Chleb dyniowy z żurawiną w grudniowej Piekarni. Niech nam się piecze!

 

Drodzy – Piekarki i Piekarze,
dzisiejszym wypiekiem kończymy nasze spotkania A.D. 2019! Przeglądałam na blogu nasze piekarnicze spotkania i jestem bardzo dumna ze wspólnych wypieków, które świadczą o tym, że domowe pieczenie ma siłę i energię. Zbliża, daje odwagę do kolejnych kroków w domowej piekarni i jest pięknym aktem miłości do chleba.
Wspaniale, że chcemy spotykać się wirtualnie, aby pokazać naszą piekarniczą determinację i naszą małą wspólnotę.
Dziękuję Wam bardzo za każdy miesiąc w Piekarni.
Niech nam się piecze!

 

 

Chleb dyniowy z żurawiną
przepis z bloga – Home baking blog z moimi zmianami

Zrobiłam jeden chleb z połowy składników. Dynię piekłam w piekarniku. Mąki – pszenna typ 520 i orkiszowa biała bio.
Drożdże bio. Dodałam suszoną żurawinę bio.

na dwa chleby o wadze ok. 612 g
Zakwas pszenny
150 g wody
150 g mąki pszennej typu 700 lub 550
15 g dojrzałego zakwasu żytniego

Składniki mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 12 godzin w temperaturze 25-27 ° C.

przygotowanie dyni
400 g wody
180 g dyni w kawałkach ( bez skóry)

Umieść wodę w garnku, zagotuj i gotuj kawałki dyni na parze, aż będą miękkie. Następnie odsącz na sicie i dokładnie zmiksuj ugotowane kawałki dyni. Wlej przecier dyniowy do miski i pozostaw do całkowitego ostygnięcia w temperaturze pokojowej, a następnie wstaw go do lodówki.

bibosz
50 g suszonych wiśni lub 50 g żurawiny
30 g wody do namaczania

Owoce zalej wodą i odstaw do napęcznienia na 3-4 godziny.

ciasto właściwe
400 g mąki pszennej typu 550 lub 700 plus do podsypania
100 g mąki żytniej typu 1150
315 g zakwasu pszennego
puree z dyni ( powinno być ok. 200 g)
170 g wody
5 g świeżych drożdży
20 g miodu
15 g soli

Zagnieść wszystkie składniki na gładkie ciasto i na końcu wgnieć wiśnie lub żurawinę. Polecam początkowo trochę zmniejszyć ilość wody i uzupełniać ją tylko w razie potrzeby (przecier dyniowy może mieć różne konsystencje !!)
Po wyrobieniu pozwól, aby ciasto dojrzewało w naoliwionej misce przez 90 minut (złóż po 30/60 minutach).

Wyjmij ciasto na posypaną mąką powierzchnię roboczą, odetnij 40 g ciasta na patyczki dyniowe i odłóż na bok. Podziel pozostałe ciasto na 2 równe kawałki (po około 600 g). Obiema rękami chwyć przeciwległe krawędzie ciasta, lekko rozciągnij i uderz w środek. Chwyć pozostałe dwie przeciwległe krawędzie ciasta, lekko rozciągnij i złóż jak kopertę z listem w kierunku środka.
Obróć ciasto, zaokrąglij i pozostaw na 15 minut. Zrób to samo z drugim kawałkiem ciasta.
Następnie wytnij 2 kółka (średnica ok. 30 cm) z papieru do pieczenia, wytnij 8 sznurków ze sznurka kuchennego o długości około 50 cm i zanurz w oleju. Zawiąż 4 sznury razem z węzłem na środku i umieść je w kształcie gwiazdy na papierze do pieczenia.
Na każdą połóż jedną kulę ciasta. Poprowadź sznurki równomiernie nad kulami ciasta i luźno zwiąż je ze sobą, aby ciasto się podniosło.
Z odłożonego ciasta uformuj 2 ogonki dyni, zrób palcem otwór w kulach ciasta i włóż łodygi między sznurki. Przykryj bochenki i zostaw na około 1 godzinę w temperaturze pokojowej.
Chleb dyniowy piecz w temperaturze 250 ° C, zmniejszając temperaturę do 220 ° C. Czas pieczenia ok. 40–45 minut.

Którą dynię wybrać do chleba? Ładną barwę daje dynia Hokkaido i  Butternut (albo inna dynia) – muszą być obrane przed gotowaniem na parze.

Chleb dyniowy na blogach:
Akacjowy blog
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Ogrody Babilonu
Moja akadmia smaku
Moje małe czarowanie
Zacisze kuchenne

16 thoughts on “Chleb dyniowy z żurawiną w grudniowej Piekarni. Niech nam się piecze!

  1. Piękny i bardzo smaczny chleb z grudniowej Piekarni. Amber twoje propozycje są rewelacyjne!!!
    Mój wypiek http://mojaakademiasmaku.pl/2019/12/09/chleb-dyniowy-z-zurawina–grudniowa-piekarnia/

  2. Aniu i ja dziękuję za wspólne wypiekanie. Mobilizuje mnie to do doskonalenia swoich umiejętności i podejmowania wyzwań. Myślę, że mój domowy repertuar piekarniczy dzięki Twoim pomysłom jest znacznie ciekawszy 🙂 A pomysł na chleb dyniowy bardzo mi się spodobał. Udany wypiek ! Pozdrawiam serdecznie

    https://akacjowyblog.blogspot.com/2019/12/chleb-dyniowy-na-zakwasie-pszennym.html

    • Małgosiu,
      to nasza wspólna mobilizacja, emocje i piękne wypieki!
      A ten chleb i u mnie okazał się dobrym wyborem.
      Pozdrowienia.

  3. Chleb dyniowy ma wspaniały kształt i bardzo dobrze smakuje.
    Każdy miesięczny wypiek niepowtarzalny.
    Dziękuję za kolejny wspólny rok 🙂

    • Kamila, bo to taki uniwersalny i sezonowy chleb!
      Dziękuję za wspaniały kolejny rok wspólnego pieczenia.

  4. Ja również dziękuję za 11 miesięcy tego roku, w których brałam udział, było mi bardzo miło.
    Twój chleb Aniu cudny, z mojego nie jestem zadowolona ale jeszcze będę próbować. Do Siego Roku, niech nam się upiecze!
    Mój chleb:
    https://www.mojemaleczarowanie.pl/2019/12/chleb-dyniowy.html

  5. Chlebek naprawdę pyszny. Bardzo się cieszę, ze dałam radę i tym razem dołączyć. Dziękuję Aniu za tę akcję. Ci miesiąc czekam ci będzie tym razem. Mam nadzieję na kolejne wypieki w przyszłym roku. ☺️

    • Marzena, wspaniale, że udało Ci się!
      Dziękuję za wszystkie komentarze i wspólne chwile w naszej Piekarni.

  6. Wspaniale dyniowe bochenki i bardzo dziękuję za znakomity przepis. i całoroczne piekarskie inspiracje.

  7. Wygląda pięknie, na pewno smakuje wyśmienicie:)

  8. Aniu nie widzę komentarza, chociaż pisałam zaraz po 20 ?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską, zamieszkałą ul. Niezapominajki 1/1 05-500 Nowa Iwiczna w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.