie…zawsze idealnie

  3. Wędrówki po kuchni

    Rabarbar to warzywo, które wywołuje u mnie olfaktoryczne wspomnienia dzieciństwa. Idealnie komponuje się z różnymi ciastami

  4. Rabarbar zaczyna królować na polskich stołach, chętnie więc wypróbujemy i ciasto kokosowe z nim w roli głównej. Dzięki za pomysł!

    • Martyna i Paulina, zawsze był popularny. Nie obejdzie się w polskim domu bez rabarbarowego kompotu…
      Ciasto jest bardzo pyszne.

  5. Takie ciasto to najlepszy sposób na pyszne popołudnie na wsi.,

  6. Uwielbiam takiego typu ciasta, jak tylko odpuści upał a kupie rabarbar to piekę, bo przepysznie się prezentuje

  7. Bardzo lubię połączenie kokosa z owocami, w Twoim cieście musi to smakować znakomicie. Idealne ciasto na miły czas.

    • Kamila, kokosowy smak dodaje świetnej nuty wypiekom.
      A to ciasto było pysznym urozmaiceniem naszego sielskiego weekendu.

  8. jestem zaskoczona takim połączeniem smaków, aż muszę spróbować, choćby tylko po to aby zaspokoić moją ciekawość 😉

  9. Wygląda przepysznie, na pewno też przygotuję sobie to w najbliższej okazji. Skąd masz taki zapał do gotowania, ja uwielbiam jeść, ale z gotowaniem gorzej.

  10. Aż mi ślinka poleciała, obowiązkowo sprawdzę w najbliższy weekend

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.