Barszcz z buraków i kopru włoskiego z miso i kokosową ,śmietanką,

 

Wegetariański barszcz z burakami, fenkułem i miso, może być równie pysznym doświadczeniem, jak jego mięsny odpowiednik. Okraszony ,śmietanką’ kokosową dostarczy każdemu wielu wspaniałych doznań smakowych i może się stać ulubioną wersją buraczanej zupy.
Przekonałam się, że tak jest i namawiam każdego do spróbowania.

 

 

Przepis z książki
Nosh: Przepisy roślinne celebrujące nowoczesną kuchnię żydowską  Nosh: Plant-Forward Recipes Celebrating Modern Jewish Cuisine, autorstwa  Micah Siva

dla 4 osób
2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
1 średnia żółta cebula, pokrojona
1 bulwa kopru włoskiego, grubo posiekana
1 średnia marchew, obrana i pokrojona w krążki
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
2 średnie ziemniaki, pokrojone w ćwiartki
2 duże buraki, obrane i pokrojone na kawałki
1/3 małej świeżej kapusty, pokrojonej
4 szklanki bulionu warzywnego
1 liść laurowy
1 łyżeczka soli morskiej lub więcej
1/4 łyżeczki czarnego pieprzu lub więcej
1 łyżeczka skórki z cytryny
2 łyżki świeżego soku z cytryny
1 łyżka białej lub żółtej pasty miso
1/3 szklanki posiekanego świeżego koperku i więcej do podania
1/2 szklanki ,śmietanki, kokosowej

W dużym garnku rozgrzej oliwę –  na średnim ogniu. Dodaj cebulę i smaż, mieszając od czasu do czasu, aż zacznie mięknąć, ok. 5  minut. Dodaj koper włoski, marchewkę, czosnek i ziemniaki i duś, aż warzywa lekko zmiękną – 5 minut.

Dodaj buraki i kapustę, duś jeszcze 5 minut.  Wlej bulion warzywny, dodaj liść laurowy, sól i pieprz. Doprowadź  do wrzenia, następnie zmniejsz ogień do małego i gotuj na wolnym ogniu, aż warzywa zmiękną – ok. 20 minut.

Dodaj skórkę z cytryny, sok z cytryny, pastę miso, koperek i wymieszaj. Spróbuj zupę i w razie potrzeby dodaj więcej soli lub pieprzu.

Podawaj w miskach, polaną łyżką ,śmietanki, kokosowej na miskę i posypaną dodatkowym koperkiem.

22 thoughts on “Barszcz z buraków i kopru włoskiego z miso i kokosową ,śmietanką,

  1. Bardzo ciekawy przepis, z chęcią wypróbuję go. Wydaje się być smaczny.

  2. czerwonafilizanka

    Super ze pojawia sie propozycja dla wgetarian, mam wrażenie ze sporo osób odeszło i odchodzi od jedzenia mięsa. Co do barszczyku to dobra zdrowa zupka

    • Post Author Amber

      czerwonafilizanka, mięso po prostu można pominąć. Każdy przepis da się zmodyfikować.
      Ten barszcz jest bardzo dobry.

  3. Pysznie wygląda. Dawno nie gotowałam barszczu, na pewno będzie się jadło ze smakiem.

  4. Brzmi świetnie! Takiego barszczu jeszcze nie próbowałam.

  5. Brzmi wyjątkowo smakowicie! Ten wegetariański barszcz z buraków z pewnością kusi swoją oryginalnością. Dzięki za inspirację, na pewno spróbuję tego przepisu!

  6. Mm, wygląda absolutnie apetycznie. Te dodatki na pewno nadają barszczu niepowtarzalnego smaku. 🙂

  7. Bardzo ciekawy przepis. Od dawna robię barszcz bez mięsa I zawsze wychodzi pyszny I klarowny. Bardzo jestem natomiast ciekawa jak smakuje z dodadtkiem fenkuła. To dla mnie zupełne zaskoczenie.

  8. Zdecydowanie jest to barszcz dla mnie.
    Przyznam się, że nie mam wprawy z pastą miso. Boję się jej chyba 😉 Pora spróbować jej w takim barszczu. Dziękuję Ci Aniu za pomysł 🙂

    • Post Author Amber

      Małgorzato, ależ pasta miso pasuje do wszystkiego. Bardzo podnosi smak. Ten barszcz zyskuje dzięki niej kremowy smak. Polecam.

  9. Barszcz w różnych postaciach zawsze bardzo nam smakuje.

  10. Dziś będzie u mnie na obiad barszcz czerwony, może nie do końca z takimi składnikami jak u Ciebie, ale na pewno ze śmietanką kokosową 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.