Carpaccio z borowików. Z hańczowskiego lasu prosto na stół!

 

Tegoroczne nasze grzybobranie było prawdziwą grzybową fetą!
Prawie każdej jesieni staramy się być na Święcie Rydza. A w w tym roku była to X-ta już edycja.
Codziennie zapuszczaliśmy się w leśne ścieżki nie bacząc na deszczowe okoliczności pogody.
Każdy wyjazd w dalszej i blizszej okolicy Wysowej prowadził nas przez kręte drogi Gór Hańczowskich, które są porośnięte pięknymi jodłowo-bukowymi lasami. Najzdrowsze lasy w kraju to właśnie w Górach Hańczowskich, które są częścią Beskidu Niskiego.
Mikroklimat tej okolicy porównywany jest do włoskiego uzdrowiska Merano.
I choć w Beskidzie Niskim jest o wiele spokojniej, niż we włoskich Alpach, to powietrze, widoki i szlaki turystyczne godne światowego rozgłosu.
Dodatkowo atrakcyjność okolic podnoszą wiekowe cerkiewki, które znajdują się niemalże w każdej wsi. Niektóre zostały wpisane na listę UNESCO. I niezwykła, wręcz magiczna kultura Łemków.
Jeżeli dołożymy do tego niepowtarzalną kuchnię, ściśle związaną z regionem i lokalnymi rysami, podróż w tamte strony okazuje się konieczna!

 

 

Carpaccio z borowików
przepis Patrizii z Toskanii

300 g świeżych borowików szlachetnych średniej wielkości
100 ml oliwy EV
50 ml soku z cytryny
dwa ząbki czosnku
garść rukoli
parmezan
sól wędzona w płatkach
świeżo mielony czarny pieprz
20 ml oliwy truflowej

Świeże borowiki dokładnie czyścimy i przecieramy wilgotną szmatką. Czosnek siekamy. Oliwę i sok z cytryny umieszczamy w zamykanym pojemniku, dodajemy posiekany czosnek i mieszamy. Ostrym nożem kroimy borowiki na bardzo cienkie plastry – kapelusze razem z ogonkami i umieszczamy w pojemniku z oliwą. Poruszamy pojemnikiem, aby wszystkie grzyby zostały pokryte oliwą, ale żeby ich nie uszkodzić. Przykrywamy pojemnik i wstawiamy go do lodówki na godzinę ( Patrizia trzyma nawet całą noc). Borowiki wyjmujemy bezpośrednio przed podaniem i układamy je na talerzu. Obok borowików kładziemy rukolę. Parmezan ścieramy łopatką do serów. Wszystko posypujemy startym parmezanem, solą i pieprzem. Polewamy truflową oliwą. (oliwę, która została po marynowaniu grzybów wykorzystujemy do sałatek).

22 thoughts on “Carpaccio z borowików. Z hańczowskiego lasu prosto na stół!

  1. Wspaniale podane królewskiej danie , aż ciut zazdroszczę takich rarytasów

    • Post Author Amber

      Margot, Alu, miło mi, że Ci się podoba.
      Może uda Ci się zdobyć prawdziwe borowiki, to wtedy od razu carpaccio podawaj!

  2. Marcepanowy Kącik

    W takiej wersji nie jadłam jeszcze grzybków. Wygląda pysznie -:)

  3. Prezentuje się rewelacyjnie Aniu 🙂 Bardzo chętnie bym skosztowała 🙂

  4. weź mnie Ania nie denerwuj…. ja byłam już tyle razu w lesie ale zbiory marne w tym roku… moje dotychczasowe miejsca puste…buuu:((
    cieszę się natomiast z Twoich zbiorów…rydze, prawdziwki… prawdziwe rarytasy:)

    • Post Author Amber

      Reniu,
      no ja wcale nikogo nie chcę denerwować…Korzystam z grzybowego urodzaju.
      Słyszałam,że w niektórych rejonach grzybów nieco mniej…
      Ale zawsze jest w odwodzie jakiś ryneczek.

  5. Straszenie się cieszę, że w tym roku taki urodzaj grzybów!

  6. Wspaniałe podane, po szlachecku!
    Grzybowy urodzaj bardzo nas raczy w tym roku 🙂

    • Post Author Amber

      Kamila,
      dziękuję! Podane raczej po włosku, ale szlachetne to danie.
      Tak, grzybów tego roku u nas dostatek.

  7. Aniu zaskoczyłaś mnie tym daniem, takie proste a jakie fajne 🙂 musi być pyszne 🙂

  8. Wyborna przystawka!

  9. Prawdziwie szalone są zbiory grzybów w tym roku. Zbierają wszyscy, a końca nie widać, tyle ich jest :-). Ale za to można rozkoszować się takimi pysznymi daniami jak Twoje.
    Cieplutko pozdrawiam!

    • Post Author Amber

      Evi,
      uwielbiam grzyby, więc dla mnie nigdy ich dość. Po ‚chudych’ latach wreszcie jest obfitość.
      Dziękuję i pozdrawiam!

  10. no cudny pomysł! wspaniałe carpaccio <3

Comments are closed.