Niebanalne i łatwe bułki o wspaniałym smaku. Połączenie marchwi i nasion działa wyjątkowo dobrze. Bułki wyskoczyły z mojego pieca chrupiące z wierzchu i mięciutkie w środku. Akurat na późne niedzielne śniadanie. W międzyczasie przygotowałam do nich masło z dodatkiem wiosennych ziół , co nadało temu posiłkowi piękny akcent. I właściwie niewiele trzeba, aby cieszyć się prostym szczęściem.
Bułki marchewkowe z nasionami
przepis z bloga Zorry
10 bułek
około 270 g wody ( można użyć sok z marchwi)
10 g świeżych drożdży
100 g marchwi, startej
50 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej – u mnie Manitoba
350 g mąki pszennej typ 550 – u mnie 650
30 g płatków owsianych – u mnie otręby owsiane
70 g mieszanki nasion – nasiona słonecznika, sezamu, siemienia lnianego – u mnie złote siemię lniane, sezam i nasiona konopi
9 g soli
płatki owsiane do obtoczenia – u mnie otręby owsiane
Umieść wszystkie składniki oprócz soli w misce robota kuchennego i ugniataj przez 4 minuty na najniższych obrotach. Dodaj sól i jeśli ciasto jest za twarde, dodaj odrobinę wody i wyrabiaj przez 10 minut na prędkości 2.
Przykryj ciasto i odstaw do wyrośnięcia na 80–100 minut (w zależności od temperatury w pomieszczeniu), aż podwoi swoją objętość. Po 40 minutach rozciągnij i złóż ciasto jeszcze raz.
Wyrośnięte ciasto wyłóż na oprószoną mąką powierzchnię roboczą i podziel je na 10 równych części. Uformuj z tych kawałków owalne kawałki ciasta. Posmaruj powierzchnię odrobiną wody i obtocz w płatkach owsianych. Połóż kawałki ciasta na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Przykryj kawałki ciasta ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 40–60 minut (w zależności od temperatury w pomieszczeniu).
Przed włożeniem do piekarnika należy przeciąć bułki wzdłuż.
Umieść tackę na poziomie 3 w zimnym piekarniku. Wlej 300 ml wody i piecz przez 30 minut w temperaturze 200°C. (rozgrzej piekarnik do 220°C z termoobiegiem i piecz bułki przez około 25 minut.)
Wyjmij bułki z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na kratce.
Bułki na blogach:
Akacjowy blog
Konwalie w kuchni
Kuchennymi drzwiami
Kuchnia Gucia
Ogrody Babilonu
Dawno nie jadłam tak dobrych bułek, marchewka i ziarenka to jest to. Świetny pomysł na majowe wypiekanie. Pozdrawiam
Kamila, zgadzam się te bułki są przepyszne!
Wspaniały smak tego ciasta. Cieszę się Aniu, że zaproponowałaś nam kolejny, wspaniały przepis do powtarzania. U mnie ubrał kształt chleba 😉 Ach jaki on smaczny! Dziękuję bardzo i pozdrawiam 🙂
https://akacjowyblog.blogspot.com/2025/05/chleb-orkiszowy-lub-buki-na-drozdzach-z.html
Małgosiu, wiesz, że podczas formowania tych bułek pomyślałam o chlebie?
To wspaniała idea.
Proste i pyszne bułki, a ziołowe masło na pewno było wspaniałym dodatkiem.
Dziękuję za kolejną propozycję na pieczywo, które z pewnością będzie się pojawiało na moim stole.
Magda, bardzo miło, że piekłaś z nami. Na pewno i u mnie znowu pojawią się te bułki.
Wspaniale uformowane i upieczone bułeczki i jak zwykle smakowity przepis – jak ja lubię wspólne pieczenie i dziękuję.
Adam, razem piecze się sercem. Dziękuję.