Brukselki zapiekane z boczkiem, czosnkiem i parmezanem. Sezonowo od A do M

 

Na brukselkę już najwyższy czas. Dzięki ostatniej pogodzie już się nieco przemroziła i gotowa jest do wskoczenia na nasze talerze. Mała kapustka pełna dobroci na pewno smakuje wielu z Was. Wiem, że albo się ją kocha, albo nienawidzi…Szczęśliwie należę do grona wielbicielek i nie wyobrażam sobie sezonu bez brukselki.  Pamiętajcie, że nie należy jej zbytnio męczyć obróbką, bo wtedy będzie niesmaczna. Wystarczy krótkie pieczenie lub smażenie, aby była chrupka i dała nam z siebie wszystko co najlepsze.

 


***

 

300 g brukselki
2 plastry wędzonego boczku
2 łyżki masła
sól i pieprz do smaku
3 ząbki czosnku
1 szklanka gęstej śmietany
1/2 szklanki świeżo startego parmezanu

Piekarnik rozgrzej do 190 st. C. Brukselki obierz z brzydkich liści, opłucz na sicie. Boczek pokrój w kostkę. Posiekaj czosnek i zetrzyj parmezan.  Na patelni smaż boczek na chrupko i zdejmij do miseczki. Na tej samej patelni połóż masło i dodaj brukselki. Dopraw je solą i pieprzem i smaż aż się zrumienią. Dodaj czosnek i smaż, aż zacznie pachnieć. Dodaj boczek i wlej śmietanę. Posyp parmezanem i wstaw do piekarnika. Piecz, aż ser na wierzchu się zezłoci – ok. 20 minut.

Podawaj od razu jako samodzielne danie lub dodatek do obiadu. Brukselki można posypać dodatkowo pieprzem, tymiankiem lub natką pietruszki.

To spotkanie z Konwaliami w kuchni  ma tytuł  kapuścianego.  Chyba całkiem niechcący kapusta stała się motywem przewodnim na moim blogu w listopadzie, bo sporo jej w tym miesiącu już zjadłam. No zdrowa jest!

 

24 thoughts on “Brukselki zapiekane z boczkiem, czosnkiem i parmezanem. Sezonowo od A do M

  1. Miałam przeczucie, że znajdę u Ciebie brukselkę. 🙂
    Pyszności! Uwielbiam!
    A zdjęcia niesamowicie apetyczne!
    Na szczęście mam zapas brukselki i nie zawaham się jej użyć. 🙂
    Dziękuję za ten kapuściany czas.

    • Magda, no taka tradycja u mnie na kapuściane spotkania z Tobą.
      Dziękuję, że zechcesz spróbować.
      POzdrowienia.

  2. Pięknie i apetycznie się prezentują. Świetny i zarzem prosty przepis, takie lubię najbardziej

  3. od dziecka uwielbiam smak brukselki!

  4. Uwielbiam brukselkę i bardzo się cieszę, że to już jej czas. Zawsze chętna jestem na nowe gdzie ona gra pierwsze skrzypce, dziękuję za przepis. Pozdrawiam

  5. Świetny przepis. Smaczny i dość prosty w wykonaniu. Faktycznie może się sprawdzić też jako samodzielne danie.

  6. A jak się zdejmie boczek to potem gdzie to dodać

  7. Uwielbiamy brukselki, często u nas goszczą. To danie mogłoby nam zasmakować.

  8. Brukselka- moja miłość. W taki wydaniu biorę w ciemno.

  9. Takie pyszności to ja mogę jeść codziennie, przepis natychmiast przygarniam. 🙂

  10. Brukselkę kocham, ale zgadzam się, że wywołuje w ludziach bardzo ekstremalne odczucia:-) Ach ślinka mi leci:-)

  11. Brzmi wyśmienicie, tym bardziej że ubóstwiam brukselkę:) Będzie to teraz za mną chodzić, aż zrobię:D

Skomentuj Aga Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.