Chleb na zakwasie z chipotle i cheddearem. Sierpniowe wypiekanie!

 

Ten prosty chleb na zakwasie jest wyjątkowo pyszny! Nieskomplikowana fermentacja ciasta z zakwasem i dodatki stawiają go wysoko na mojej półce ulubionych wypieków. A do tego chleb ma charakter! Bo dodatek ostrej papryki i wyrazistego cheddara dodają mu niebanalnego smaku.
Z czym go jeść? Z najlepszym masłem, z wędzonymi rybami, z pieczonymi warzywami, z mięsem z grilla i z konfiturami. Może znalzałabym też wiele innych połączeń, ale do tej pory przetestowałam właśnie te. Chleb zmodyfikowałam w stosunku do oryginalnego przepisu i wykorzystałam akurat te składniki, które miałam w domu. Z pewnością nie stracił nic ze swojego smaku. Polecam!

 

 

 

Chleb na zakwasie z chipotle i cheddarem
inspiracja przepisem – klik!

50 g aktywnego zakwasu żytniego
365 g  ciepłej wody
280 g mąki pszennej chlebowej
220 g mąki orkiszowej białej
9 g drobnej soli morskiej
50 g pokrojonej w plasterki marynowanej papryki chipotle
135 g ostrego sera cheddar pokrojonego w kostkę
12 g  posiekanego szczypiorku

W dużej misce dodaj starter i wodę i dobrze wymieszaj. Następnie dodaj wszystkie mąki, połącz wszystko i odstaw na 30 minut.
Następnie dodaj sól i ponownie wymieszaj i odstaw na kolejne 6-8 godzin. Jeśli chcesz, możesz wzmocnić ciasto składaniem co 30 minut przez kolejne 2 godziny, a następnie zrobić 1-godzinną przerwę i odstawić na 2-3 godziny.
Kiedy będziesz gotowy do formowania chleba, wymieszaj ciasto z serem, papryczką chipotle i szczypiorkiem, a następnie uformuj bochenek i przenieś do formy.
Wstaw do lodówki na noc, a następnego ranka rozgrzej piekarnik do 235 st. C. Ciasto przełóż do zimnego granka wyłożonego papierem do pieczenia i piecz przez 10 minut w 235 st. C, a następnie obniż temperaturę do 220 st. C i piecz 25 minut pod przykryciem. Następnie zdejmij pokrywkę i piecz przez kolejne 10 minut lub do momentu, aż bochenek nabierze złotego koloru, a po dotknięciu bochenka wyda głuchy dźwięk. Ostudź bochenek i pokrój.

 

 

Chleb na blogach:
Akacjowy blog
Konwalie w kuchni
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Moje małe czarowanie
Ogrody Babilonu
Stare gary
Tajemnice smaku
Zacisze kuchenne
Weekendy w domu i ogrodzie

37 thoughts on “Chleb na zakwasie z chipotle i cheddearem. Sierpniowe wypiekanie!

  1. Pysznie wygląda. Nam bardzo smakował i zniknął bardzo szybko 🙂 dzięki za pomysł i recepturę. Bardzo udany wypiek 🙂

    https://akacjowyblog.blogspot.com/2020/08/chleb-pszenny-na-zakwasie-bez.html

    • Małgosiu,
      cudownie, że został tak dobrze przyjęty. Cieszę się z udanego sierpniowego spotkania w naszej Piekarni@

  2. Ten chleb ma ogień w sobie, fajnie razem piec w sierpniu.
    Pozdrawiam

  3. Chleb wyjątkowy i przesmaczny:-) Bardzo nam smakował. A Twój wygląda cudownie:-) Dziękuję za sierpniowy wybór.

  4. Bardzo apetyczne wnętrze. 🙂
    Z masłem, plastrem dojrzałego pomidora i cebulą cukrową też był pyszny.
    Dziękuję za tę propozycję z charakterem!

    https://konwaliewkuchni.blogspot.com/2020/08/sierpniowa-piekarnia-i-chleb-na.html

    • Magda,
      tego połączenia nie zdążyłam przetestować…Do nadrobienia!
      Dziękuję za ciekawe sierpniowe spotkanie w Piekarni.

  5. Wow. Wygląda apetycznie. Kto mi upiecze? xD

  6. Do takiego chleba to tylko masełko albo pyszna oliwa i już, pyszne jedzonko gotowe 🙂

  7. Jeszcze ja, jeszcze ja. Link do mojego chleba: https://www.mojemaleczarowanie.pl/2020/08/chleb-na-zakwasie-z-jalapeno-i-cheddarem.html
    Chleb bardzo nam smakował i powtórzę go jeszcze nie raz. Aniu Twój upiekł sie znakomicie, dzięki za sierpniowe pieczenie 🙂

  8. Smakowity przepis, wspaniały bochen, wspaniały garnek i duża ilość chedaru. Bardzo dziękuję za kolejne doświadczenia i wspólne pieczenie.

    • Guciu,
      oj same wspaniałe słowa od Ciebie!
      Tak, cheddara było sporo, papryki mniej, bo to mega ostrrrrra chipotle.
      Dziękuję.

  9. Bardzo apetyczny wypiek. Lubie taki chleb i Twoje przepisy na pieczywo. Są dopracowane do perfekcji

  10. Wygląda bardzo pysznie 🙂 U mnie ostatnio bułeczki na czasie 🙂

  11. Nie powinnam przeglądać takich wpisów o tak później porze

  12. Wasze chleby wyglądają pysznie! Mnie się znowu nie udało dołączyć, ale we wrześniu już na pewno będę 🙂
    A co do samego chleba, to muszę wypróbować dodatek pikantnej papryczki, bo zapowiada się interesująco!

  13. Aniu to prawda, chleb jest wyjątkowo charakterny 😉 Bardzo posmakował moim domownikom, bo wszyscy lubimy sery i ostre papryczki. Czekam, jakim interesującym wypiekiem zaskoczysz nas we wrześniu 🙂 Do następnego wspólnego wypiekania!

    • Aniu, bardzo się cieszę!
      Przepis na ten chleb okazał się udaną propozycją i wszystkim bardzo smakował.
      W takim razie do następnego!

  14. Wygląda bardzo zacnie

  15. Kolejny raz wersja dania na Twoim blogu, o której nigdy nie słyszałam. Chyba zostanę na dłużej

  16. Wędrówki po kuchni

    Uwielbiam zapach domowego pieczywa, nie mówiąc już o jego smaku 🙂 Wspaniały chlebek 🙂

Skomentuj Beata Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.