Chleb pachnący ziołami. Aromaterapia w kwietniowej Piekarni

DSC_0204-003
 

Rytuał pieczenia domowego chleba powtarzam co tydzień.
Regularność ta wiąże się u mnie z niesamowitą radością uczestniczenia w magicznych chwilach.
Bo chleb to żywy organizm, bardzo wrażliwy i delikatny.
Zakwas i drożdże, które budzą ciasto chlebowe do pracy, żyją na naszych oczach.
Należy więc traktować je z należytym szacunkiem i cieszyć się, kiedy jesteśmy świadkami jedynego w swoim rodzaju misterium powstawania chleba.
A potem podzielić się nim z bliskimi, przyjaciółmi i potrzebującymi.
Chciałabym obudzić w Was, wypiekających wspólnie nasze magiczne bochenki, potrzebę dzielenia się naszym pieczywem z ubogimi, samotnymi lub chorymi.
Może ktoś zaniesie upieczony w ramach naszej Piekarni chleb samotnej osobie, mieszkającej po sąsiedzku lub spędzającej jesień swojego życia w domu opieki?
Albo bezdomnemu, który chodzi po naszej okolicy i szuka jedzenia w śmietnikach?
Zachęcam Was do takich drobnych gestów, które mają ogromną siłę i mogą być komuś bardzo potrzebne…

 

DSC_0194-001
 

Kwietniowy chleb za sprawą Katarzyny z bloga Smaki i Aromaty to prawdziwa aromatyczna eksplozja! Wspaniała domowa aromaterapia. Zapach tego chleba jest niesamowity i budzi najcieplejsze uczucia.

Ziołowy chleb na maślance
inspiracja przepisem – klik!

2 małe bochenki

zaczyn:
*  4 łyżki mąki pszennej typ 650
*  20 g świeżych drożdży
*  1 łyżeczka cukru
*  1/2 szklanki letniej wody
Wymieszać i przykryć, zostawić na 15 minut.

zioła po 1 łyżeczce:
*  majeranek
*  kolendra
*  kminek
*  tymianek
*  curry

oraz
* 1 łyżeczka nasion chia
* 1 łyżeczka sezamu
* 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
*  1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
*  1 łyżeczka soli
Zalać  wszystko 1/2 szklanki maślanki w temperaturze pokojowej i odstawić na 30 minut.

ciasto właściwe:
*  250 g mąki pszennej typ 650
* 250 g mąki pytlowej
*  1/2 szklanki płatków owsianych
*  2 łyżki aktywnego zakwasu żytniego

*  zaczyn drożdżowy
*  zalewa ziołowa
*  1/2 szklanki maślanki
Wymieszać mąkę z płatkami, zaczynem, ziołami i maślanką , wszystko dokładnie wymieszać.  Nie trzeba długo wyrabiać, wystarczy 2 minuty do połączenia składników. Ciasto powinno być dosyć luźne ale nie lejące – jeśli jest zbyt zwarte, dolać więcej maślanki.
Formę natłuścić olejem i wysypać płatkami owsianymi.  Przełożyć ciasto (powinno sięgać do połowy wysokości), wyrównać powierzchnię mokrą dłonią i obsypać płatkami owsianymi.  Przykryć ściereczką i odstawić na ok 1 godzinę, do podwojenia objętości.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180stC na 55-60 minut. Jeżeli uznamy, że chleb jest za mało wypieczony, dopiec go przez kolejne 10 minut.
Wyjąć z piekarnika, po 5 minutach wyjąć z formy i wyłożyć na kratkę.  Kroić po wystudzeniu.

Chleb ziołowy na blogach:
Akacjowy blog
Apetyt na smaka
Bochen chleba
Codziennik kuchenny
Dom z mozaikami
Fabryka kuliarnych inspiracji
Grahamka, weka i kajzerka
Konwalie w kuchni
Kulinarna Maniusia
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Leśny Zakątek
Moje kucharzenie
Moje małe czarowanie
nie-ład mAlutki
Nie tylko na słodko
Ogrody Babilonu
Przepisy na domowy ser i chleb
Smaki i Aromaty
Smakowity chleb
Stare gary
W mojej kuchni
W poszukiwaniu slowlife
Zacisze kuchenne

 

52 thoughts on “Chleb pachnący ziołami. Aromaterapia w kwietniowej Piekarni

  1. Wyszedł wspaniale , a ideę dzielenia się chlebem jak najbardziej popieram 🙂 Aniu-dziękuję za kolejna wspaniałą propozycje do pieczenia 🙂 U mnie tez trochę pozmieniałam w przyprawach, zupełnie bez planu żeby to zrobić…przypadek. Wyszło bardzo aromatycznie. Chleb pięknie pachnie 🙂 Prawdziwa chlebowa aromaterapia 🙂

    http://akacjowyblog.blogspot.com/2016/04/chleb-zioowy-z-patkami-owsianymi-wiosna.html

    • Post Author Amber

      Małgosiu,
      dobrze by było się podzielić naszymi chlebami…
      A moj chlebek też nieco zmodyfikowany. Wyszedł pyszny, pachnący.
      Dziekuję, że dzieliłaś z nami swój czas.

  2. O! Bardzo mądry pomysł, bo w tych zabieganych czasach czasem zapomina się o dzieleniu się. Ja domowym chlebem dzielę się z bliskimi i zawożę go do chorej babci, ale pomyślę o obdarowaniu nim kogoś kogo zupełnie nie znam, a kto będzie tym pozytywnie zaskoczony 🙂
    U mnie dziś wersja orkiszowa: http://smakowitychleb.pl/orkiszowy-chleb-ziolowy-z-platkami-owsianymi/
    Pozdrawiam!

    • Post Author Amber

      Tosiu,
      o to właśnie chodzi, aby obdarować własnym chlebem kogoś nieznajomego, komu potrzebna jest uwaga i zainteresowanie…Dziękuję, że rozumiesz moją ideę.
      A ten chleb z maką orkiszową musi mieć wspaniały smak!

  3. Dobry przepis na szybkie pieczywo, na co dzień i dla gości.
    Mój chlebek jest tutaj http://jswm.blogspot.com/2016/04/chleb-zioowy-z-patkami-owsianymi.html

    Fajna foremka!

  4. To była niezwykle przyjemna aromaterapia! Ciekawa jestem smaku Twojego bochenka z dodatkiem curry i gałki. Dziękuję za te magiczne chwile!

  5. Aniu, ja też uwielbiam ten rytuał pieczenia. Średnio co drugi dzień tworzę takie magiczne bochenki. I lubię je rozdawać bliskim i przyjaciołom. Muszę się bardziej uwrażliwić na potrzebujących, masz rację. Dziękuję! I link do mojego chleba: http://wposzukiwaniuslowlife.blogspot.com/2016/04/chleb-zioowy-z-patkami-owsianymi.html

  6. Dziękuję za wspólne pieczenie a dzielenie się chlebem z bliźnim jest zawsze gestem życzliwości i otwartości 🙂

    http://dancia.bloog.pl/id,354258850,title,Chleb-ziolowy-z-platkami-owsianymi-na-zakwasie-kwietniowa-piekarnia,index.html

  7. Aniu, piękny apel. Mam za ścianą sąsiada na emeryturze, na pewno podrzucę mu bochenek.
    A kwietniowy chleb okazał się być pysznym wypiekiem 🙂

  8. Też często piekę chleb, choć teraz na tyle rzadko, żeby przetrzymać zakwas. Dziękuję za te aromatyczne chwile 🙂 Aniu, w zaproszeniu wrzuciłam linki, o jeden za dużo – jakbyś mogła usunąć, bo ja tego nie widzę 😉

  9. Dzień dobry Aniu, udało mi się dołączyć do wspólnego pieczenia.
    pozdrawiam Wszystkich.
    Renata
    http://codziennik-kuchenny.blogspot.com/2016/04/chleb-zioowy-z-patkami-owsianymi-atwy.html

  10. Piękny i pachnący – wyjątkowy 🙂 Dziękuję za kwietniowe spotkanie!
    O to mój wypiek:
    http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/2016/04/chleb-zioowy-z-patkami-owsianymi.html

  11. Piękny ci wyszedł 🙂 fajnie się z wami piecze 🙂 będę starała się uczestniczyć zawsze 🙂 dziękuje 🙂
    http://www.kulinarnamaniusia.pl/2016/04/chleb-zioowy-z-patkami-owsianymi.html

    • Post Author Amber

      Marzena,
      zapraszmy Cię serdecznie!
      Dzielenie się chlebem jest cudowne.
      Pozdrowienia.

  12. Dziękuję za wspólne pieczenie, świetna inicjatywa:) Ja w tym tygodniu piekę jeszcze raz, pozdrawiam ciepło 🙂
    http://smakiaromaty.blogspot.com/2016/04/chleb-zioowy-z-patkami-owsianymi-czyli.html

    • Post Author Amber

      Kass,
      dziękujemy za pyszny przepis na chleb, który pachnie wszystkim co najlepsze!
      Ja też wkrótce go powtórzę, muszę go przyrumienić.
      Pozdrowienia!

  13. Piękny chlebek 🙂 , ciekawa jestem jak smakuje z dodatkiem maślanki zamiast wody :). Dziękuję za wspólne pieczenie i mam nadzieję, że nie przegapię następnych akcji :). Pozdrawiam cieplutko 🙂

    • Post Author Amber

      Ewo,
      dziękuję. Chleby na maślance są bardzo dobre, wolno się starzeją.
      Koniecznie spróbuj.
      I zaparszam do majowej Piekarni!

  14. Bardzo udany chlebek! Pyszny i aromatyczny!
    Dzielenie jest fajne 🙂
    Pozdrawiam

    • Post Author Amber

      Kamila,
      cieszę się, że smakował chyba wszystkim piekącym?
      Dzielić się to nasz obowiązek. Daje ogromną radość.

  15. Aniu, i u mnie jest, tylko głowa dzisiaj nie taka i zapomniałam do Ciebie wstąpić. A Twój wpis i chleb ładny…..
    http://staregary.blogspot.com/2016/04/chleb-zioowy-z-patkami-owsianymi.html

    • Post Author Amber

      Beata,
      głowa w chmurach, to i się zapomina…ha,ha!
      Dziękuję, że piekłaś z nami. Ziołowo nam!

  16. Aniu, piękny chleb upiekłaś. Patrząc na zdjęcie, zapragnęłam posiadać taką dziurkowana formę do wypieków;) Dziękuję za wspólne pieczenie.
    Pozdrawiam

    • Post Author Amber

      Renata,
      dziękuję.
      Mam dwie takie formy specjalnie do pieczenia chleba. Przywiozłam je z Francji…
      POzdrowienia!

  17. Zawsze podaruję choć kromkę jeśli tylko obdarowany chce przyjąć ten podarunek.
    Piękne przesłanie i cudny bochen Aniu 🙂 Dziękuję kolejny miesiąc smakowitych czarów 🙂

    • Post Author Amber

      Dorota,
      mi się nie zdarzyło, żeby ktoś nie przyjął ode mnie chleba.
      Cieszę się, że w kwietniu byłaś z nami w naszej Piekarni.

  18. Wspaniały chleb ,tulipany też piękne ,kradnę jednego i zmykam.

  19. Dzień dobry – lubię Twoje opisywanie pieczenia chleba i ś wiata, dziękuję za „wspólne: wybór przepisu i pieczenia Kasi i Tobie. Pozdrawiam. Ala :o)
    Mój chleb jest tutaj http://domzmozaikami.blogspot.com/2016/04/wypiekanie-chleba-kwietniowa-piekarnia.html

    • Post Author Amber

      Alu,
      dziękuję za Twoje miłe słowa.
      Wspaniale, że jesteś z nami i pieczesz!

  20. Ile piekących osób, fiu fiu
    ale ten chleb musi pachnieć

  21. Aniu prześliczny chleb … a słowa o wypiekaniu jakże prawdziwe ….. uwielbiam te dni, w które piekę chleb … to istne misterium:) …. żałuję, ze nie mogłam piec z Wami … ale jak to mowią co się odwlecze to nie uciecze:). Buziaki

  22. Chlebek cudowny, ja niestety tylko bezglutenowe mogę …

  23. Piękny… a ja znowu przespałam.

Comments are closed.