Chleb jabłkowy z Normandii. Piekarnia pachnąca wrześniem

 

2014-09-028
 

Pewnien cudny wrześniowy weekend spędziłam u Koleżanki w sadzie.
Wszędzie stały rzędy skrzynek,do których układałyśmy jabłka.
Rumiane,złociste,zielonkawe…
Pachnące drzewem,świeżym wiatrem i owocami.
Przez liście przebijały się promienie słońca.
Jabłkobranie.
Powiedziała mi,że dla Niej wrzesień od zawsze pachnie jabłkami.
Razem suszyłyśmy jabłka,chrupiąc słodkie i jeszcze ciepłe chipsy.
Potem upiekłam chleb z jabłkami i cydrem.
W mojej kuchni unosiły się aromaty sadu i powietrza nagrzanego słońcem.
Piekarnia pachnąca wrześniem.

 

2014-09-029
 

 

Normandzki chleb jabłkowy
przepis mistrza Jeffreya Hamelmana z książki „Chleb” na 2 duże bochenki

(podaję za Kamilą)

160 g mąki chlebowej

100 g wody

30 g zakwasu

Składniki zaczynu dokładnie wymieszać, przykryć i zostawić w temperaturze pokojowej na 12 godzin.

650 g mąki chlebowej

90 g mąki pszennej razowej

210 g wody

310 g cydru jabłkowego

20 g soli

5 g drożdży instant

260 g zaczyn

140 g suszonych jabłek

Włożyć do dzieży wszystkie składniki, z wyjątkiem jabłek i mieszać przez 3 minuty, aż otrzymamy ciasto o średniej gęstości. Następnie wyrabiać ciasto jeszcze 3 minuty, aby rozwinąć siatkę glutenu. Dodać pokrojone w kostkę jabłka i wyrabiać, aż równomiernie się rozmieszczą w cieście. Ciasto włożyć do miski, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia od 1 do 2 godzin. Jeśli fermentacja wstępna będzie trwała 2 godziny, to należy złożyć ciasto po pierwszej godzinie. Ciasto podzielić na porcje, i uformować bochenki o okrągłym lub podłużnym kształcie, lub bułki i zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia od 1 do 1 1/2 godziny. Chleb piec przy normalnej ilości pary w temperaturze 230° C przez 15 minut, i w temperaturze 225° przez 25 minut, aby zapobiec nadmiernemu ściemnieniu cukru w jabłkach i cydrze.

Moje uwagi do przepisu
* piekłam z połowy porcji dając po połowie mąkę chlebową i pełnoziarnistą
* do ciasta właściwego wlałam 330 ml cydru i 100 ml wody
* chleb kroiłam jeszcze ciepły

 

2014-09-032
 

 

Chleb jest przepyszny!
Mięciutki,pachnący jabłkami i lekko słodkawy.
Zrobiłam do niego konfiturę z czerwonej cebuli i figi.

Konfitura z czerwonej cebuli i figi

200 g czerwonej cebuli pokrojonej w półplasterki
2 dojrzałe figi
100 g brązowego cukru
łyżka ciemnego kremu balsamicznego
szczypta soli

Do garnka z grubym dnem wsypać cukier i podgrzewać. Kiedy zacznie się rozpuszczać włożyć cebulę.
Smażyć razem,potrząsając garnkiem,aby syrop pokrył cebulę.
Dodać figi pokrojone na ćwiartki.
Smażyć razem aż powstały sok zredukuje się do gęstego syropu.
Dodać szczyptę soli i krem balsamiczny.
Podgrzewać razem kilka minut.
Konfiturę przełożyć do wyparzonego słoiczka.

Dziękuję Kamili z Ogrodów Babilonu za doskonały wybór przepisu do naszej Piekarni,a do oglądania Normandzkiego chleba jabłkowego zapraszam na blogi:

77 thoughts on “Chleb jabłkowy z Normandii. Piekarnia pachnąca wrześniem

  1. Piękne te Wasze chlebusie! Też miałam go piec, niestety czasu brakło 🙁

  2. Amber- chleb wspaniały, świetna propozycja….ale ta konfitura…mniam ;D Dziękuję za inspirację z wrześniowej piekarni:) pozdrawiam serdecznie

    • Post Author Amber

      Małgosiu,
      dziękuję i polecam konfiturę.
      Z serami francuskimi smakuje ahhh…
      Pozdrowienia!

  3. Ooooooooooooooo jak mu pięknie z większym dodatkiem mąki razowej , śliczny u ciebie Aniu chleb ,a i ta konfitura mega apetyczna
    A tak tak Kamilka wybrała świetny chleb , mi bardzo on smakuje

    • Post Author Amber

      Margot,
      dzięki.
      Sypnęłam więcej razowej,bo lubię takie zagadki jak to będzie.
      Konfiturę polecam.

  4. Amber, piekny! I ta konfitura swietnie z pewnoscia do niego pasuje 🙂
    Moj tez juz jest : http://www.beawkuchni.com/2014/09/normandzki-chleb-jablkowy.html
    Pozdrawiam i dziekuje za wspolne pieczenie! :*

    • Post Author Amber

      Beo,
      dziękuję.
      Twój chleb prezentuje się doskonale.
      Cieszę sie,że z nami upiekłaś.

  5. Aniu, Twój chlebek wygląda przeuroczo i bardzo kojarzy mi się z keksem 🙂 Chlebowy keks.
    A wybór ekstra i chleb bardzo smaczny.

  6. Podoba mi się z większą ilością maki razowej.
    Zastanawiałam się jakie to smarowidło zagości u Ciebie do tego chleba:)
    Dzięki Aniu za ten czas pachnący jabłkami!

    • Post Author Amber

      Magda,
      z razową mąką smakuje naprawdę pysznie.
      Smarowidło musi być,uwielbiam je.
      Dziękuję.

  7. Bez wcześniejszej zapowiedzi, ale udało mi się upiec.
    Mój chlebek też kroiłam lekko ciepły:) Twój z dodatkiem większej ilości pełnoziarnistej wygląda zjawiskowo.
    Dziękuję za wspólne pieczenie!

    Podaje link: http://dancia.bloog.pl/id,342815469,title,Normandzki-chleb-jablkowy,index.html

  8. Pięknie Ci się upiekł i jak zwykle cudowne smarowidło.
    Muszę koniecznie go przygotować jeszcze kiedyś w oryginale z suszonymi jabłkami i chętnie sypnę wtedy też więcej mąki pełnoziarnistej 🙂

    • Post Author Amber

      Tosiu,
      dziękuję.
      Jabłka do tego chleba polecam Ci upiec,chociaż z karmelizowanymi bardzo mi się podoba.
      Pozdrowienia!

  9. Bardzo apetycznie się prezentuje. Już jestem na miejscu i na kolejne wyzwanie jestem gotowa, a do Waszego się przymierzam:-) Pozdrawiam cieplutko:-)

  10. Oj udał nam się ten chleb 🙂
    I rzeczywiście z dżemem jest swietny. U mnie z moim ulubionym dyniowym.
    Jak patrzę na Twoje zdjęcia, to faktycznie nam wyszły identycznie, miekisz taki sam 🙂
    Pozdrawiam serdecznie

    • Post Author Amber

      Marcin,
      to chleb do stałego pieczenia!
      Dyni jeszcze w tym roku nie przerabiałam.
      Może to foremkowe chleby wychodzą tak samo.
      Pozdrowienia!

  11. Wyobrażam sobie jak cudowny był to weekend. :))
    Piękne kromki i z chęcią zjadłabym je z Twoją konfiturą. 🙂

  12. Amber wrześniowy weekend o takim aromacie na długo zagości w pamięci! Bardzo dziękuję za możliwość wyboru chleba do naszej wspólnej piekarni! Piękny Twój bochenek, a konfitura jeszcze bardziej podkreśla jego smak! Buziaki!

    • Post Author Amber

      Kamila,
      Twój wybór przepisu był dla mnie źródłem pysznych emocji i poszukiwań kulinarnych w postaci tej konfitury.
      Do każdego pieczywa komponuję pasujący dodatek.
      Dziękuję!

  13. WSPANIAŁY! Kocham ten chleb!

  14. Piękny chlebek i smaczny dodatek do niego 🙂 Dziękuję za kolejne wspólne pieczenie!

  15. Idealny 🙂 Jestem pod wrażeniem 🙂

  16. Amber, pieknie opisalas ten wrzesniowy weekend. Cudny chlebek i cudna konfitura. Dziekuje za wspolne pieczenie! Pozdrawiam z bardzo goracego miejsca na tej planecie 🙂

    • Post Author Amber

      Reniu,
      dziękuję.
      Dzisiaj też lecę na słońce,choć nieustannie zazdroszczę Ci gorąca.
      Pozdrawiam ciepło!

  17. Jak tylko wrócę z wrześniowego morza to upiekę:)

  18. Mój Dziadek miał jabłoniowe sady, dla mnie jabłka pachną dzieciństwem 🙂
    Piękny chlebek i wspaniała konfitura!

  19. Ależ on musi pięknie pachnieć! 🙂

    • Post Author Amber

      Marcelina,
      zapach jest niesamowity i podczas pieczenia i za każdym razem,kiedy kroisz ten chleb.

  20. baaardzo ciekawy chleb ….. chętnie bym spróbowała 🙂
    mam nadzieję, że w końcu dołączę do grona piekących, gdy czasu będzie trochę więcej …
    póki co podziwiam wypieki! tak sobie myślę, że do mojego dziennego chleba, który piekę też przecież mogę dorzucić suszone jabłka
    zrobię tak 🙂
    pozdrawiam Amber!

    • Post Author Amber

      Marta,
      zapraszamy!
      W grupie emocje chlebowe są magiczne.
      A i do codziennego chleba jabłka suszone będą pysznie smakowały.

  21. Aniu przepiękny chlebuś ….. ja już za nim tęsknię i nie omieszkam upiec go w sobotę:) …. Buziaki Kochana i do następnego:)

    • Post Author Amber

      Jolu,
      dziękuję.
      Cieszę się,że chleb smakuje.
      Ja też upiekę go jeszcze we wrześniu.
      Do następnego Kochana!

  22. Już wiem jaki chleb teraz upiekę 🙂 Do tego koniecznie konfitura z czerwonej cebuli!

  23. Chodził mi po głowie ten chleb, ale ostatecznie czasu brakło na pieczenie. Kibicowałam za to Waszym wypiekom. Pięknie się Tobie upiekł, nie mogło być inaczej!!

    • Post Author Amber

      Aga,
      chleb jest bezproblemowy i baaaardzo smaczny.
      Pozdrawiam Cie z egejskich wysp!

  24. Jestem strasznie ciekaw jego smaku 🙂

  25. Aniu, Twój chleb piękny. A mój nie miał mocy rosnąć, ale tez był zjedzony, pozdrawiam 🙂

  26. Wyszedł Ci cudowny! Też piekłam z Wami, ale widzę, że zapomniałaś dodać mnie do listy 🙁 Nastepnym razem też pokombinuję z mąką pełnoziarnistą, a na pewno takowy będzie! Pozdrawiam! 🙂

    • Post Author Amber

      Zabko,
      dziekuje,ze bylas z nami.
      Make pelnoziarnista polecam w tym chlebie w iekszej ilosci.
      Nie dodalam Ciebie do listy,bo pewnie nie przyslalas na czas linka.
      A ja od tygodnia jestem na Morzu Egejskim.
      POzdrawiam!

  27. To już trzeci chlebek, pięknie wyrósł….zazdroszczę ręki do chlebów, mi niestety nie wychodzą 🙂

  28. Pięknie Ci się upiekł, a dodatek konfitury z czerwonej cebuli i figi to już chyba „niebo w gębie”:-) pozdrawiam serdecznie i dziękuję za organizację całego przedsięwzięcia piekarniczego

    • Post Author Amber

      Elu,
      dziekuje.
      Konfitura jest pyszna nie tylko do tego chleba.
      Zapraszam juz na nastepny raz.
      Pozdrowienia!

    • Post Author Amber

      Elu,
      dziekuje.
      Konfitura jest pyszna nie tylko z tym chlebem.
      I zapraszam CIE NA NASTEPNE PIECZENIE!

  29. Jest wspaniały. Bardzo jesienny i aromatyczny. Chciałabym choć kawałek 🙂

    • Post Author Amber

      Evi,
      zaproszenie do pieczenia jest dla wszystkich kto chce piec.
      A chlebkiem czestuj sie wirtualnie!

  30. Aniu, piękny, puchaty i smakowity, a konfitura arcyciekawa.
    Dziękuję za wspólny czas przy piekarniku :-). Już się nie mogę doczekać następnego !
    Pozdrowionka.

    • Post Author Amber

      Agata,
      wspaniale,ze czekasz na nastepny raz.
      Jak tylko wroce bedzie nowa Piekarnia!
      Serdecznosci.

  31. Wspaniale wygląda ten chleb 🙂 Chętnie zjadłabym!

  32. Mmmmmmm nawet do mnie doleciał ten wrześniowy zapach 🙂 Mlask, mlask 🙂

  33. Znowu mnie ominęło. Ale teraz sobie wybaczam, bo się urlopowałam 🙂 Mam jednak wrażenie, że moja lista chlebów koniecznych do upieczenia niebezpiecznie się rozrasta.

    • Post Author Amber

      Tofko,
      a ja zdazylam przed wyjazdem.
      Mie weim,czy zrealizujesz zalegle pieczenia,bo z doswiadczenia wiem,ze to nie dziala…
      Ale trzymam kciuki!

  34. Tak pięknie to opisałaś Aniu, że dla mnie cały rok mógłby pachnieć wrześniem! Jabłka uwielbiam, chleb jest wspaniały, nawet M. zapytał o powtórkę:) Dziękuję za wspólny czas i pozdrawiam Cię serdecznie!

    • Post Author Amber

      Kreciu,
      bardzo dziekuje.
      Ten zapach jablek i cydru bedzie z nami na dlugo.
      Pozdrowienia serdeczne!

  35. Cudowny chleb!! 🙂

  36. Ślicznie upieczony chleb. Dodatkowa zaleta to zapewne cudowny smak 🙂 Jabłkowe cudo

    • Post Author Amber

      Dżemdżus,
      dziękuję.
      Chleb wart wszystkiego co zwie się pracą nad wypiekaniem.
      Pozdrawiam Cię.

  37. Wygląda genialnie! 🙂

Comments are closed.