České rohlíky w czerwcowej Piekarni. Wspomnienia pełne smaku!

 

Każdego lata spędzaliśmy przynajmniej dwa tygodnie po słowackiej stronie – w Wysokich Tatrach. Wynajmowaliśmy mieszkanie przy domu Zdenka, skąd wyruszaliśmy na górskie szlaki, do termalnych źródeł lub zwiedzaliśmy urocze miasteczka.
Ważną częścią tych pobytów była kuchnia. Słowacka i czeska. Uwielbialiśmy knedliky, smažený sýr s hranolkami a tatarskou omáčkou, Olomoucke tvaruzky a nawet utopence. Ale miłością wielką pokochaliśmy české rohlíky!
Przepyszne małe rogaliki lub paluszki, po które stawaliśmy w kolejce do miejscowej piekarni późnym wieczorem.
Wynosiliśmy całą ich torbę i część znikała już po drodze do domu Zdenka. Smakowały fantastycznie – same lub z dowolnym dodatkiem.
Smak tamtych wakacji i rohlików zapamiętam na zawsze. Stąd właśnie wziął się pomysł na czerwcową Piekarnię.
České rohlíky po latach. Wspomnienia pełne smaku!

 

 

 

České rohlíky
albo slovenske obyčajné rožky
przepis z bloga – kilk!

Składniki na 16 rogalików:
500 g mąki pszennej – dałam 200 g krupczatki i 300 g typ 480 – bio
300 ml mleka – u mnie 50 ml więcej
25 g masła
10 g soli
6 g drożdży bio
1 żółtko jaja
1 jajko
Sezam, siemię lniane, kminek i morska sól do posypania

Doprowadź mleko do wrzenia i pozostaw do wystygnięcia. Zagnieć mąkę, mleko, masło, sól, drożdże i żółtko jaja przez około 15 minut, aż ciasto będzie gładkie i umieść je w lodówce na około 14 godzin.
Po wyjęciu z lodówki zostaw ciasto w temperaturze pokojowej przez 1,5 godziny i podziel na cztery równe części. Pozostaw kawałki ciasta na kolejne 20 minut. Rozwałkuj kawałki ciasta na prostokąty, podziel na cztery trójkąty i zwiń rogaliki ( z połowy ciasta zrobiłam rogaliki, z drugiej połowy paluszki). Pozwól rogalikom rosnąć przez 45 minut.
Ubij jajko i posmaruj nim rogaliki, posyp sezamem, makiem, kminkiem lub solą ( rogaliki posypałam sezamem i siemieniem lnianym, paluszki – kminkiem i solą morską). Piecz w temperaturze 200 ° C przez 20 minut.

 

 

České rohlíky na blogach:
Am.art kolor i smak – klik!
Akacjowy blog – klik!
Apetyt na smaka – klik!
Codziennik kuchenny – klik!
Dom z mozaikami – klik!
Idę i myślę – klik!
Kuchennymi drzwiami – klik!
Moje kucharzenie – klik!
Moje małe czarowanie – klik!
Ogrody Babilonu – klik!
Proste potrawy – klik!
Stare gary – klik!
Weekendy w domu i ogrodzie – klik!
W poszukiwaniu slow life – klik!
Zacisze kuchenne – klik!

68 thoughts on “České rohlíky w czerwcowej Piekarni. Wspomnienia pełne smaku!

  1. Piękne są te Twoje maleństwa Aniu, a jak smakują to możemy się domyślać 🙂
    Dziękując za czerwcową piekarnię podsyłam link do moich rogalików.
    https://www.mojemaleczarowanie.pl/2018/06/ceske-rohliky-rogaliki-po-czesku.html

  2. Małgosia z Akacjowego Bloga

    Amber – rogaliki wygląda niesamowicie. Następnym razem zrobię z posypkami. Dziękuję za przepis. Pozdrawiam

    https://akacjowyblog.blogspot.com/2018/06/rogaliki-enot-tsukim-nad-morzem-martwym.html

  3. Też upiekłam,
    A Twoje Aniu piękne 🙂

  4. Małgosia z Akacjowego Bloga

    Aniu napisałam już komentarz ale go nie ma. Piszę zatem po raz drugi. Twoje rogaliki wyglądają bardzo apetycznie Dziękuję za ten pomysł do czerwcowej Piekarni. Następnym razem upiekę je z posypkami. Pozdrawiam

    https://akacjowyblog.blogspot.com/2018/06/rogaliki-enot-tsukim-nad-morzem-martwym.html

  5. Skorzystałam z Zaproszenia oraz przepisu na te rogaliki i ja. Twoje są zgrabne i powabne, moje takie jakieś “szwejkowskie kulomioty :)”, ale nic to bo były smaczne. Pozdrawiam i dziękuję – Ala
    http://www.domzmozaikami.pl/2018/06/czerwcowa-piekarnia-u-amber-ceske-rohliky/

  6. http://amartkolor.blogspot.com/2018/06/ceske-rohliky-sowackie-obycajne-rozky.html

    Przepiękne Twoje rogaliki. Dziękuję za wywołanie wspomnień. Mnie też kojarzą się z wyjazdami w Tatry na Słowację 🙂

    • Aniu,
      bardzo się cieszę, ze mamy takie wspólne wakacyjne wspomnienia!
      I bardzo dziękuję za wspólny czas w naszej Piekarni.

  7. Piękne! Dziękuję Aniu za przepyszną Czerwcową Piekarnię.
    Link do moich rogalików: https://wposzukiwaniuslowlife.blogspot.com/2018/06/rogaliki-w-czerwcowej-piekarni.html

  8. Patrzę na efekty, a z moich się śmieję. Przestanę nawet udawać, że mogłoby być ślicznie, bo i tak wyjdzie “rustykalnie”. 😉
    Dziękuję za wspólne pieczenie.
    https://ideimysle.blogspot.com/2018/06/czerwcowa-piekarnia.html

  9. Śliczne i kształtne rogaliki. Jak nie przepadam za bułkami, to smak tych rogalików mnie zachwycił. Dziękuję za wspólne pieczenie. Tutaj link do moich maluchów 😉
    http://apetytnasmaka.blogspot.com/2018/06/czeskie-rogaliki.html

  10. Aniu, dziękuję za zaproszenie i wspólne pieczenie.
    Rogaliki są przepyszne, uratowałam tylko kilka do zrobienia zdjęć, reszta została spałaszowana zanim ostygły.
    Pozdrawiam serdecznie

  11. takie przepisy ze wspomnieniami lubię najbardziej, każde danie ze szczyptą wspomnień jest jeszcze lepsze 🙂

  12. Chyba każdy ma z nimi wspomnienia Wspaniały pomysł na przeniesienie się w czasie Aniu. Cudnie Ci się upiekły. A tu moje : http://zaciszekuchenne.blogspot.com/2018/06/ceske-rohliky-czeskie-rogaliki.html?m=1

  13. Piękne rogaliki. Moje nie wyszły idealne, ale były smaczne. Dziękuję za wspolne pieczenie. https://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2018/06/rogaliki.html?m=1

  14. Jakie fajne rogaliki! Wszystkie piekarki się sprawiły!

  15. Przepięknie wyglądają te rogaliki Aniu 🙂 Aż ma się ochotę sięgnąć i podkraśc jednego 🙂

  16. Świetne! Uwielbiam rogaliki, zrobię jak tylko znajdę na to czas.

  17. Jak pięknie wyszły! Uwielbiam rogaliki, ale robię ja bardzo rzadko! 😉

  18. U nas takie proste ragaliki nazywano solankami – uwielbiałam je i do dzisiaj czasami piekę!

  19. Tez je nałogowo kupowałam! Może się skuszę żeby zrobić sama

  20. Ja chcę to jeść! Genialnie to wygląda i musi smakować również…

  21. Jakie apetyczne i rumiane te rogaliki 🙂

  22. Pięknie i smacznie 🙂

  23. Bardzo ciekawy przepis. Zapisuje go!

  24. Naprawdę pięknie się prezentują, jak malowane! 🙂

  25. Wspaniały przepis! My również co najmniej raz do roku spędzamy urlop w wysokich Tatrach 🙂 głównie na Słowacji 🙂 i również uwielbiam ich kuchnię 🙂 rogaliki kojarzą mi.sie właśnie z wieczorną kolejką i objadaniem sie nimi pod drodze 😀 ale nigdy nie wpadłam na to by przygotować je w domu! Dziękuję za przepis, piekę w niedziele na śniadanie! 🙂

  26. Niesamowite, smakowicie się prezentują. Będą idealna na sniadanie. Zapisuję przepis

  27. mniam! piękne! porywam jednego z kminkiem 🙂

  28. Takie domowe buleczki, rogaliki smakują najpyszniej na świecie 🙂

  29. Micha takich rogalików, kubek dobrej herbaty i mogę zdobywać świat!
    Pyszności!

  30. Rogaliki były u mnie wczoraj jako dodatek do menu imieninowego , szły jak świeże bułeczki 🙂 Przepyszne

  31. Ależ rogate 😉 są Twoje śliczności.
    Dziękuję za wspólny czas 🙂

Skomentuj Wiola Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.