Pieczona papryka w oliwie z kaparami i anchois. Najlepszy przepis!

 

Pieczona papryka należy do moich ulubionych warzyw, a zamknięta w słoiku z oliwą, czosnkiem i anchois to mój najlepszy przepis! Przygotowuję kilka takich słoików na raz, żeby potem w dowolnym momencie sięgnąć po te pyszne kęsy i położyć je na grzance, dodać do sałatki lub po prostu zjeść bez niczego. Wykorzystuję też pyszną oliwę, w której skąpana jest papryka. Dzięki dodatkom nabiera fantastycznego smaku i uwielbiam maczać w niej domowy chleb, dodać ją do pesto lub polać nią pieczone warzywa. Delicje!

 

 

Pieczona papryka w oliwie z kaparami i anchois

3 kg czerwonej papryki bio
1 główka czosnku bio
1 łyżka kaparów w soli ( jeżeli użyjemy kapary we własnej zalewie, należy wsypać 1/3 łyżeczki soli na słoik o pojemności 500 ml)
anchois w oliwie – 1 – 2 filety na słoik
oliwa z pierwszego tłoczenia

Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C. Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
Papryki myjemy i w całości układamy na blasze – wsuwamy ją do piekarnika na najwyższą półkę. W czasie pieczenia każdą paprykę obracamy kilka razy, aby się równomiernie upiekła. Skórka powinna być prawie czarna. Pieczemy ok. 30 minut. Gorące papryki szczypcami wkładamy do papierowej torby i zamykamy ją. Czekamy aż papryki ostygną – przekładamy je do miski. Każdą obieramy ze skórki i usuwamy pestki. Sok zostawiamy w misce – można go wykorzystać do sosu lub do zupy.
Papryki układamy w słoikach, dodajemy obrany czosnek, kapary i filety anchois. Zalewamy oliwą i zakręcamy słoiki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 110 st. C. Trzymamy słoiki ok. godziny, wyłączamy piekarnik i zostawiamy je aż ostygną. Przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu, a po otwarciu w lodówce.

22 thoughts on “Pieczona papryka w oliwie z kaparami i anchois. Najlepszy przepis!

  1. wyobrażam sobie jak wspaniale smakuje taka papryka!

  2. Robię !!! Aniu oliwa która zalewa się paprykę jest zimna ? Zastanawiam się czy tak jak do suszonych pomidorów nie podgrzać jej ?

  3. uwielbiam pieczoną paprykę, ale mi smaku zrobiłaś swoim przepisem

  4. o tak! pieczona papryka nie ma sobie równych! sama też jestem jej oddaną fanką 🙂 ciekawy dodatek anchois…intrygujące 🙂

  5. Bardzo fajny pomysł na paprykę Aniu. Zabieram siebie przepis 🙂

  6. Wspaniały przepis. To coś dla mnie. Uwielbiam paprykę pod każdą postacią jednak muszę obierać ze, skórki, dlatego z przyjemnością zapisuje ten przepis

  7. U mnie w słoikach jest podobna wersja tyle że z innymi przyprawami. Polecam bo pycha!

  8. Ciekawe połączenie anchois z papryką! Jestem bardzo ciekawa smaku!

  9. Uwielbiam pieczoną paprykę, wspaniale smakuje i daje tyle możliwości wykorzystania!

  10. Musi smakować rewelacyjny, zaciekawiłas mnie tym przepisem

Pozostaw odpowiedź Amber Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską, zamieszkałą ul. Niezapominajki 1/1 05-500 Nowa Iwiczna w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.