Młoda kapusta zapiekana ze śmietanką i parmezanem

 

Młode warzywa pojawiają się coraz śmielej na bazarkach i w zieleniakach. Uwielbiam ich wyjątkowy smak o tej porze roku. Moi znajomi od lat producenci zdrowej żywności starają się abym nie musiała długo czekać na wiosenne plony.
W tym sezonie po raz drugi przygotowałam młodą kapustę. Pierwsze były gołąbki na specjalne zamówienie, dzisiaj młoda kapusta zapiekana w pysznym towarzystwie.

 


Młoda kapusta zapiekana ze śmietanką i parmezanem

1 główka młodej kapusty
2 łyżki oliwy
200 ml słodkiej śmietanki
100 g startego parmezanu plus 50 g do posypania
sól, pieprz
natka pietruszki do podania, opcjonalnie

Piekarnik rozgrzewam do 200 st. C. Z główki kapusty odrywam kilka zewnętrznych liści. Kroję ją na pół i połówkę kroję na cztery części – nie wykrawam głąba, aby liście się nie rozpadły. Na żeliwną patelnię wlewam oliwę, rozgrzewam na sporym ogniu i obsmażam porcje kapusty z dwóch stron na brązowy kolor. Podlewam gorącą wodą -ok. 100 ml, posypuję solą i duszę przez 10 minut, obracając kapustę po 5 minutach na drugą stronę. Do miski ścieram parmezan – 100 g, wlewam śmietankę i mieszam, doprawiam solą i pieprzem. Wylewam na patelnię z kapustą, posypuję dodatkowym parmezanem – 50 g i wstawiam do piekarnika na drugi poziom od góry. Piekę 15 minut, zmniejszam grzanie do 180 st. C i piekę aż sos się zrumieni i będzie bulgotał – jeszcze ok. 10 minut.
Wyjmuję patelnię z piekarnika i od razu podaję. Można posypać natką pietruszki i ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Pyszne!

14 thoughts on “Młoda kapusta zapiekana ze śmietanką i parmezanem

  1. Bardzo lubie zapiekana kapuste. NIestety tam gdzie, mieszkam, rzadko kapuste sie jada, co nie znaczy, ze u nas ona nie gosci : )

  2. wow, brzmi obłędnie! Młoda kapusta to już samo w sobie radość sezonu, a w Twoim wydaniu ze śmietanką i parmezanem to totalny comfort food z klasą! Dzięki za dokładny przepis – już widzę, jak ten sos bulgocze w piekarniku

  3. Wspaniały przepis. My już też po pierwszej przygodzie kulinarnej z młodą kapustą w tym roku dzięki temu, że przywieźliśmy ją z Polski. Na północy Szwecji jeszcze przyjdzie na nią poczekać.

  4. Wspaniała propozycja, uwielbiam takie młode, świeże warzywa, już z ekscytacją wypatruje młodych ziemniaczków, białej fasolki a tutaj młoda kapustka i w doborowym towarzystwie. Cudownie, aromatycznie i niebo w gębie 😉

  5. Bardzo zaciekawiło mnie to połączenie, przygotuję więc sobie, pozdrawiam

  6. Jejku, to już ten sezon na młodą kapustę! Jak ten czas szybko leci!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *