***
Oliwa Virgen Extra -‘złoto’ Andaluzji
Wśród wszystkich rodzajów oliwy przeznaczonych do spożycia, najwyższą jakością charakteryzuje się oliwa z oliwek extra virgin z pierwszego tłoczenia na zimno. To tak zwana oliwa dziewicza, ponieważ zachowuje wszystkie właściwości zdrowotne i organoleptyczne (smak, kolor i aromat) charakterystyczne dla oliwek, z których jest wyciskana. Olej z owoców drzewa oliwnego jest najlepszym środkiem, jaki możemy podarować naszemu organizmowi. Jest to oliwa całkowicie naturalnie wytwarzana o niezwykle cennym składzie.
Mieszkańcy andaluzyjskiej miejscowości Jaen charakteryzują się jedną z najwyższych na świecie średnią długością życia, która wynosi 83 lata. Średnia długość życia Jaeńczyków przekracza średnią długość życia nie tylko mieszkańców Europy, ale i Hiszpanii, zbliżając się do Japonii, której mieszkańcy to najdłużej żyjący naród świata. W dużej mierze kluczem do wysokości tego wskaźnika jest według naukowców wysokie spożycie lokalnej oliwy z oliwek extra virgin z pierwszego tłoczenia. Okazuje się bowiem, że nawyki żywieniowe mieszkańców Hiszpanii i innych państw basenu Morza Śródziemnego w znaczący sposób wpływają na ich stan zdrowia i długość życia. Wśród mieszkańców tych państw odnotowuje się najmniej przypadków choroby niedokrwiennej oraz zawałów serca.
***
Jak kupować oliwę z oliwek?
Zakup oliwy z oliwek w Polsce wcale nie jest prosty. Obecnie oferta sklepowa pełna jest rozmaitych oliw, pochodzących z różnych krajów, oczywiście w różnych cenach.
Jak zatem wybrać najlepszą oliwę?
Przede wszystkim dokładnie sprawdzić etykietę oliwy. Mimo iż w Polsce obowiązują ogólnoeuropejskie przepisy dotyczące tego, co powinno się znaleźć na etykiecie produktu sprzedawanego na terenie Unii Europejskiej, wielu producentów oraz dystrybutorów wykorzystuje niewiedzę konsumenta i wprowadza nas w błąd.
Jakie informacje zawsze należy sprawdzić?
• Nazwa oliwy
Aby być pewnym, że oliwa z oliwek ma cenne dla naszego zdrowia właściwości, powinniśmy wybierać jedynie hiszpańską ekstra oliwę z oliwek pierwszego tłoczenia (extra virgin/virgen extra/extra vergine), najwyższej kategorii, uzyskaną wyłącznie za pomocą środków mechanicznych.
• Producent
Warto wiedzieć, kto jest producentem oliwy, ewentualnie kto ją konfekcjonował w przypadku, gdy nie zrobił tego sam producent. Wybierając hiszpańską oliwę mamy pewność doskonałej jakości popartej wieloletnią tradycją. Hiszpańska oliwa pozyskiwana z owoców długowiecznych drzew oliwnych od odległych czasów służy zdrowiu i urodzie.
• Czy oliwa w butelce jest czystą oliwą czy też mieszanką oliw?
Szczególną uwagę zwrócić należy na produkty, które tylko z wyglądu przypominają oliwę z oliwek. Często spotykane na rynku oleje z zaledwie kilkuprocentową domieszką oliwy z oliwek to produkty pozbawione cennych dla organizmu polifenoli i witamin. Są one sztucznie barwione i jedynie kolorem przypominające prawdziwą oliwę z oliwek. Znając cały proces produkcji oliwy z oliwek, łatwo dojść do wniosku, że dobrej jakości oliwa nie może być tą najtańszą dostępną na sklepowej półce.
• Jak jest data ważności oliwy?
Zwykle data ważności waha się od 12 do 24 miesięcy. Mimo iż odpowiednio przechowywana oliwa długo zachowuje swoją przydatność, z czasem stopniowo traci swoje najcenniejsze dla organizmu wartości, dlatego ważne, aby otwartą oliwę skonsumować do trzech miesięcy i zawsze delektować się świeżą oliwą.
• Jaki jest kolor oliwy z oliwek?
Kolor oliwy nie ma bezpośredniego związku ze smakiem i jakością. Spotkać możemy oliwy o kolorze od zielonego poprzez żółty aż do złocistego – kolor zależy od stopnia dojrzałości owoców oraz regionu zbioru. Ważne, aby oliwa nie posiadała czerwonych refleksów, które świadczą o tym, że nie nadaje się do spożycia, gdyż nastąpiło jej utlenienie.
Tatar z łososia z piklami i emulsją koperkową
przepis Amelii Gómez
dla 4 osób
350 g świeżego łososia
35 g mini korniszonów w zalewie octowej, drobno posiekanych
35 g kaparów w zalewie, drobno posiekanych
10 g koperku, drobno posiekanego
sól do smaku
3 g kolorowego pieprzu
80 ml oliwy EV
1 jajko
tatar
Łososia pokroić w kostkę o boku 1 cm. Za pomocą łopatki wymieszać łososia z pokrojonymi korniszonami i kaparami, solą, pieprzem oraz doprawić kilkoma kroplami oliwy Ev. Schłodzić.
emulsja koperkowa
Wbić jajko do pojemnika blendera, dodać koperek i szczyptę soli. Miksować, dodając cienką strużką oliwę EV.
Tatar ułożyć na środku talerza przy pomocy pierścienia, ozdobić emulsją koperkową. Podać z ciemnym pieczywem.
Materiały o andaluzyjskiej oliwie i zdjęcia :
Extenda Agencja promocji Regionu Andaluzji
ul. Genewska 16
Warszawa
www.Extenda.pl
Wpis powstał po spotkaniu z producentami oliwy z Andaluzji w Ambasadzie Hiszpańskiej w Warszawie, w czasie którego zaprezentowano 18 rodzajów oliwy najwyższej jakości. W czasie spotkania odbył się pokaz kulinarny z zastosowaniem 4 rodzajów oliwy, przygotowany przez Amelię Gómez z Sevilli. Wydarzenie zorganizowała Extenda Agencja promocji Regionu Andaluzji.
tatar z łososia robiła kilka razy moja mama, nigdy jednak nie próbowałam. Podoba mi się Twoja wersja!
Magdalena, to bardzo dobre danie.
Cieszę się, że ta wersja Ci się podoba.
Sporo ciekawych wiadomości, dziękuję za ten wpis Aniu – taka wiedza przyda się każdemu
Olu, myślę że warto to wiedzieć.
Dziękuję!
Ciekawy wpis o bardzo przydatny!
Dziękuję Paulina.
Myślę, że “statystyczny Polak” nadal niewiele wie o oliwie. Najczęściej niestety – co wynika z moich obserwacji – wybierana jest oliwa w “ładnym opakowaniu”. Takie spotkania są cudowne, bo zawsze można zobaczyć coś nowego i dowiedzieć się ciekawych rzeczy. Pamiętam moje początki znajomości z oliwą….achh…
Przepis na łososia zapisuję, bo wydaje mi się, ze trafi w mój smak 🙂
Małgorzata,
niestety tak jest. I często dziwię się, że ludzie gotujący i uważający się za znawców kuchni używają niby-oliwy.
A to spotkanie w Ambasadzie Hiszpanii naprawdę było fantastyczne.
Przepis na tatara z łososia warto wykorzystać.
Pozdrowienia!
Jaki niezwykły pomysł na łososia! Bardzo chętnie bym go skosztowała 🙂
Zuziu, nic nie stoi na przeszkodzie!
Do dzieła.
Bardzo fajny i przydatny wpis – takie informacje na temat oliwy warto regularnie przypominać sobie! Tatar z łososia jest pyszny, ale dawno nie jadłam 🙁
Tysiu, cieszę się, że to trafne treści według Ciebie.
Też uważam, że powinny być regularnie przypominane.
A tatar z łososia – mmmmm….
Bez oliwy niw mógłbym żyć. A tego tatarka z łososia to poproszę. Wygląda mega smacznie.
Paweł. to tak samo jak ja! Zużywam jej ogromne ilości.
Na tatar Cię zapraszam!