Cebula, wino i sery. Z piekarnika. Sezonowo od A do M

 

DSC_0325
 

Jak sobota, to wiadomo, że jadę na targ.
W ten poranek było biało od szronu, a na aucie warstwa nieprzyjemnego nalotu.
Nie cierpię skrobania!
Ale wszystko wynagradzało cudowne słońce.
Przede mną było nasze sezonowe gotowanie od A do M.
I spotkanie z Koleżanką na targowych zakupach.
Obie lubimy świeże jędrne warzywa i zawsze kupujemy ich o wiele za dużo…
Nie jesteśmy w stanie oprzeć się ich cudownej mocy przyciągania.
Zatracamy się więc w bazarowej ofercie.
I właśnie zobaczyłam Ją!
Kulę. Ogromną, pięknie złocistą, jędrną…
Pani powiedziała , że to jabłkowa, hiszpańska.
Cebula!
W smaku lekko słodka, chrupiąca, delikatna.
Pyszna na surowo i do francuskiej zupy.
Wystarczy na dobre dwa dania, moja ważyła dokładnie 1047 g!
Pysznie ją zapiekłam.

 

DSC_0336-002
 

Cebula pieczona pod winnym beszamelem i dwoma serami

500 g cebuli jabłkowej (lub żółtej)
sól i młotkowany pieprz
100 ml oliwy

beszamel:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
100 ml białego wina
50 ml śmietanki kremowej
1/3 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
sól i pieprz

100 g parmezanu
100 g francuskiego Bleu d’ Auvergne (lub innego sera z niebieską pleśnią)
łyżeczka Espelette ( lub innej ostrej papryki)
świeża kozieradka

Cebulę obieramy, kroimy na ćwiartki, a jabłkową na ósemki.
Układamy w formie do pieczenia, polewamy oliwą, posypujemy solą i pieprzem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C do miękkości – około godziny.
W małym garnku rozpuszczamy masło, dodajemy makę i mieszamy trzepaczką na jednolitą masę.
Gotujemy 2 minuty cały czas mieszając.
Dodajemy śmietankę i wino. Mieszamy i gotujemy 5 minut lub do czasu, aż sos zgęstnieje.
Dodajemy gałkę, sól i pieprz. Mieszamy.
Beszamelem polewamy upieczoną cebulę. Posypujemy startym parmezanem i pokruszonym serem z pleśnią.
Na wierzch sypiemy Espelette.
Zapiekamy 5 minut.

Tak zapieczona cebula cudownie smakuje z bagietką i białym winem.
Podawałam ją też z rybą.
Yummmy…

DSC_0339
 

Ponieważ dostaję liczne pytania o bohaterkę wpisu, zamieszczam zdjęcie jejmość cebuli!
Koszyczek, w którym cebula pozuje do zdjęcia ma 23 cm długości i 17 cm szerokości.

DSC_0315

37 thoughts on “Cebula, wino i sery. Z piekarnika. Sezonowo od A do M

  1. Imponująca zdobycz! Wyobrażam sobie smak tego dania z bagietką i winem, w słoneczny dzień… i ślinka mi cieknie. Pyszności! Dziękuję, że przypomniałaś mi o cebuli.:)

    • Post Author Amber

      Magda,
      polecam tę cebulę, jak dostaniesz.
      Moge wysłać Ci jej zdjęcie.
      A cebula z serami i winem w słońcu smakuje dodatkowo pysznie.
      Do następnego gotowania!

  2. Chyba nie spotkałam takiej cebuli 🙂 fantastyczna 🙂

    • Post Author Amber

      Natalio,
      ja wiem już gdzie ją kupić, więc służę info.
      Danie polecam.
      Dziękuję.

  3. U ciebie Aniu , widzę cebule w wersji wykwintnej , nawet bardzo wykwintnej , wino , szlachetne sery , mniam

  4. Ta wielka cebula pysznie skończyła! Doskonała propozycja na lutowe spotkanie!

  5. Aniu, nie słyszałam ani nie widziałam takiej cebuli. Musze popatrzeć na rynku. Taka zapiekanka musi być pyszna! Już wyobrażam sobie jej smak 🙂

    • Post Author Amber

      Kasiu,
      na rynku raczej jej nie dostaniesz.
      na dobrym bazarze lub w zieleniaku szukaj.
      Jest pyszna!

  6. Wspaniałe danie! Ja akurat jestem cebulożercą, zazdroszczę Ci więc zakupienia tak wspaniałego okazu tego warzywa. Ostatnio czytałam o francuskich cebulach, że są bardzo słodkie i fantastyczne. I o zapomnianym już a kultywowanym kiedyś we Franci zawodzie – obwoźnym sprzedawcy cebuli 🙂

    • Post Author Amber

      Zuziu,
      to razem jesteśmy cebulowe!
      Być może ta cebula jest to francuska odmiana, ale do Polski przywędrowała z Hiszpanii.
      A cebule we Francji są niesamowicie pyszne!

  7. Z cebulą jabłkowa jeszcze się nie spotkałam … ale wiem, że cebule uwielbiam… pieczoną, duszona, smażoną … boska jest:)

    • Post Author Amber

      Jolu,
      ja też lubię pod każdą postacią i właściwie bez cebuli nie ma żadnej kuchni świata.

  8. Aniu z cebula jablkową się nie spotkałam … wiem jednak, że cebulę pod każda postacią uwielbiam:) …. buziakow moc:)

  9. Nigdy nue spotkalam tak ogromnej cebuli 😉

  10. ŁAŁ! Ależ danie! Wygląda wspaniale! Aż zapachniało z monitora!

  11. Jakie to proste! Prościej chyba się nie da…a jak musi być smacznie! 😉

  12. Jestem najedzona ale jak patrze i tak bym zjadła:)

  13. Jestem zachwycona tym daniem, fantastyczne <3

  14. Imponująca cebula, wcześniej takiej nie widziałam.

  15. Bardzo apetyczne danie, moje smaki 😉 pozdrowienia

    • Post Author Amber

      Małgosiu,
      polecam i cieszę się, że tak samo jak ja cebulę lubisz.
      Pozdrawiam Cię.

  16. Fajnie, ja mam zawsze problem z tymi super targami w sobotę bo zwyczajnie się nie wyrabiam….a dawno tak miło mi się o cebuli nie czytało 🙂

    • Post Author Amber

      Dota,
      dzięki za miłe słowo.
      Ta cebula jest super, przy okazji spróbuj.

  17. Kilogramowa cebula;-) Niesamowite. I danie tez niesamowicie pyszne:-)

  18. Wow wygląda to niesamowicie, a ja bardzo lubię takie cebulowe dania 🙂

  19. To trafiła Ci się piękna zdobycz 🙂 zapiekana cebula pod takim sosem musi smakować wybornie, chętnie bym skosztowała kawałek 🙂

Comments are closed.