Rzodkiewki w winie. Sezonowo od A do M

Rzodkiewki kocham od zawsze, a jako dziewczę małe uwielbiałam jeść je prosto z grządki. Jak każdy pewnie… Dopiero co wyrwane z ziemi i opłukane pod strumieniem z pompy dziadkowej konstrukcji.
Ostre i szczypiące, ale cudownie pyszne.
Były długo wyczekiwanymi nowalijkami po zimie skąpej w zieloności.
Kromki chleba z masłem pokryte ślicznymi plasterkami rzodkiewek i posypane kamienną solą. Albo twarożek od wiejskiej gospodyni z rzodkiewkami i szczypiorkiem, czyli cebulką siedmiolatką.
Zupa z naci rzodkiewkowej mojej babuni…
To moje najulubieńsze rzodkiewkowe wspomnienia!
Dzisiaj rzodkiewki na dwie kuchnie – w Konwaliowej i u mnie.

 

Rzodkiewki w winie

białym
1/2 szklanki białego wytrawnego wina
1/3 szklanki domowego octu jabłkowego
1 łyżeczka soli morskiej
1 łyżeczka cukru trzcinowego
1 ząbek czosnku
1 plasterek imbiru

czerwonym
1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
1/3 wody
1 łyżeczka soli morskiej
1 łyżeczka miodu
1 ząbek czosnku

Rzodkiewki płuczemy i osuszamy. Odkrawamy listki i układamy je w wyparzonym słoiku. Do garnka wlewamy wino i dodajemy pozostałe składniki. Doprowadzamy do wrzenia, lekko studzimy i zalewamy rzodkiewki. Zamykamy szczelnie słoiki i wstawiamy do lodówki. Najlepsze są po kilku dniach – chrupiące i aromatyczne, potem stają się coraz bardziej miękkie. Wykorzystujemy je do sałatek, warzywnych rollsów, na kanapki.

 

24 thoughts on “Rzodkiewki w winie. Sezonowo od A do M

  1. Bardzo jestem ciekawa smaku winnych rzodkiewek.
    Podoba mi się ten pomysł!
    Już je widzę w warzywnych rollsach. 🙂
    Dziękuję za pyszny rzodkiewkowy czas!

    • Post Author Amber

      Magda,
      koniecznie zrób rzodkiewki w winie!
      Smakują kiszonką, winem i rzodkiewkami.
      Dziękuję.

  2. Amanda - Butik z Przepisami

    Wyglądają rewelacyjnie w tym słoju 🙂

  3. Jeszcze takich rzodkiewek nie jadłam, ale bardzo chętnie bym spróbowała 🙂

  4. Kiedyś czekało się z utęsknieniem na nowalijki. I ten smak…
    Cudny pomysł na zamarynowanie rzodkiewek w winie:-) Pozdrawiam serdecznie i słonecznie:-)!

    • Post Author Amber

      Marzena,
      tak…, a jak te nowalijki smakowały!
      Marynowane rzodkiewki w winie też są smakowite.

  5. mam wszystkie składniki:) A ponieważ smak mnie zaciekawił , aż serce bije mocniej, nie pozostaje mi nic innego jak udać się po słoiki!:)

  6. Wow , winne rzodkiewki i to dwie wersje 🙂

    • Post Author Amber

      Alu,
      tak, zapraszam do częstowania się!

      • Aniu , one tak na bieżąco tylko do użycia , na później ( nie na zimę ale tak np za miesiąc) to nie bardzo?Czy możną?

        • Post Author Amber

          Alu,
          tak jak napisałam, one robią z się z czasem miękkie. Można je przechowywać na zimę, ale nie będą takie chrupiące jak na początku.
          Smaczne będą cały czas!

  7. Interesujący pomysł, ciekawa jestem smaku marynowanych rzodkiewek 🙂

  8. wspaniały przepis. Nie znałam takiego pomysłu na rzodkiewki 🙂

    • Post Author Amber

      Magdaleno,
      bardzo się cieszę, że podoba Ci się ten inny wariant rzodkiewek.
      Dziękuję.

  9. Ciekawy pomysł, mi wcześniej też nieznany, super! 🙂

  10. Bardzo ciekawy przepis! W winie jeszcze nie miałam okazji próbować 🙂
    Miłego!

Comments are closed.