Chleb pszenny na zakwasie Kena Forkish’a. WBD 2022

 

Cześć Piekarki i Piekarze.
Dzisiaj Światowy Dzień Chleba – World Bread Day 2022. Biorę w nim udział od lat i nie wyobrażam sobie kolejnego października bez tego piekarskiego święta, które w tym roku odbywa się po raz siedemnasty! Organizuje go od początku Zorra, skupiając w tym dniu domowych piekarzy z całego świata.
Pamiętajmy, że chleb to podstawowe pożywienie ludzkości od wieków i ważny symbol domu, ciepła rodzinnego i wspólnego stołu. Dzielmy się nim z każdym, kto tego potrzebuje.

 

 

Chleb pszenny 75% whole wheat levain
przepis Kena Forkish’a

zaczyn
100 g aktywnego żytniego zakwasu
400 g mąki pszennej chlebowej
100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
400 g letniej wody

Wszystkie składniki wymieszaj i zostaw w temperaturze pokojowej na 6-8godzin

ciasto właściwe
360 g zaczynu
710 g  mąki pszennej chlebowej
90 g mąki pszennej pełnoziarnistej
1/2 łyżeczki suchych drożdży
21 g soli
660 g letniej wody ( albo mniej w zależności od stopnia chłonności mąki)

Wymieszaj w misce obie mąki i wodę, przykryj i zostaw z temperaturze pokojowej na 20-30min.
Po tym czasie dodaj sól, drożdże i zaczyn, wyrabiaj mokrymi dłońmi (użyłam miksera – na średnim biegu 2-3 minuty).
Ciasto złóż dwa lub trzy razy, najlepiej podczas pierwszych 1 1/2 – 2 godzin. Składaj mokrym scraperem, zakładając na siebie boki ciasta (składałam  ciasto na blacie lekko posypanym mąką). Ciasto będzie gotowe jeśli powiększy swoją objętość około 2 i pół  razy, co potrwa około 5 godzin.
Wyrośnięte ciasto wyłóż na omączony blat, podziel na dwie części, uformuj  okrągłe bochenki, ułóż je w koszykach, wyłożonych  ściereczkami posypanymi mąką (używam ryżowej). Każdy koszyk włóż do foliowej torby, szczelnie zamknij i włóż do lodówki na 12-13 godzin.

Garnek żeliwny włóż do zimnego piekarnika, nastaw temperaturę  na 240 st. C, nagrzewaj przez 1 godzinę.
Do gorącego garnka włóż wyrośnięty bochenek prosto z lodówki, natnij go, przykryj garnek pokrywką, piecz 30 minut, zdejmij pokrywkę i dopiekaj 20 minut. Studź na kratce.

 

18 thoughts on “Chleb pszenny na zakwasie Kena Forkish’a. WBD 2022

  1. Małgosia z Akacjowego Bloga

    Wspaniały!

  2. Idealny upieczony chleb! Najlepszego z okazji naszego święta! Pozdrawiam

  3. Piękny!
    Smacznego świętowania. 🙂

  4. A jak pięknie pękł. Ta skórka musi być niesamowicie chrupiąca

  5. Tak, domowy chleb nie ma sobie równych. Warto świętować jego dzień.

  6. Dawno jest robiłam chleba na zakwasie. Na pewno jest bardzo smaczny.

  7. Co roku z niecierpliwością czekam na to, jaki pyszny chleb upieczecie na Światowy Dzień Chleba. I jak widzę znów jest rewelacyjny. Uwielbiam ten miękisz!

  8. Mam pytanie, tam wyżej jest napisane “podziel na dwie części, uformuj okrągłe bochenki, ułóż je w koszykach” a potem o pieczeniu (jednego) bochenka. Rozumiem, że chodzi o to, by piec naraz jeden bochenek, krótka przerwa i potem drugi bochenek (oddzielnie) ?

    • Majkel, ja nie mam piekarnika na dwa bochenki jednocześnie. Garnek żeliwny mieści się tylko jeden. Trzeba więc piec oddzielnie lub podzielić ciasto na jedną porcję.

  9. Ależ piękny wypiek normalnie jak malowany ten chlebek!
    Miłego tygodnia

Skomentuj Konwalie w kuchni Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.