Grzanki na śniadanie i brunch. A za progiem 2015!

DSC_0909-001
 

Świętowanie wydłużyło nam się w tym roku w długi cykl.
Zastanawialiśmy się , czy zniesiemy to z podniesionym czołem…
Spotkania, odwiedziny, biesiady przy stole mogą nieźle dać w kość.
Nawet te najprzyjemniejsze.
Bo tu śledzik, tam tort makowy, a tam jeszcze pieczony zając…
Wszystko szczęśliwie dobrnęło do finału bez uszczerbku na zdrowiu i psychice.
Dzisiaj śniadanie przeciągnęło się nam w brunch.
Jedliśmy grzanki i wymienialiśmy najważniejsze wydarzenia minionego roku.
Rozmawialiśmy o marzeniach, które się spełniły.
I o tych, które na spełnienie czekają.
Bo jak żyć bez marzeń?
Są jak złoty pył, który sami sypiemy sobie na poduszki.
Dwa tysięce czternasty wysypał nam go sporo.
Z nadzieją czekamy na dwa tysiące piętnasty.
Jest już za progiem!

 

DSC_0902
 

Grzanki z chorizo i jajkami przepiórki

6 plasterków ostrego chorizo
2 jajka przepiórcze
łyżka oliwy
szczypta Espelette (lub innej ostrej papryki)
2 pomidorki mini

Chorizo usmażyć na chrupko. Odłożyć.
Na tej samej patelni usmażyć jajka przepiórki.
(Z chorizo wytopi się tłuszcz, ale gdyby było go za mało, dodać oliwę).
Powinny mieć miękkie żółtko.
Na podpieczone grzanki położyć plasterki pomidorków, chorizo i jajka.
Posypać Espelette.

 

DSC_0901
 

Grzanki z pastą z fasoli, jarmużem i awokado

200g białej fasoli gotowanej na parze
2 ząbki czosnku
łyżka soku z cytryny
łyżeczka za’ataru
sól do smaku

mała gałązka jarmużu
łyżka oliwy

pół dojrzałego awokado

Fasolę zmiksować z resztą składników.
Z gałązki oderwać listki jarmużu i wzrzucić je na rozgrzaną oliwę.
Podsmażyć na chrupko.
Awokado pokroić w paski.
Na podpieczone kromki bagietki nałożyć pastę z fasoli, jarmuż i awokado.
Posypać za’atarem.

 

DSC_0904
 

Grzanki z aillade i anchois

2 łyżki aillade z tego przepisu – klik!
4 fileciki anchois

Podpieczone grzanki posmarować aillade. Na wierzchu ułożyć anchois.

 

DSC_0907
 

Grzanki z pieczoną papryką i wędzonymi szprotkami

1 czerwona papryka
1/2 łyżeczki soli morskiej
łyżka oliwy
wędzone szprotki Riga Gold

Paprykę upiec w piekarniku. Przełożyć do foliowej torebki i zostawić do ostygnięcia.
Obrać paprykę ze skóry i pokroić ją w paski.
Posolić i polać oliwą.Zostawić na 30 minut.
Na podpieczone kromki bagietki ułożyć paski papryki i wędzone szprotki.

 

Szczęścia, spełnienia marzeń i sukcesów w 2015!

28 thoughts on “Grzanki na śniadanie i brunch. A za progiem 2015!

  1. Pyszne ucztowanie przy śniadanku! Mocno wypchanych poduszek 🙂 Najlepsze życzenia na Nowy Rok!

    • Post Author Amber

      Kamila,
      takie leniwe śniadaniowe ucztowanie bardzo lubimy.
      Dziękuję za życzenia!

  2. Ileż u Ciebie smakowitości do chrupania Amber. Same wspaniałości na koniec roku 🙂 Tobie też Aniu życzę wszystkiego najlepszego i najpyszniejszego w Nowym Roku 🙂

  3. Aniu, już od patrzenia na te smakowitości robi mi się cieplej na duszy…
    Pozdrawiam serdecznie i zasyłam najlepsze życzenia noworoczne; spełnienia wszystkich marzeń, nawet tych najśmielszych !

  4. Niech nowy rok , Aniu, niesie dla Ciebie tylko miłe spotkania .Spełnienia marzeń Ci życzę. Pozdrawiam.

  5. Uwielbiam wszystko razem i każde z osobna 🙂 Wszystkiego co najlepsze w Nowym Roku 🙂

  6. Twoje grzanki napędzają moje ślinianki do pracy 🙂 bardzo apetyczne! Wszystkiego dobrego w Nowym Roku!

  7. Lubię kanapeczki , a niektóre bardzo mi się widzę
    Szczęśliwego
    Nowego Roku Aniu

  8. Aniu wybacz, że to piszę, ale Twoje grzanki wywołały u mnie ślinotok …. to po prostu kulinarny orgazm ….. Szczęśliwego Nowego Roku Aniu dla Ciebie i całej Rodzinki

    • Post Author Amber

      Jolu,
      jak miło, że ktoś tak ocenia moje kulinarne twory…
      Dziękuję.
      Pozdrawiam Cię noworocznie!

  9. Amber-wszystkiego najlepszego w Nowym Roku 🙂 grzanki pysznie wyglądają

  10. Wzruszający post. 🙂
    My takie rozmowy prowadziliśmy wczoraj przed północą. Mieliśmy dobry rok. Niech taki będzie i ten, który się dziś zaczął. I tego życzę Tobie, Aniu. 🙂
    Śniadanie mieliście mistrzowskie!

    • Post Author Amber

      Alucha,
      widać czas takich rozmów przychodzi u Was i u nas w podobnym momencie.
      Śniadanie było zachętą do długiego rozmawiania na koniec roku…
      Bardzo Ci dziękuję.
      Życzenia niech Wam i nam sie spełnią!

  11. Grzanki przepyszne, mam zawsze do nich słabość. Aniu, to życzę Ci aby te wyczekane marzenia się spełniły. Ja miałam dziwny rok, ale dzięki Twoim akcjom troszkę mnie uaktywniał:-) Myślę, że w tym roku spędzimy jeszcze dużo chwil razem:-)

    • Post Author Amber

      Marzena,
      grzanki są dobre na wszystko!
      A marzenia się spełniają.
      Ten rok na pewno będzie dla Ciebie dobry, trezba w to wierzyć.
      Na nasze wspólne chwile bardzo się cieszę.

  12. Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku:)

  13. Świetne grzanki! Wyglądają przepysznie 🙂

  14. Wpadłabym na tak pyszne śniadaniowe grzanki 🙂

Comments are closed.