Botwinka z ziemniakami i lubczykiem. Wegetariańska

Botwinka to pierwsza wiosenna zupa, jaką ugotowałam w tym sezonie. W wersji wegetariańskiej, bez mięsa, śmietany i jajka. Smak młodej botwinki i lubczyku z mojej uprawy zdecydowanie nam wystarczył.

1 pęczek botwiny
3 młode ziemniaki
1 młoda cebula
1 ząbek czosnku
sok z połowy cytryny
sól i pieprz do smaku
2 łyżki oleju słonecznikowego
1 litr bulionu warzywnego
lubczyk

Botwinkę dokładnie myjemy i kroimy razem z buraczkami. Cebulę kroimy w kostkę a czosnek drobno siekamy. W szerokim garnku na oleju smażymy cebulę i czosnek – na szklisto. Dodajemy pokrojoną botwinkę i smażymy przez kilka minut. Dodajemy soli i pieprzu.
Obieramy ziemniaki i kroimy je w kostkę. Dodajemy do botwiny i zalewamy bulionem. Gotujemy przez 20 minut. Następnie dodajemy sok z cytryny. Zupę mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z liśćmi lubczyku.

14 thoughts on “Botwinka z ziemniakami i lubczykiem. Wegetariańska

  1. Taka botwinka na pewno zachwyca swoim smakiem.

  2. Wygląda bardzo smakowicie, lubię zupy z pierwszych warzyw 🙂 Mniam!

  3. Ależ cudna:-) Oj zjadłabym…

  4. Uwielbiam botwinkę, ale w takiej wersji jeszcze nie miałem z nią przyjemności 😉

  5. Bardzo smakowicie przygotowana. Uwielbiam botwinkę i to bardzo. 🙂

  6. W tym sezonie jeszcze nie robiłam, ale teraz juz nabrałam chęci do odświeżenia botwinkowego smaku. 🙂

  7. U mnie botwina to obowiązkowa zupa wiosną. Lubczyku nie dawałam nigdy

Skomentuj Maja Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.