Bułki z marchwią i nasionami. Majowa Piekarnia

 

Niebanalne i łatwe bułki o  wspaniałym smaku. Połączenie marchwi i nasion działa wyjątkowo dobrze. Bułki wyskoczyły z mojego pieca chrupiące z wierzchu i mięciutkie w środku. Akurat na późne niedzielne śniadanie. W międzyczasie przygotowałam do nich masło z dodatkiem wiosennych ziół , co nadało temu posiłkowi  piękny akcent. I właściwie niewiele trzeba, aby cieszyć się prostym szczęściem.

 

 

Bułki marchewkowe z nasionami
przepis z bloga Zorry
10 bułek
około 270 g wody ( można użyć sok z marchwi)
10 g świeżych drożdży
100 g marchwi, startej
50 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej – u mnie Manitoba
350 g mąki pszennej typ 550 – u mnie 650
30 g płatków owsianych – u mnie otręby owsiane
70 g mieszanki nasion – nasiona słonecznika, sezamu, siemienia lnianego – u mnie złote siemię lniane, sezam i nasiona konopi
9 g soli
płatki owsiane do obtoczenia – u mnie otręby owsiane

Umieść wszystkie składniki oprócz soli w misce robota kuchennego i ugniataj przez 4 minuty na najniższych obrotach. Dodaj sól i jeśli ciasto jest za twarde, dodaj odrobinę wody i wyrabiaj przez 10 minut na prędkości 2.
Przykryj ciasto i odstaw do wyrośnięcia na 80–100 minut (w zależności od temperatury w pomieszczeniu), aż podwoi swoją objętość. Po 40 minutach rozciągnij i złóż ciasto jeszcze raz.
Wyrośnięte ciasto wyłóż na oprószoną mąką powierzchnię roboczą i podziel je na 10 równych części. Uformuj z tych kawałków owalne kawałki ciasta. Posmaruj powierzchnię odrobiną wody i obtocz w płatkach owsianych. Połóż kawałki ciasta na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Przykryj kawałki ciasta ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 40–60 minut (w zależności od temperatury w pomieszczeniu).
Przed włożeniem do piekarnika należy przeciąć bułki wzdłuż.
Umieść tackę na poziomie 3 w zimnym piekarniku. Wlej 300 ml wody i piecz przez 30 minut w temperaturze 200°C. (rozgrzej piekarnik do 220°C z termoobiegiem i piecz bułki przez około 25 minut.)
Wyjmij bułki z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na kratce.

 

 

Bułki na blogach:
Akacjowy blog
Konwalie w kuchni
Kuchennymi drzwiami
Kuchnia Gucia
Ogrody Babilonu

8 thoughts on “Bułki z marchwią i nasionami. Majowa Piekarnia

  1. Dawno nie jadłam tak dobrych bułek, marchewka i ziarenka to jest to. Świetny pomysł na majowe wypiekanie. Pozdrawiam

  2. Małgosia z Akacjowego Bloga

    Wspaniały smak tego ciasta. Cieszę się Aniu, że zaproponowałaś nam kolejny, wspaniały przepis do powtarzania. U mnie ubrał kształt chleba 😉 Ach jaki on smaczny! Dziękuję bardzo i pozdrawiam 🙂

    https://akacjowyblog.blogspot.com/2025/05/chleb-orkiszowy-lub-buki-na-drozdzach-z.html

  3. Proste i pyszne bułki, a ziołowe masło na pewno było wspaniałym dodatkiem.
    Dziękuję za kolejną propozycję na pieczywo, które z pewnością będzie się pojawiało na moim stole.

  4. Wspaniale uformowane i upieczone bułeczki i jak zwykle smakowity przepis – jak ja lubię wspólne pieczenie i dziękuję.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *