Tuńczyk, jaśminowy ryż i liście botwinki. Wiosenne paczuszki na parze dobre na chandrę…

DSC_0524-001
 

Na świecie i w sercu maj, a za oknem remont!!!
Już od miesiąca patrzę na moj zdewastowany ogródek, przeciskam się wsród rusztowań i zaciągam rolety przed kurzem.
Nie ma poranków na tarasie, weekendowych obiadów i kolacji przy ogrodowych lampach.
Tylko świtem wychodzę z filiżanką kawy i wzdycham…
Yorczydła zdezorientowane, zdenerwowane, błądzą za mną po trawie zdeptanej remontowym butem.
Podobno jeszcze miesiąc!
Jak przetrwać, przeboleć roślinne straty i uszczerbek na psychice…?
Wypuszczam się na targ. Kupuję tuńczyka i botwinkę. I jeszcze naręcze tulipanów.
W domu sięgam po ryż.
Robię paczuszki na remontową chandrę!

 

DSC_0522
 

Paczuszki z tuńczykiem i jaśminowym ryżem w liściach botwinki

tuńczyk
200 g świeżej polędwicy z tuńczyka
1 szalotka
1 łyżka sosu rybnego
1 łyżka sosu ostrygowego
1 łyżeczka soku z cytryny
2 łyżki oleju ryżowego

duże liście botwinki
sznurek

Polędwicę z tuńczyka kroimy w drobną kostkę bardzo ostrym nożem i przekładamy do miski.  Szalotkę siekamy i dodajemy do tuńczyka. Sos rybny, ostrygowy, sok z cytryny i olej ryżowy łączymy i zalewamy rybę. Delikatnie mieszamy, przykrwamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki.

ryż
100 g ryżu jaśminowego Uncle Bens
1 łyżka octu ryżowego
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
1 łyżka posiekanego kopru

Ryż gotujemy 5 minut. Studzimy. Ocet ryżowy, cukier i sól podgrzewamy, aby cukier się rozpuścił, ale nie dopuszczamy, aby płyn się zagotował. Studzimy. Kiedy ostygnie, łączymy z ryżem i koprem.
Dodajemy zamarynowanego tuńczyka i delikatnie mieszamy. Porcje ryzu z tuńczykiem zawijamy w liście botwinki i związujemy sznurkiem. Gotowe paczuszki układamy w koszyku do gotowania n aparze i gotujemy 3-4 minuty.
Wyjmujemy z koszyka i podajemy z sosem sojowym.

 

DSC_0519-001

18 thoughts on “Tuńczyk, jaśminowy ryż i liście botwinki. Wiosenne paczuszki na parze dobre na chandrę…

  1. Aniu ale fajne paczuszki, z chęcią bym takie zjadła 🙂 pozdrawiam cieplutko 🙂

    • Post Author Amber

      Dziękuję Marzenko!
      Z chęcią znalazłabym się z Tobą przy stole.

  2. wspaniałe pakieciki 🙂 pożeram wzrokiem na drugie śniadanko 🙂

  3. Pysznie napakowane!
    Warto przeczekać ten okres by było pięknie 🙂
    Miłego!

    • Post Author Amber

      Kamila,
      dziękuję.
      Przeczekuję, teraz na Kaszubach…
      Serdeczności.

  4. Jeśli tylko w sercu maj, to nie może być najgorzej!
    Paczuszki obłędne, nadadzą się na wiele okazji, nie tylko na chandrę. Nowe spojrzenie na poczciwą botwinkę 😉
    Ściskam czule 😉

    • Post Author Amber

      Inkwizycjo,
      ratuję się…
      Dziękuję za miłe słowa, paczuszki się polecają.
      Uściski!

  5. Pysznie nadziane paczuszki:) Porywam kilka:)

  6. Strasznie apetyczne i w moim stylu.Kocham botwinkę i tuńczyka.

  7. Jaki cudny pomysł z wykorzystaniem liści botwinki! To musi być pyszne :-).

  8. Świetny pomysł! Ja w tym roku robiłam gołąbki z liściach botwinki, takie paczuszki podobają mi się bardzo 🙂

    • Post Author Amber

      Dziękuję Zuziu.
      Gołąbki też robiłam – warzywne i z mięsem.
      Botwinka ma wiele zastosowań.

  9. Z tego co widzę chandra dobrze Ci zrobiła, bo wyczarowałaś piękne sakiewki. Ale remontu nie zazdraszczam…Choć potem będzie pięknie:-)

    • Post Author Amber

      Marzena,
      odstresować się potrafię najbardziej w kuchni.
      Mówisz pięknie…Mam nadzieję, że będę potrafiła się cieszyć efektem!

Comments are closed.