Cafe Affogato czyli lody z espresso. Dolce vita!

 

Cafe Affogato kojarzy mi się z włoskimi wakacjami i atmosferą włoskiej kawiarni. Tym wyjątkowym klimatem dolce vita.
Ten kawowy deser skupia w sobie dwa bieguny – gorącą mocną kawę i zimne fantastyczne w smaku lody.
Kiedy lody umieścimy w filiżance i powoli będziemy wlewali na nie espresso, na kawie powstanie rozkoszna puszysta pianka. Boskie!
Ten prosty deser musi jednak spełniać dwa warunki, aby odpowiednio pieścił nasze podniebienie. Składniki muszą być najwyższej jakosci. A więc dobre ziarna kawy i idealne lody waniliowe – takie są w oryginale. Moje Cafe Affogato przygotowałam odchodząc nieco od kanonu – dodałam domowe lody kawowe.
Nie będę ukrywać, że powstało coś co smakuje niebiańsko!

 

 

Domowe lody kawowe
250 ml śmietanki 32% tłuszczu, schłodzonej
180 ml mleka skondensowanego słodzonego, schłodzonego
100 ml schłodzonego espresso z kawy Cuba Serrano

Do misy lodowej automatu Zyle przekładamy wszystkie składniki.Ustawiamy program: soft – jeżeli chcemy otrzymać miękkie lody lub hard – dla lodów twardych. Po wyjęciu z maszyny przekładamy je do pojemnika i wkładamy do zamrażarki lub od razu podajemy.

Jeżeli chcemy zrobić lody bez maszyny do lodów, postępujemy zgodnie z przepisem na lody, ale pojemnik z lodami wstawiamy do zamrażalnika na kilka godzin. Przynajmniej trzy – cztery razy co 30 minut wyjmujemy je z zamrażalnika i miksujemy, aby rozbić kryształki lodu.

Cafe Affogato
1 filiżanka
Do filiżanki wkładamy 1 gałkę domowych lodów kawowych i zalewamy gorącym espresso z kawy Cuba Serrano . Delektujemy się!

22 thoughts on “Cafe Affogato czyli lody z espresso. Dolce vita!

  1. Bardzo kawowy deser. Myślę że idealny do jakiegoś ciasta. Wygląda na prosty przepis, może sprawdzę

  2. ależ pyszny deser! lody i kawa, mniam!

  3. Cafe Affogato. należy do moich ulubionych. Wygląda i smakuje rewelacyjnie. Już się wpraszam do Ciebie na te pysznośći

  4. Dlaczego nie trafiłam na ten przepis w największe upaly ,ech…
    Nie ma co rozpaczać, uwielbiam kawę a dobre esspreso to podstawa w ciągu dnia a jeśli jeszcze ukoronowane jest takim dodatkiem to śmiało można powiedzieć niebo w gębie. Dziękuję za przepis na domowe lody kawowe,przygarnęłam z radością.

    • Viola, ale ja piję Cafe Affogato przez cały rok!
      Dlaczego miałabym tylko w upały???
      Tak samo jak cały rok jem lody. Polecam!

  5. Świetne i bardzo proste

  6. Wędrówki po kuchni

    Lodów nie potrafię sobie odmówić i mogłabym jeść je codziennie 🙂

  7. Włoskie klimaty mi się przypomniały, zapach kawy, smak lodów.
    Na jesień też bardzo dobry pomysł, aby sobie umilić czas i się kulinarnie rozpieszczać , kiedy ciemno i zimno.
    Super kawowy deser 🙂

  8. I teraz ta kombinacja, ta pyszność, będzie za mną łaziła, dopóki się na nią nie zdecyduję. 😉

  9. Kawowe lody i kawa tym mnie kupisz! Idealnie!

  10. Ja też tak chcę:-) Szkoda, Ze tak daleko mieszkasz. Na taki deser to bym się z chęcią skusiła.

  11. Chętnie kiedyś skorzystam z przepisy 🙂

Skomentuj Irena-Hooltaye w podrozy Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.