Baba ghanoush z wędzonym tofu. Roślinna sprawa

 

Ten absolutnie wspaniały przepis, jak i wiele innych, znalazłam w książce – Roślinna sprawa. Jej autorka, Dominika Targosz z wielką uważnością odnosi się do wege jedzenia, które jest proste, nieprzekombinowane i przepyszne. Szacunek za niewymyślne nazwy dań, które tutaj nie brzmią jak mięsne potrawy w wersji roślinnej. Można!
Zwróciłam uwagę na fantastyczny rozdział – Małe wielkie rzeczy. To ‘niepozorne dodatki, które magicznie wzbogacają najzwyklejsze dania’ – jak pisze Autorka.
Prosta i komfortowa kuchnia pełna warzyw podana na tacy.

 

 

4-6 porcji
2 średnie bakłażany
4 łyżki pasty tahini
1 kostka wędzonego tofu
sok z 1/2 cytryny
2 łyżki oliwy
1 ząbek czosnku
1/4 łyżeczki mielonego kuminu

do podania
sól, pieprz, natka pietruszki, oliwa

Bakłażany ponakłuwaj widelcem i ułóż na największym palniku kuchenki ( u mnie płyta indukcyjna, więc zrobiłam to na patelni grillowej). Włącz ogień i co jakiś czas obracaj je szczypcami. Skóra powinna równomiernie zwęglić się ze wszystkich stron. Wbij w miąższ koniec – jeżeli czujesz, że nie stawia oporu, a bakłażan jest miękki i lekko się zapada, możesz przełożyć go do miski i wystudzić.
Bakłażany pozbaw skóry i przepłucz pod bieżącą wodą. Przełóż miąższ do kielicha blendera razem z pozostałymi składnikami . Zmiksuj na gładka pastę, dopraw do smaku solą i pieprzem, a przed podaniem polej oliwą i posyp posiekaną natką pietruszki.

  • Roslinna sprawa, Dominika Targosz, Wydawnictwo Buchmann

14 thoughts on “Baba ghanoush z wędzonym tofu. Roślinna sprawa

  1. Wędrowki po kuchni

    Zapowiada się ciekawie, ale musisłabym czymś zastapić tofu, bo omijam go szerokim łukiem 🙂

    • Post Author Amber

      Wędrówki po…, przepis jest wegański, a tofu uwielbiam. Więc ta receptura to miód na moje kubki smakowe. Ty możesz je zastąpić zwykłym twarogiem.

  2. Nie mówię nie, na razie będę polecać dalej.

  3. Dobrze, że jest to wegańska propozycja dania. Super.

  4. Bakłażany raczej rzadko goszczą w mojej kuchni, ale od czasu do czasu warto takie danie ugotować

  5. Całkiem ciekawy przepis, chociaż pierwszy raz taką propozycję widzę na oczy. Chyba trzeba będzie się skusić na książkę, żeby nieco odświeżyć swoją kuchnię 🙂

  6. Podoba mi się to, że jest to taki pyszny przepis.

  7. Zawsze się zastanawiałam co można z tofu z robić, a tu taki pyszny letni przepis. Zapisuję sobie, będzie pyszna pasta na kanapki.

Skomentuj Amber Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.