Melon i ogórek należą do tej samej rodziny roślin dyniowatych. W obrębie rodziny dyniowatych melon jest jednym z gatunków ogórka – Cucumis melo.
Melon to owoc bogaty w witaminy i minerały, który posiada wiele korzyści zdrowotnych. Jest bogatym źródłem witaminy C i beta-karotenu, które wspierają odporność i zdrowie skóry. Poza tym zawiera potas, który pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi, oraz błonnik, który wspomaga trawienie.
Chłodnik melonowo – ogórkowy to orzeźwiająca zupa, idealna na gorące dni. Połączenie soczystego melona, ogórków, curry i świeżej mięty tworzy doskonałą kompozycję smakową, która przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom lekkich potraw. Chłodnik jest łatwy do przygotowania i świetnie smakuje zarówno jako danie główne, ale także jako przystawka lub koktajl, jeżeli wlejemy więcej skyru.
500 g melona, schłodzonego – u mnie Cantalupe
3 ogórki gruntowe
400 g naturalnego skyru, schłodzonego
1 łyżeczka dobrej przyprawy curry
50 g liści mięty
1 łyżka soku z limonki
szczypta soli morskiej
do podania oliwa Ev i liście mięty
W kielichu blendera umieść kawałki melona i ogórków bez skóry, liście mięty, skyr, sól, curry i sok z limonki. Zmiksuj i wstaw do lodówki na pół godziny. Podawaj polany oliwą, udekorowany miętą.
Bardzo ciekawy pomysł, chętnie go wypróbuję!
Miye, super. Na pewno będzie Ci smakował.
Chłodnik to idealne danie na obecne upały 🙂
Wędrówki po kuchni, to prawd. Zwłaszcza taki bogaty w witaminy i minerały.
A całkiem możliwe, że jeszcze czeka nas kilka ciepłych dni.
Miye, dobrze by było. Chłodnik był robiony, kiedy było upalnie.
Jaki prosty przepis, z pewnością wypróbuję bo szukam nowych dań i smaków by urozmaicić codzienną kuchnię
Marysiu, prosty i łatwy w przygotowaniu.
Bardzo ciekawa propozycja letniego dania 🙂
Wędrówki po kuchni, smakuje fantastycznie.