Życie od kuchni,kawał zimowego chleba i śródziemnomorska przekąska

Zima trzyma się dobrze.
Wieje,zawiewa i mrozi.
Codziennie pokonuję nowe składy śniegu.
Bezsensownie odkurzam auto.
 I balansuję nim na drodze usłanej zmielonym  brudnym puchem.
Przede mną i za mną inne auta też wpadają w pokrętny taniec.
Wolę patrzeć na biel w polu lub w lesie.
Jest nieskalana.
Ogrzewam się w kuchni.
Spędzam w niej każdą wolą chwilę.
Piekę,gotuję,piję kawę.
Słucham muzyki.
Czytam Białe trufle N.M.Kelby.
Przyjmuję Koleżanki.
Przez okna wyglądam słońca.
Z radością obserwuję mój hiacynt,który codziennie rozwija nowe płatki.
Prowadzę  z J. rozmowy przy winie.
Na weekend upiekę chleb.
– To będzie taki kawał zimowego chleba?

100% żytni
150 g zakwasu pszennego (dokarmionego ok.10-12 godz. wcześniej)
270 g wody
1 łyżeczka drożdży instant (lub 2 łyżeczki świeżych drożdży, z których wcześniej należy przygotować rozczyn: wymieszać je z niewielką ilością ciepłej wody i mąki, zostawić w cieple, aż „ruszą”)
10 g soli (morskiej lub kamiennej gruboziarnistej)
1 czubata łyżeczka miękkiego masła
500 g mąki żytniej (typ 2000)

Wodę wymieszać z zakwasem i drożdżami, dodać masło i sól.
Dodać mąkę i otręby, wymieszać. Wyłożyć ciasto na blat i krótko zagnieść. Ciasto nie będzie lepkie i dość szybko stanie się spoiste.
Przełożyć je do lekko naoliwionej miski, przykryć szczelnie folią i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 2 godz. (powinno podwoić objętość).
Po tym czasie ciasto wyłożyć na blat, delikatnie rozciągnąć dłońmi w prostokąt, zwinąć w rulon i ułożyć w natłuszczonej blaszce, wysypanej otrębami. Ostawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto ma wypełnić blaszkę ok. 2 cm ponad jej poziom.
Piec rozgrzać do 220 st. C.
Chleb posmarować olejem. Piec w temp. opadającej: 15 min. w 220 st.C i ok 25-30 min. w 190 st. C. Studzić na kratce.

 *przepis na 100% graham z bloga Trufli

Mąkę typu 1850 zastąpiłam żytnią 2000 i zamiast otrębów pszennych dodałam mąkę pszenną 650.
Uformowałam okrągły bochenek i piekłam na kamieniu.

Śródziemnomorska przekąska jest pysznym uzupełnieniem tego chleba.
Rustykalny chleb i prosty dodatek bardzo się lubią.

Oliwki i suszone pomidory z czosnkiem,tymiankiem i oliwą

100 g czarnych greckich oliwek
100 g suszonych pomidorów cherry z oliwy
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki ciemnego kremu balsamicznego
listki tymianku
200 ml oliwy

Oliwki pokroić  na kawałki i włożyć do naczynia.
Dodać pomidory cherry, pokrojony czosnek,krem balsamiczny i tymianek.
Wymieszać,zalać oliwą i odstawić na kilka godzin.
Nakładać łyżką na kromki domowego chleba razem z oliwą.

Smacznego i ciepłego weekendu!



95 thoughts on “Życie od kuchni,kawał zimowego chleba i śródziemnomorska przekąska

  1. Oj, jak to pysznie wygląda. Masz rację, do takiego chleba najlepsze prosta przekąska 🙂

  2. Aniu , to ja poproszę taka przekąskę na adres….mogę ?
    chleb żytni i ten dodatek ,ach

  3. Moje klimaty!;) Droga Amber, jak juz bedziesz wysylac te przekaske do Margot, to wyslij przy okazji i do mnie, ok?;)
    A o winko juz sama sie zatroszcze:)
    Slonecznego weekendu!:*

  4. Ten zestaw jest pyszny z wielu powodów, ale najfajniejszy jest ten, że to połączenie konkretnego zimowego chleba z aromatyczną przekąską, która przenosi nas do cieplejszych, letnich chwil. Mamy dwa w jednym – bardzo przyjemne dwa w jednym. Twoje chleby są nieziemskie Amber!!

  5. Kawał zimowego chleba i letnie smaki, tego mi teraz zdecydowanie potrzeba. Miłego weekendu!

  6. muszę spróbować kiedyś zrobić wreszcie chleb na zakwasie 😉

  7. Najbardziej lubię odwiedziny tych gości , których bez skrepowania mogę przyjmować w kuchni … takie wizyty są zawsze ciepłe … w sercu domu … wśród zapachów … wśród okruszków domowego chleba …

  8. Kuchenka….nie mam kremu balsamicznego 🙁
    A smak…mam 😉
    Gdzie kupujesz ten krem….???Please…
    A bochen….PIĘKNY

    • Anno,
      kupuję w delikatesach,ale jest chyba i w zwykłym markecie.
      Można zastąpić go octem balsamicznym,którego ja nie lubię,bo jest rzadki.
      Dziękuję!

  9. jadłam dziś coś podobnego 😀

  10. Wspaniały, domowy chleb i ta przekąska śródziemnomorska – coś pysznego! 🙂
    Kojarzy mi się ze wspaniałymi, letnimi chwilami.
    Ach 🙂
    Pozdrawiam cieplutko:*

  11. wspaniałe zdjęcia, boski chlebuś i intrygująca przekąseczka:) mmm
    z chęcią porwałabym taką kanapeczkę:)

  12. Cudowne zestawianie. Sama nie piekę chleba, ale moja mama to robi. Niestety taki chleb się znacznie szybciej zjada niż sklepowy. Pozdrawiam

  13. Och, padłam z zachwytu nad tym wszystkim!

  14. uwielbiam takie coś mniam.
    Witam raniutko i pozdrawiam cieplutko.

  15. Takim chlebem z taką przekąską chciałabym być przez kogoś przyjęta:). Uwielbiam domowy chleb, Ty o tym wiesz Kochana:) …pozdrawiam ciepło Jola Szyndlarewicz

    • Jolu,
      z rozkoszą bym Cię podjęła.
      Może kiedyś się uda…
      A Twoja ręka do chlebów Jolu jest mi dobrze znana.
      Uściski!

  16. ciepło to nie jest:) a Twój chleb zapowiada się rewelacyjnie. zawsze sobie obiecuję, że ja też zrobię ale jakoś jeszcze tak nie było……

  17. Przyjmuję koleżanki :D. Też przyjmuję ;).
    Też się grzeję w kuchni. Całą kuchenną krzątaniną. I tylko wymyślam w głowie co by tu znów… Dziś lub jutro będzie prosty obiad – pieczone ziemniaki.

  18. Prostota w każdym calu. To co lubię. Tak jest najlepiej. I w kuchni i w życiu.
    Uściski!

  19. ja też wygrzewam się w kuchni przy garach:))) i częstuję się wirtualnie taką śródziemnomorską pajdą chleba:)

  20. Pysznie!!!! na chleb pieczenie sie nie odwaze …. jeszcze .. ale na Śródziemnomorska przekąska- juz zanotowalam – zrobie!!!!! Kochana masz boskie przepisy!!!!!!!!!!!!uwielbiam je!!!!!

    • Agata,
      na chleb na pewno przyjdzie u Ciebie czas.
      Nie można się spieszyć,jeżeli tego nie czujesz.
      Przekąska jest szybka i łatwa,a ma wiele ciepła w sobie.
      Dziękuję!

  21. Wspaniały, piękny, wpadłam w zachwyt:-). Uwielbiam takie chleby, patrząc na zdjęcia czuję jego zapach. Marzenie:-)

  22. Smakowo zapowiada się imponująco! Piękny chlebuś!

  23. Pięknie wygląda i na myśl przywołuje letnie, południowe klimaty:-)

  24. Qué rico bocado! sabores deliciosos y un aspecto fantástico! un beso guapa

  25. Cudowność. Domowy chleb na zakwasie, proste dodatki i jest po prostu pysznie i pięknie. Zgłodniałam 😀

  26. jaki cudowny aromat musi miec ta mieszanka pomidorow i oliwek!

  27. Piękny bochenek. Ale oliwek nie lubię, więc ta śródziemnomorska „okładka” musiałaby się ich pozbyć.

  28. cudowne połączenie!!! takie włosie lato w środku zimy 🙂

  29. porywam chleb, domowe wypieki najlepsze

  30. Piękne jest zdjęcie z hiacyntem, ukazuje kontrast i niesie za sobą nadzieję, że po srogiej zimie przyjdzie wiosna 🙂
    Z domowym chlebkiem i śródziemnomorską przekąską byłabym w niebie.
    Pozdrawiam ciepło,
    Tosia.

    • Tosiu,
      właśnie te hiacynty mam dla kontrastu z zimą.
      Żeby nastrajały wiosennie i wniosły nieco koloru w zimny świat.
      Chlebem i przekąską z radością Cię częstuję!
      Dobrego tygodnia.

  31. Suszone pomidory? Nie kuś, proszę, proszę, to nie może być prawda, że dziś znów? 🙂

  32. Oj ja też zdecydowanie bardziej wolę biały puch na polach lub w lesie 😉 Świetny przepis na wieczorne spotkania ze znajomymi 😉

  33. U mnie tez biało, szczególnie na małych, krętych, zagubionych uliczkach…
    A chlebkiem ze smacznymi dodatkami już się poczęstowałam:)

  34. jejej! to jest chleb! taki prawdziwy 🙂

  35. Macie sprawdzony przepis jak zrobić zakwas pszenny? W jakim piekarniku i na jakim kamieniu piekłaś chlebek? Aż ślinka leci…:)

    • Jak zrobić zakwas pszenny jest w przepisie,pierwsza linijka pod tytułem chleba.Trzeba kliknąć we frazę ,zakwasu pszennego’.

    • Piekłam w piekarniku elektrycznym na kamieniu do pizzy,chleba.
      Ale u każdego chleb piecze się inaczej.

  36. Tchnie śródziemnomorskimi zapachami;) Piękna kroma;)

  37. Zachwycam się zimowym chlebem, piękny jest 🙂
    W wyobraźni czuję jego wspaniały smak i zapach. Pozdrawiam ciepło 🙂

    • Zimowy chleb daje dużo ciepła.
      Jego zapach i smak są wyjątkowo cenne o tej porze roku.
      Dziękuję za odwiedziny!

    • Amber ja do Ciebie zawsze chętnie zaglądam,bo miło, ciepło, i uwielbiam Cię czytać. Nie zawsze się odzywam, bo… no właśnie nie mam wytłumaczenia, tak samo jak na to, że całkiem bloga odpuściłam. Czasem po prostu tak w życiu jest.
      Pozdrawiam ciepło.

    • Miło mi bardzo.
      A właśnie zanotowałam,że nie blogujesz.
      Wracaj!
      Serdeczności!

  38. Zdecydowanie wolę biały puch za miastem, ale wczoraj wieczorem, kiedy właśnie spadł świeży śnieg, byłam w mieście, na dziedzińcu zamku i muszę przyznać, że było jak w bajce:)
    Dzisiaj pewnie nie ma śladu po tej bajecznej scenerii…
    Piękny zimowy bochen i pyszna letnia przekąska:)
    Częstuję się tymi pysznościami!

  39. taki chleb w taką pogodę musi smakować podwójnie pysznie!!! pozdrawiam cieplutko:)

  40. śródziemnomorska przekąska doskonała, totalnie moje smaki … a mój mąż oszaleje jak mu podam do chleba, takie proste, a takie pyszne 🙂

    • Marta,
      ja przygotowuję taki słoiczek sródziemnomorskich łakoci raz w tygodniu.
      Pasują do wszystkiego;pieczywa,serów,mięs.
      Smacznego Wam życzę!

  41. cudowności 🙂 całkowicie w moim guście

  42. zapach chleba w domu zawsze jest dla mnie najcudowniejszym aromatem rodzinnym. Ten dodatek musi być smaczny. Fajnie, mam końcówkę własnych pomidorków suszonych w oliwie, chętnie zrobię ten smakołyk

    • Aga,
      zapach chleba czyni cuda.
      Zbliża przede wszystkim.
      Przekąskę Ci polecam.
      Zjedz ją w gronie Bliskich!

  43. wciąż się boję robienia chleba, ale jak ze wszystkimi muszę dojrzeć 🙂 na razie będę się napawać widokiem 😉

    • Strach nieuzasadniony.
      Ale potrzeba prób i błędów,żeby dojść do wprawy.
      Ja ciągle się chlebów uczę.
      Dziękuję!

  44. Piękny chlebuś. Równiutki i okrąglutki!:)

Comments are closed.