Chleb z tartym jabłkiem na zakwasie. Piekarnia we wrześniu pachnie sadem!

dsc_0281
 

Wrześniowy sad jest pełen kolorów i aromatów.
Powiewa lekki ciepły wiatr i niesie zapachy hen daleko…
Słońce muska jabłka wiszące jak choinkowe bombki na starych drzewach.
Jeszcze nie czuć jesieni, choć liście nabierają dojrzałych kolorów.
Zapełniamy koszyk jabłkowymi owocami.
Mamy też jedną księżniczkę w sadzie. Rajską jabłoń.
Rodzi cudowne purpurowe jabłuszka.
Ubieramy nimi nasz dzisiejszy zbiór.
Po raz pierwszy włożę rajskie jabłka do chleba…

 

dsc_0277
 

Chleb z tartym jabłkiem na zakwasie
przepis z bloga Leśny Zakątek

Składniki zaczynu
2 łyżki zakwasu żytniego
200g mąki żytniej typ 720
150g wody
140g startego jabłka ze skórką na tarce o dużych oczkach – wykorzystałam twarde Lobo
Czas fermentacji 12-14 godzin

Ciasto właściwe
Cały zaczyn
500g mąki żytniej typ 720
200g mąki orkiszowej jasnej
550g wody
20g soli morskiej
rajskie jabłka do dekoracji

Wszystkie składniki ciasta mieszamy i wyrabiamy do dobrego połączenia. Pozostawiamy ciasto na 30 minut, aby odpoczęło. W międzyczasie przygotowujemy 2 foremki o wymiarach 25×11 smarujemy tłuszczem i wysypujemy mąką.
Kiedy ciasto odpocznie, jeszcze raz mieszamy i wykładamy do foremek.
Układamy plastry jabłek / po dwa do foremki / na cieście ( ja ułożyłam rajskie jabłka) i zostawiamy przykryte do wyrośnięcia. Od 1,5 do 2,5 godziny ciasto powinno wyrosnąć w zależności od temperatury otoczenia i tej za oknem
Pieczemy w temp. 230st. przez 15 minut. Dopiekamy 40 minut w temperaturze 210st.

Dziękuję Wszystkim za wspaniały wrześniowy czas w naszej Piekarni!
Chleb z tartym jabłkiem na blogach:
Akacjowy blog
Apetyt na smaka
Codziennik kuchenny
Fabryka kulinarnych inspiracji
Konwalie w kuchni
Kuchennymi drzwiami
Kuchnia Gucia
Kulinarne przygody Gatity
Leśny Zakątek
nie-ład mAlutki
Nie tylko na słodko
Ogrody Babilonu
Pieguskowa kuchnia
Proste potrawy
Przepisy na domowy ser i chleb
Stare gary
Weekendy w domu i ogrodzie
W mojej kuchni
W poszukiwaniu slow life

46 thoughts on “Chleb z tartym jabłkiem na zakwasie. Piekarnia we wrześniu pachnie sadem!

  1. Aniu-piękny Twój chleb z rajskimi jabłuszkami. Świetny pomysł 🙂 Dziękuję za wspólne pieczenie, chleb bardzo udany. Pozdrawiam serdecznie

    https://akacjowyblog.blogspot.com/2016/09/chleb-z-tartym-jabkiem-szpaki-z-naszego.html

  2. Aniu, piękny i pyszny chleb. I jest wisienka…. upsss, jabłuszko na torcie ;).
    Oto mój link: http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2016/09/chleb-z-tartym-jabkiem-na-zakwasie.html
    Dzięki za wspólny czas :-).

  3. Te rajskie jabłka wyglądają jak wisienki, pięknie się prezentuje chlebek!
    A tutaj mój: https://apetytnasmaka.blogspot.com/2016/09/chleb-z-tartym-jabkiem-na-zakwasie.html
    Pozdrawiam, Magda z Apetytu na Smaka 🙂

  4. z tą wiśnią wygląda przepięknie 🙂 a to mój chlebek 🙂
    http://pieguskowakuchnia.pl/?p=1847

  5. Aniu, bardzo apetyczny wypiek.
    Dziękuję za wspólny czas.
    Pozdrawiam
    Renata
    http://codziennik-kuchenny.blogspot.com/2016/09/chleb-zytni-z-tartym-jabkiem.html

  6. Mój chleb właśnie się piecze… Publikacja zatem jutro. Ciekawa jestem smaku 🙂

  7. Pyszny i piękny chleb Jabłuszka rozczulające 😉
    A mój tutaj http://staregary.blogspot.com/2016/09/chleb-z-tartym-jabkiem-na-zakwasie.html
    Uściski

  8. Takie jabłuszka w chlebie to dopiero kuszą!
    Cudownie piec razem we wrześniu!
    Pozdrawiam

  9. Aniu, dzięki za „podrzucenie” przepisu.
    Chlebek smaczny i dość prosty do upieczenia, pozdrawiam 🙂

  10. Rajskie jabłka na pewno jeszcze bardziej tu pasują niż „zwyczajne”. Wyglądają jak wisienki:-) i są pełne uroku. Dziękuję Aniu za Wrześniową Piekarnię!
    I podaję link do mojego chleba: http://wposzukiwaniuslowlife.blogspot.com/2016/09/chleb-zytnio-orkiszowy-z-tartym-jabkiem.html

    • Post Author Amber

      Elu,
      są bardzo apetyczne i aromatyczne.
      Dziękuję za jabłkowy wrześniowy chleb!

  11. Pięknie się prezentuje z rajskimi jabłuszkami. Ciekawy pomysł.
    Mój tutaj: http://przepisynadomowyserichleb.blogspot.com/2016/09/chleb-z-tartym-jabkiem-na-zakwasie.html

    • Post Author Amber

      Ewo,
      bardzo się cieszymy!
      Wspaniale, że we wrześniu Ci się udało być w Piekarni.

  12. Piękny!
    I u mnie w końcu opublikowany, dziękuję za zaproszenie!
    http://jswm.blogspot.com/2016/09/chleb-z-tartym-jabkiem-na-zakwasie.html

  13. Aniu, nie miałam dostępu do komputera podczas publikacji, ale jestem z Wami!
    http://konwaliewkuchni.blogspot.com/2016/09/wrzesniowa-piekarnia-i-chleb-na.html
    Twój chleb z rajskim dodatkiem jest baaaardzo kuszący. 🙂
    U mnie coraz więcej oznak jesieni, tylko temperatury wciąż letnie. 😉
    I niech tak zostanie jak najdłużej!
    Pozdrawiam Cię serdecznie!

    • Post Author Amber

      Magda
      Ok. Nie wiedziałam. A wpis z chlebem pokazał mi się dzisiaj na bloggerze…
      Cieszę się z Twojego udziału we wrzesniowym pieczeniu.
      Pozdrowienia!

  14. Aniu cudowny bochenek … a te rajskie jabłuszka …. oj tylko sie zajadać takim bochenkiem:)

  15. No proszę,chlebek z tartymi jabłkami.Czy chodzi w tym o smak ,czy dłużej zachowuje świeżość ?Piękny.

    • Post Author Amber

      Laura,
      smak jest bardzo przyjemny, a świeżość chleba trwa dłużej!
      Pozdrowienia.

  16. Pobadają mi się te dodatki i wisienki 🙂

  17. Rajskie jabłka! ♥ Piękna propozycja.

Comments are closed.