Szparagi, kozi ser i parmezan. Kanapka na dziś…

 

Przyznaję się, że jestem szparagową sybarytką.
Uwielbiam je nie tylko za nieprzeciętny smak, ale także za niewielką kaloryczność i wszechstronność w kuchni. Szparagi pasują do wszystkiego i każdy posiłek z ich dodatkiem zyska na atrakcyjności. Byle nie za wiele dodatków, bo tego nawet szparagi nie zniosą…
Dzisiaj u mnie kanapka śniadaniowa ze szparagami i kozim twarogiem. Połączenie oczywiste i doskonałe, które zachwyca nutami smakowymi i nie pozwala tak łatwo przestać.
A gdybym podała ten fantastyczny zestaw smaków na lunch, to dodałabym do niego kieliszek schłodzonego Sauvignon Blanc. Uczta !

 

 

1/2 pęczka szparagów
100 g koziego twarożku
1 łyżka posiekanego szczypiorku
1/2 szklanki drobno startego parmezanu
2 łyżki klarowanego masła
sól i pieprz
1 mała ciabatta

Szparagi odcinam 2 cm za główkami i gotuję je 3 minuty, a następnie zanurzam w zimnej wodzie i odcedzam na sicie. Kozi twaróg mieszam ze szczypiorkiem, dodaję sól i pieprz.
Bułkę kroję wzdłuż na pół. Na żeliwnej patelni rozpuszczam 1 łyżkę klarowanego masła i rumienię jedną połówkę ciabatty z obu stron, Zdejmuję na deskę i obficie posypuje parmezanem. Układam twarożek i szparagi. Teraz na drugiej łyżce masła rumienię druga połówkę bułki z obu stron i posypuję parmezanem. Przykrywam nią twarożek i szparagi i z wierzchu posypuję parmezanem. Od razu delektuję się doskonałą kanapką na śniadanie lub lunch.

36 thoughts on “Szparagi, kozi ser i parmezan. Kanapka na dziś…

  1. Kozi ser i szparagi to moje ulubione smaki, świetny pomysł Aniu na wiosenne śniadanie

  2. I bez wina uczta:-) Takie połączenie sera i szparagów musi wybornie smakować.

  3. Piszę się na taką ucztę, mogę jeść szparagi na każdy posiłek dnia!
    Pyszna kanapka!

  4. Tak jeszcze nie jadłam szparagów. Chętnie spróbuję

  5. Jak zwykle coś pysznego-szparagi uwielbiam , sery mniej, ale taka kanapka to niezwykle kusząca rzecz i pięknie i podana

  6. Ja też uwielbiam szparagi, ślinka mi cieknie jak patrzę na to królewskie warzywo. ZAskoczyłaś mnie receptem na kanapkę ze szparagami.

  7. Szparagów w takim wydaniu jeszcze nie jadłam. Koniecznie muszę to nadrobić, o danie wygląda bardzo apetycznie 🙂

  8. Dobrze, że szparagi są niskie kalorycznie. Chętnie skuszę się na taką kanapkę.

  9. Papierowa Łowczyni

    Taką apetyczną kanapkę mogłabym wziąć ze sobą do pracy. Zdrowa, pożywna, a do tego jak wygląda. No na pewno by ją pałaszowała 🙂

  10. Widzę Aniu, że mamy bardzo podobne smaki.
    Prostota i wyrafinowanie to jest to.
    Uwielbiam szparagi, kozi ser i korzystam ile mogę, zanim sezon się skończy.
    Wygląda to niezwykle apetycznie.

  11. Nie jadłem, ale jak widzę doskonały zamiennik dla hamburgerów. Przede wszystkim zdrowo. 😉

  12. Ach, jak to u ciebie zawsze pięknie wygląda! Normalnie aż jem oczami, mimo, że za szparagami nie za bardzo przepadam, takie coś kupiłabym natychmiast. Może zresztą też zrobię? I zrobię zdjęcie, na sto procent nie będzie aż takie cudne.

    • Post Author Amber

      Iwona, bo lubię piękne jedzenie. Od zawsze przywiązywałam do tego wagę.
      Cieszę się, że zrobisz sobie taką kanapkę. Twoja też na pewno będzie piękna.

  13. Super pomysł na kanapkę, przy tak niewielkim nakładzie składników. Ja lubię zrobić sobie tosty, rozpływające się jajko i do tego właśnie szparagi.

  14. Squisitezza! Z ręką na sercu oświadczam, że gdybym mieszkała w pobliżu chętnie bym się wprosiła na takie przepyszne śniadanko!
    Ja nie potrafię idealnie ugotować szparagów Ciapciają się trochę

    • Post Author Amber

      Kasiu, molte grazie!
      Zapraszam, kiedy będziesz w moim mieście. A szparagi gotuj chwilkę, będą chrupiące.

  15. O tak, w połączeniu z kozim serem i świeżutką ciabattą musi smakować wyśmienicie 🙂 Pozdrawiam

  16. Taka kanapka ze szparagimi to jest magia dla podniebienia Całym sercem jestem za. Dodatkowo kozi ser, który uwielbiam! Przepis idealny! Dziękuję

  17. taką kanapkę z chęcią bym zjadła

  18. Cudo, kocham kanapki, a na widok Twojej dostałam ślinotoku :))) Aż nie mogę sobie darować, że wczoraj na zakupach zrezygnowałam z zakupu szparagów, a już miałam je w koszyku :/ A kozi ser zawsze mam w lodówce, byłoby pyszne śniadanko…
    Pozdrawiam ciepło, Agness:)

  19. Kanapna wygląda pysznie. Zwłaszcza, że uwielbiam kozi ser. Chętnie spróbuje odtworzyć Twój przepis w wolnej chwili!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.