Białe szparagi z masłem czosnkowo ziołowym i pieczonymi ziemniakami

 

Szparagi w maju to rzecz oczywista, chociaż sezon zaczęłam już w kwietniu. Prosto i bez ‘mordowania’ szparagów. Ale jak pysznie. Wino specjalne do szparagów, które podnosi ich smak i nie tłumi. Idealna uczta dla kubków smakowych. Zapraszam.

1 pęczek białych szparagów
1 łyżka masła czosnkowo ziołowego
500 g ziemniaków do pieczenia
3 łyżki oliwy EV
1 łyżka suszonych ziół – tymianek, majeranek, rozmaryn, czosnek
sól wędzona i pieprz do podania

 

 

Piekarnik nagrzej do 200 st. C. Ziemniaki ze skórką umyj, osusz i przełóż do naczynia do zapiekania. Polej oliwą, posyp ziołami i solą, wstaw do piekarnika.
Szparagi odłam w połowie łodyg ( końcówki łodyg wykorzystuję do bulionu warzywnego), obierz obieraczką. W garnku zagotuj wodę, kiedy zawrze wsyp 1 łyżkę soli i 1 łyżeczkę cukru. Włóż szparagi i gotuj 4 minuty. Od razu je odcedź i połóż na talerzu. Wyjmij upieczone ziemniaki i ułóż obok szparagów. Dodaj masło czosnkowo ziołowe, posyp solą i pieprzem.

Wino do szparagów – u mnie półwytrawny Rivaner. To wino zachwyca kwiatowym, delikatnie owocowym aromatem połączonym z łagodną kwasowością i lekką słodyczą.

14 thoughts on “Białe szparagi z masłem czosnkowo ziołowym i pieczonymi ziemniakami

  1. Moje doświadczenia ze szparagami nie należą do najlepszych – ale może trafiłam na restauracje, które nie potrafiły ich odpowiednio przyrządzać.

  2. O tak, sezon szparagowy się zaczyna! Czekam na więcej tego typu przepisów od Ciebie, bo wiem że będzie smacznie 🙂

  3. bardzo ciekawy przepis. Nigdy nie przepadam za szparagami, ale być może dzięki tobie je południe.

  4. Raz próbowałam przyrządzić szparagi i sama nie wiem co poszło nie tak – ale nie za bardzo mi smakowały. Mam ochotę spróbować raz jeszcze i może tym razem spróbuję z masełkiem czosnkowo-ziołowym.

    • Post Author Amber

      Żyć nie umierać,
      Może szparagi nie były całkiem świeże? To klucz do ich smaku. Polecam znowu spróbować.

  5. wszystkie przepisy na szparagi podrzucam mamie, ona cały rok czek na te pyszności

  6. Takim daniem z całą pewnością można się zachwycić.

  7. Velaris' Library Kinga

    Wygląda obłędnie. Co prawda nie przepadam za białymi szparagami tak jak za zielonymi, ale też chętnie je zjadam, pod każdą postacią

Skomentuj Paula Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.