Chleb na zakwasie z wiśniami w lipcowej Piekarni!

DSC_0898-001
 

Lipcowy chleb jest wyjątkowo pyszny!
Z udziałem zakwasu, żytniej mąki i owoców.
Właśnie zrobiłam przegląd zeszłorocznych zapasów i wiśnie z nalewki jakby czekały na swój czas.
Pysznie odnalazły się w chlebie, a każda jego kromka samkuje fantastycznie.
Z twarogiem, pasztetem, pieczonym mięsem lub po prostu z masłem!
Zapakowałam kilka kromek na wyjazd za miasto.
Na wiejskiej łące zapach chleba pysznie grał z zapachem świeżej trawy.
A tuż obok rosły kłosy nowego żyta.
W dotyku ostre i kłujące, pełne dojrzewających ziaren.
Początek spotkał się z końcem, czyli od zboża do chleba.
Wspaniały łańcuch przyrody i smaku!

DSC_0892-003
 

Chleb na zakwasie z wiśniami
na podstawie J. Hamelmana, przepis z bloga Kuchnia Gucia  – z moimi zmianami

390 g zakwasu żytniego
100 g mąki żytniej chlebowej typ 720
30 g mąki sitkowej
45 g wody
8 g soli
90 g suszonych wiśni z zeszłorocznej nalewki

W robocie z hakiem mieszamy wszystkie składniki za wyjątkiem wiśni.
10 minut na pierwszym biegu. Dodajemy wiśnie i mieszamy do połączenia całości (ręcznie, bez haka)
Pozostawiamy ciasto przykryte folią spożywczą na ok. 20-30 min.
Przekładamy do wysmarowanej olejem foremki i posypujemy wierzch niewielka ilością mąki żytniej. Przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 1,5-2 godziny.
Pieczemy w 240 st. przez 15 minut, a następnie 75 minut w 190 st. i 15 minut przed końcem wyjmujemy z foremki i pieczemy na blaszce. Po tym czasie chleb wyjmujemy z piekarnika, stukamy w spód, sprawdzając czy upieczony. Studzimy na kratce.

Chleb pełnoziarnisty z owocami na blogach:

Am.art kolor
Konwalie w kuchni
Kuchnia Gucia
Kuchenne wojowanie
Kuchennymi drzwiami
Kulinarna Maniusia
Nie tylko na słodko
Ogrody Babilonu
Pieguskowa kuchnia
Smaki i aromaty
Weekendy w domu i ogrodzie
W poszukiwaniu slow Life

Worek z lnu, który znajduje się na zdjęciach jest dziełem firmy aleWorek z Poznania. Działa ona głównie wokół ekologicznych tkanin. Marka oferuje lniane cudowności do kuchni. W lnie ceni sobie najbardziej jego naturalne właściwości antybakteryjne i zdolność pochłaniania oraz oddawania wilgoci. Len w kuchni gościł u naszych babć, dziś wracamy do tradycyjnych, niezawodnych rozwiązań. Polecam zapoznanie się z dziełami marki aleWorek, są piękne i niepowtarzalne. Doskonale odnajdą się w każdej kuchni.

34 thoughts on “Chleb na zakwasie z wiśniami w lipcowej Piekarni!

  1. Pięknie Ci się upiekł, mój nie wygląda tak pokazowo ale smakuje wybornie:
    http://smakiaromaty.blogspot.com/2016/07/chleb-zytni-penoziarnisty-z-zurawina.html

    Dziękuję za wspólne pirkarzenie:))

    • Post Author Amber

      Kass,
      dziękuję. Z chlebem to nigdy nie wiadomo…
      Ale na pewno Twoj jest piękny.
      Dziękuję za lipcowe wypiekanie!

  2. Bardzo jestem ciekawa smaku Twojego chleba z wiśniami. Chyba zrobię następnym razem 🙂
    U mnie z porzeczkami: http://weekendywdomuiogrodzie.blogspot.com/2016/07/chleb-penoziarnisty-z-porzeczkami.html

    • Post Author Amber

      Badylarko,
      koniecznie spróbuj, jak wyjmiesz wiśnie z nalewki!
      Dziękuję za lipcowe chwile w Piekarni.

  3. Wow! wiśnie… to musi dopiero smakować! u mnie porzeczki 🙂 i jak ładnie Ci się upiekł!
    dzieki za wspólne doznania smakowe 🙂
    http://kuchennewojowanie.blogspot.com/2016/07/chleb-penoziarnisty-z-porzeczkami-czyli.html

  4. Ach, pozazdrościłam chleba z wiśniami. Musze wypróbować. A u mnie z porzeczkami, ale orkisz zamiast żyta.

    http://amartkolor.blogspot.com/2016/07/chleb-penoziarnisty-z-porzeczkami.html

  5. mój z przygodami ….jeszcze w piekarniku

  6. Chlebek napakowany wiśniami to świetny pomysł!
    Lipcowy chleb jest przepyszny 🙂
    Pozdrawiam

  7. Jestem z małym opóźnieniem, nie publikuje mi czort na czas postów 🙁 ale mam 🙂 http://www.kulinarnamaniusia.pl/2016/07/chleb-penoziarnisty-i-lipcowa-piekarnia.html
    Aniu twój wygląda pysznie, dziękuje za wspólne pieczenie 🙂

  8. I mój już jest: http://wposzukiwaniuslowlife.blogspot.com/2016/07/chleb-zytni-z-pieczonymi-czeresniami.html . Aniu, Twój chleb z wiśniami musiał smakować doskonale. Dziękuję za Lipcową Piekarnię, było pysznie.

  9. Już wiem, co z robić z wiśniami! 😀 mój chleb jest tutaj: http://jswm.blogspot.com/2016/07/chleb-zytni-lipcowa-piekarnia.html

  10. Nie wpadłabym na wiśnie z nalewki do chleba, wow!!! Pysznie się prezentuje i jestem ciekawa w takim razie smaku. Generalnie nie lubię owoców w chlebie, ale wiśnie z nalewki uwielbiam i bardzo mnie intryguje to połączenie;-)

  11. Prześliczny bochenek! Mam nadzieję, że moje drugie podejście będzie równie udane. 😉 Dziękuję za lipcowy, owocowy czas!

  12. Aniu do twarzy temu chlebkowi z wiśnią …. a na dodatek pijaną:) …. podejrzewam,że nie umiałabym się oderwac od tego chleba z dodatkiem pasztetu …. wyjazd uniemożliwił mi pieczenie z Wami … ale przepis zapisałam:)

    • Post Author Amber

      Jolu,
      tak, pijana wiśnia bardzo się tu sprawdza.
      A ten chlebek z pasztetem smakuje wybornie.
      Polecam!

  13. Piękny chleb, przegapiłam kolejną piekarnię, nie jest mi z tym fajnie 🙂

  14. no i w końcu udało mi się…. pomimo problemów wyszedł pysznie:) dzięki Aniu:)

  15. Wspaniały! Lecę podziwiać inne chleby z owocami :-).
    Uściski!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.