Zupa Caprese na piąte urodziny bloga

DSC_0270
 

Tak, wreszcie dojrzałam, żeby wspomnieć o urodzinach bloga.
Do tej pory nie czułam się  gotowa.
Nie lubię wielkiego halo i mój blog pewnie też tego nie lubi…
Nie przygotowałam więc z tej okazji spektakularnego tortu ani bezy, nie strzela korek od szampana.
Wracając do początków, to miało być nieco inaczej.
Zapisywanie tego co ugotuję, udokumentowanie zdjęciem.
A w rezultacie blog przekształcił się w swojego rodzaju pamiętnik.
Jak bowiem oddzielić jedzenie od życia ? One są przecież jednym.
Jak podać suchy przepis i zdjęcie, skoro tyle dzieje się wokół stołu?
A to co gotuję odzwierciedla moje emocje i nastroje.
Nie jem tylko po to, aby być najedzoną.To coś o wiele więcej.
Każda potrawa, wyjęty z pieca chleb, talerz zupy, znaleziony w podróży przepis składają się na inną historię.
Częścią tej opowieści jesteście też Wy, odwiedzający mojego bloga.
To z Wami dzielę się swoją pasją i swoimi historiami.
I dziękuję, że jesteście, czytacie, komentujecie. Niektórzy od początku.
Z okazji 5-tych urodzin częstuję Was toskańską zupą Caprese.
Zapraszam!

 

DSC_0261-001
 

Zupa Caprese
500g pomidorków cherry eko
2 łyżki suszonych w słońcu pomidorów
2 szalotki
2 szklanki bulionu warzywnego
1 ząbek czosnku
liść laurowy
1 łyżka liści bazylii
1 łyżeczka listów tymianku
3 łyżki oliwy EV
sól i pieprz do smaku
1 łyżeczka kremu balsamicznego

250g świeżego szpinaku
kulka świeżej mozzarelli
szalotka
sól i pieprz
2 łyżki oliwy EV
kawałki bagietki na zakwasie
ząbek czosnku

Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Blachę do pieczenia wykładamy pergaminem i rozkładamy umyte i osuszone pomidorki.
Skrapiamy je oliwą, posypujemy solą i pierzem i pieczemy 20 minut.
Do garnka wlewamy oliwę, dodajemy pokrojoną  szalotkę i suszone pomidory, czosnek i liść laurowy.
Smażymy na małym ogniu 3 minuty. Dodajemy pieprz, sól, tymianek i bazylię i smażymy razem kolejne 3 minuty.
Dolewamy bulion i gotujemy 8 minut. Odstawiamy z ognia i wkładamy upieczone pomidory.Miksujemy wszystko niezbyt dokładnie. Dodajemy krem balsamiczny i doprawiamy solą i pieprzem. Przykrywamy i odstawiamy.
Na patelni podsmażamy na oliwie szalotkę, dodajemy szpinak i doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i wyłączamy grzanie. Do misek wlewamy zupę, dodajemy kawałki mozzarelli i szpinak z patelni.
Zapiekamy w piekarniku ok. 5 minut.
Grzanki smarujemy przekrojonym czosnkiem, skrapiamy oliwą i zapiekamy.
Od razu podajemy z gorącą zupą, w której je zanurzamy  marząc o Toskanii…

54 thoughts on “Zupa Caprese na piąte urodziny bloga

  1. Dziękuję za tyle inspiracji a w szczególności za cudowną, pachnącą piekarnię.

  2. pysznie wygląda:) 5 lat oj jest się czym chwalić i co świętować. Gratuluję wytrwałości i życzę dalszych niekończących się pomysłów:)

  3. Dobrze, że ten blog to nie tylko zapiski, udokumentowane zdjęciami 🙂
    Dużo kulinarnych i duchowych inspiracji!
    Pyszna zupa na świętowanie rocznicy!
    Pozdrawiam

    • Kamila,
      niech się spełni, dziękuję.
      Jesteś jedną z moich najwierniejszych Czytelniczek.
      Bardzo mi miło, że tu zaglądzasz.

  4. Pyszna zupa, wspaniale podana 🙂 Życzę mnóstwa kolejnych, fantastycznych kulinarnych inspiracji! Pozdrawiam

  5. bardzo fajny przepis! zapisuję, do zrobienia!

  6. Dziękuję za takie ładne i ciekawe miejsce w sieci. Życzę wielu kolejnych lat z nami wiernymi czytelnikami i tymi którzy dopiero poznają tą stronę.
    Zupa świetna 🙂

    • Agnieszko,
      wspaniale, że mogę przeczytać takie miłe słowa!
      Dziękuję i cieszę się, że zechciałaś mieć udział w moim małym święcie.
      Zupa się poleca…

  7. Aniu, to piękna rocznica pięknego bloga. Życzę Ci jeszcze wielu takich pięknych rocznic. I zdecydowanie wolę taką zupę niż torty i szampany:-).

  8. Wygląda genialnie ta zupka 🙂 Gratulacje z okazji urodzin bloga, życzę ci kolejnych tak inspirujących lat 🙂

  9. Na początek: gratulacje. Dobry wynik! 5 lat! A zupa jak zwykle: genialna!

  10. Amber-gratulacje dla Was obojga. Świetnie spisujesz się jako autorka bloga 🙂 Z przyjemnością częstuję się urodzinową zupą, z przyjemnością ‘zasiadam” do Twojego stołu, czytam Twoje refleksje. Życzę kolejnych wspaniałych lat 🙂 Pozdrawiam serdecznie

  11. Aniu , 5 lat to już fajny czas . Gratulacje i sto lat
    A zupa świetna

  12. Zupa musi być smaczna, bo uwielbiamy pomidory 🙂
    Gratulacje! jeszcze pięciu takich owocnych lat życzymy 🙂

  13. Takiej zupy jeszcze nie jadlam… Wspaniala. Zycze Ci Amber kolejnych wspanialych lat blogowania. Niech moc bedzie z Toba :))

    No a u mnie z okazji urodzin mojego bloga wlasnie bezy… 🙂

  14. Przepysznie wygląda ta zupka 🙂 Fajne składniki 🙂
    Gratulacje z okazji urodzin, kolejnych pięciu lat 🙂

  15. Aniu, cudowna zupa i cudowny jubileusz! 5 lat blogowania to ładny kawałek czasu! Gratuluję i ciepło pozdrawiam urodzinowo 🙂

  16. Aniu gratuluję! Zaglądam do Ciebie i czytam Twoje zapiski z przyjemnością!
    Pozdrawiam ciepło i częstuję się zupą – pyszna! 🙂

  17. cudowna zupa! mniam 🙂
    100 lat Tobie dalszego pisania a nam dalszego czytania życzę 🙂

  18. Gratulacje! Cudownych inspiracji dookoła i wspaniałych dań, którymi będziesz się z nami dzielić.Urodzinową zupą częstuję się z wielką przyjemnością.:)

  19. Aniu taka zupa zdecydowanie lepsza od każdego tortu:) …. życzę Ci wielu kolejnych tak cudownych lat i wielu wspólnie upieczonych chlebów w Twojej piekarni:)

  20. Chyba znajdzie się jeszcze talerz zupy dla mnie:)?
    Kolejnych smacznych lat blogowania Amber
    Pozdrawiam

  21. Ja zdecydowanie wolę taką zupkę od śmietanowych tortów! Gratuluję wspaniałego stażu blogowego i życzę jeszcze wielu pysznych i satysfakcjonujących lat 🙂

  22. Imponująca rocznica. Wielkie gratulacje. Oby kolejne lata przynosiły satysfakcję z tego co robisz. A zupa? Piękna!

  23. Gratuluję 5 lat! Jest co świętować 🙂
    Oby dalsze posty sprawiały Ci tyle satysfakcji i przyjemności :))
    A zupka bardzo kusi, aż jestem ciekawa smaku, tym bardziej, że uwielbiam szpinak 🙂

  24. To już 5 lat? Ładny kawał czasu…Bardzo się cieszę, że tu trafiłam i trafiać będę. Mnóstwa inspiracji, zadowolenia, podróży kulinarnych, które będą potem procentować w ciekawe propozycje…Kurcze same życzenia dla nas, a nie dla Ciebie;-) Dzięki, że jesteś:-)
    A zupa bardzo apetycznie wygląda i mam ochotę spróbować;-)

  25. Pysznie świętujesz.
    Gratuluję , życzę wielu kulinarnych inspiracji.
    Pozdrawiam serdecznie.

  26. To już pięć lat! Myślę, że ta zupa jest idealną propozycją na świętowanie rocznicy, wygląda pysznie.
    Wszystkiego dobrego, kochana Amber :).

  27. Pięknie to napisałaś, Aniu :))
    Kolejnych wspaniałych blogowych lat! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.