Chleb na zakwasie z dynią i figami. World Bread Day 2017!

 

World Bread Day 2017!
16 października to jedyny dzień w roku, kiedy odbywa się wielkie wspólne pieczenie na całym świecie.
Entuzjaści, fanatycy i miłośnicy domowej piekarni tworzą wielką wspólnotę i dzielą się dobrymi emocjami.
Niektórzy dzielą się upieczonym chlebem z bliskimi lub potrzebującymi.
Bo chleb to podstawa jedzenia. Obojętnie czy jest typowym bochenkiem, plackiem lub słodką bułką.
Warto zastanowić się przy takiej okazji nad problemem marnowania żywności. Chleb jest  jednym z najczęściej marnowanych produktów spożywczych.
Z drugiej strony mamy na świecie miliony głodujących, dla których kromka chleba jest rarytasem…
Od dzisiaj jeszcze bardziej szanujmy, dzielmy się i nie marnujmy!

Z okazji WBD 2017 wybrałam dla naszej Piekarni fantastyczny chleb Zorry.
Piękny, pyszny i idealnie wpisujący się w jesienny sezon.
Mam nadzieję, ze chleb pieczony na tę specjalną okazję spełnił Wasze oczekiwania.
Z chlebowym pozdrowieniem!

 

 

Chleb na zakwasie z dynią i figami
Sourdough bread with pumpkin puree and prunes
przepis Zorry – klik!

składniki
100 g puree z dyni
50 g zakwasu, płynnego
50 g mąki razowej z pełnego przemiału ( pszennej, orkiszowej lub żytniej)
400 g mąki pszennej typu 550
5 g świeżych drożdży
230 g wody
10 g soli
50 g suszonych fig, drobno pokrojonych
30 g pestek dyni (nie dodałam)

przygotowanie
Do misy robota dodaj wszystkie składniki, za wyjątkiem soli, pestek dyni i fig. Miksuj na minimalnym poziomie przez 4 minuty. Dodaj sól i miksuj ciasto na poziomie 2 ciasto przez 4 minuty, dodaj pestki i figi i miksuj przez 2 minuty.
Zdejmij hak do ciasta, przykryj i zostaw ciasto do wyrastania w temperaturze 30 st. C na 90 minut, po upływie 30 minut złóż ciasto.
Uformuj podłużny bochenek i przełóż do koszyka, odstaw na 40-60 minut, w zależności od temperatury pokojowej.
Nagrzej piekarnik do 220 st.C. Piecz chleb na dolnym poziomie przez 35-40 minut.
Wystudź chleb na ruszcie.

Chleb z dynią i figami na blogach:
Apetyt na smaka
Codziennik kuchenny
Gotuj zdrowo! Guten Appetit!
Konwalie w kuchni
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Moje małe czarowanie
nie-ład mAlutki
Nie tylko na słodko
Ogrody Babilonu
Pieguskowa kuchnia
Proste potrawy
Przepisy na domowy ser i chleb
Sto kolorów kuchni
Weekendy w domu i ogrodzie
W poszukiwaniu slowlife

48 thoughts on “Chleb na zakwasie z dynią i figami. World Bread Day 2017!

  1. Dzięki za zaproszenie, tym razem udało mi się dołączyć http://jswm.blogspot.com

  2. Idealny chleb na święto chleba!
    Wspaniale razem świętować!
    Najlepszego!

  3. Upieczony! Smakował i wypiek chleba powtórzę, Pozdrawiam 🙂

  4. Chlebek jeszcze ciepły, cieszę się, że udało mi się dołączyć do wspólnego pieczenia! 🙂
    http://apetytnasmaka.blogspot.com/2017/10/jesienny-chleb-z-dynia-i-zurawina.html

  5. Wspaniały wybór na WBD 2017! Chleb pyszny! Pozdrawiam i dziękuję za zaproszenie do październikowej Piekarni!

  6. Aniu, uroczo rustykalny bochenek upiekłaś.
    Dziękuję za wspólne pieczenie.
    pozdrawiam
    http://codziennik-kuchenny.blogspot.com/2017/10/jesienny-chleb-z-dynia-i-figami.html

  7. Że też nie wpadłam na pomysł pieczenia okrągłego chleba. Cudowny w tym kształcie.

  8. Wspaniały, jesienny chleb. U Ciebie Aniu bochenek wyjątkowo piękny. Dziękuję, przepysznie jest w Październikowej Piekarni!
    http://wposzukiwaniuslowlife.blogspot.com/2017/10/jesienny-chleb-z-dynia-i-figami.html

  9. Spełnił oczekiwania w stu procentach 🙂 Dziękuję za tę propozycję i wspólne wypiekanie.
    Twój pięknie się upiekł.
    Mój jest tutaj: https://weekendywdomuiogrodzie.blogspot.com/2017/10/chleb-z-dynia-i-figami-w.html

  10. Bardzo apetyczny chlebek
    Idealny na takie święto 🙂

  11. nie dodałam fig bo mój syn za nimi nie przepada i już żałuję! wspaniały bochen:)

  12. Smakowity jesienny wypiek!

  13. Przegapiłam termin 🙁 no nic, mam nadzieję dołączyć w przyszłym roku, a ten chlebek i tak sobie zrobię w najbliższym czasie, bo wygląda po prostu pysznie 😉

  14. Aniu, wysłałam na Twoja pocztę zapytanie. Jeśli potrafisz to odpowiedź mi a, wybawisz mnie z kłopotu 🙂
    pozdrawiam serdecznie 🙂

  15. Dzięki za dodanie i przepraszam za kłopot, wczoraj n ie miałam możliwości dołączenia linka.
    Aniu wybrałaś super chleb, dzięki, pięknie Ci się upiekł 🙂

  16. No i przegapiłam wspólne pieczenie, ech ostatnio ciągle coś. Chlebuś tak pysznie wygląda, że muszę go koniecznie zrobić 🙂

  17. Super wybór.! Piękny bochen upiekłaś! Dziekuje za wspólne pieczenie:)

  18. Chlebek bardzo apetyczny, chętnie bym zjadła ❤

  19. Delicious! Dziękuję za udział w WBD.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.