Zupa Caprese na piąte urodziny bloga

DSC_0270
 

Tak, wreszcie dojrzałam, żeby wspomnieć o urodzinach bloga.
Do tej pory nie czułam się  gotowa.
Nie lubię wielkiego halo i mój blog pewnie też tego nie lubi…
Nie przygotowałam więc z tej okazji spektakularnego tortu ani bezy, nie strzela korek od szampana.
Wracając do początków, to miało być nieco inaczej.
Zapisywanie tego co ugotuję, udokumentowanie zdjęciem.
A w rezultacie blog przekształcił się w swojego rodzaju pamiętnik.
Jak bowiem oddzielić jedzenie od życia ? One są przecież jednym.
Jak podać suchy przepis i zdjęcie, skoro tyle dzieje się wokół stołu?
A to co gotuję odzwierciedla moje emocje i nastroje.
Nie jem tylko po to, aby być najedzoną.To coś o wiele więcej.
Każda potrawa, wyjęty z pieca chleb, talerz zupy, znaleziony w podróży przepis składają się na inną historię.
Częścią tej opowieści jesteście też Wy, odwiedzający mojego bloga.
To z Wami dzielę się swoją pasją i swoimi historiami.
I dziękuję, że jesteście, czytacie, komentujecie. Niektórzy od początku.
Z okazji 5-tych urodzin częstuję Was toskańską zupą Caprese.
Zapraszam!

 

DSC_0261-001
 

Zupa Caprese
500g pomidorków cherry eko
2 łyżki suszonych w słońcu pomidorów
2 szalotki
2 szklanki bulionu warzywnego
1 ząbek czosnku
liść laurowy
1 łyżka liści bazylii
1 łyżeczka listów tymianku
3 łyżki oliwy EV
sól i pieprz do smaku
1 łyżeczka kremu balsamicznego

250g świeżego szpinaku
kulka świeżej mozzarelli
szalotka
sól i pieprz
2 łyżki oliwy EV
kawałki bagietki na zakwasie
ząbek czosnku

Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Blachę do pieczenia wykładamy pergaminem i rozkładamy umyte i osuszone pomidorki.
Skrapiamy je oliwą, posypujemy solą i pierzem i pieczemy 20 minut.
Do garnka wlewamy oliwę, dodajemy pokrojoną  szalotkę i suszone pomidory, czosnek i liść laurowy.
Smażymy na małym ogniu 3 minuty. Dodajemy pieprz, sól, tymianek i bazylię i smażymy razem kolejne 3 minuty.
Dolewamy bulion i gotujemy 8 minut. Odstawiamy z ognia i wkładamy upieczone pomidory.Miksujemy wszystko niezbyt dokładnie. Dodajemy krem balsamiczny i doprawiamy solą i pieprzem. Przykrywamy i odstawiamy.
Na patelni podsmażamy na oliwie szalotkę, dodajemy szpinak i doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i wyłączamy grzanie. Do misek wlewamy zupę, dodajemy kawałki mozzarelli i szpinak z patelni.
Zapiekamy w piekarniku ok. 5 minut.
Grzanki smarujemy przekrojonym czosnkiem, skrapiamy oliwą i zapiekamy.
Od razu podajemy z gorącą zupą, w której je zanurzamy  marząc o Toskanii…

54 thoughts on “Zupa Caprese na piąte urodziny bloga

  1. Dziękuję za tyle inspiracji a w szczególności za cudowną, pachnącą piekarnię.

  2. pysznie wygląda:) 5 lat oj jest się czym chwalić i co świętować. Gratuluję wytrwałości i życzę dalszych niekończących się pomysłów:)

  3. Dobrze, że ten blog to nie tylko zapiski, udokumentowane zdjęciami 🙂
    Dużo kulinarnych i duchowych inspiracji!
    Pyszna zupa na świętowanie rocznicy!
    Pozdrawiam

    • Post Author Amber

      Kamila,
      niech się spełni, dziękuję.
      Jesteś jedną z moich najwierniejszych Czytelniczek.
      Bardzo mi miło, że tu zaglądzasz.

  4. Pyszna zupa, wspaniale podana 🙂 Życzę mnóstwa kolejnych, fantastycznych kulinarnych inspiracji! Pozdrawiam

  5. bardzo fajny przepis! zapisuję, do zrobienia!

  6. Dziękuję za takie ładne i ciekawe miejsce w sieci. Życzę wielu kolejnych lat z nami wiernymi czytelnikami i tymi którzy dopiero poznają tą stronę.
    Zupa świetna 🙂

    • Post Author Amber

      Agnieszko,
      wspaniale, że mogę przeczytać takie miłe słowa!
      Dziękuję i cieszę się, że zechciałaś mieć udział w moim małym święcie.
      Zupa się poleca…

  7. Aniu, to piękna rocznica pięknego bloga. Życzę Ci jeszcze wielu takich pięknych rocznic. I zdecydowanie wolę taką zupę niż torty i szampany:-).

    • Post Author Amber

      Elu,
      bardzo Ci dziękuję!
      Świętowanie zupą jest bardzo intrygujące i…pyszne.
      Pozdrowienia.

  8. Wygląda genialnie ta zupka 🙂 Gratulacje z okazji urodzin bloga, życzę ci kolejnych tak inspirujących lat 🙂

  9. Na początek: gratulacje. Dobry wynik! 5 lat! A zupa jak zwykle: genialna!

  10. Amber-gratulacje dla Was obojga. Świetnie spisujesz się jako autorka bloga 🙂 Z przyjemnością częstuję się urodzinową zupą, z przyjemnością ‘zasiadam” do Twojego stołu, czytam Twoje refleksje. Życzę kolejnych wspaniałych lat 🙂 Pozdrawiam serdecznie

    • Post Author Amber

      Dziękuję Małgosiu.
      Raźniej się czuję przy internetowym stole w Twoim towarzystwie!
      Smacznej zupy.

  11. Aniu , 5 lat to już fajny czas . Gratulacje i sto lat
    A zupa świetna

  12. Zupa musi być smaczna, bo uwielbiamy pomidory 🙂
    Gratulacje! jeszcze pięciu takich owocnych lat życzymy 🙂

  13. Takiej zupy jeszcze nie jadlam… Wspaniala. Zycze Ci Amber kolejnych wspanialych lat blogowania. Niech moc bedzie z Toba :))

    No a u mnie z okazji urodzin mojego bloga wlasnie bezy… 🙂

    • Post Author Amber

      Majko,
      zupę polecam, bo można się w niej prawdziwie rozsmakować.
      Dziękuję za życzenia i pędzę na bezy!

  14. Przepysznie wygląda ta zupka 🙂 Fajne składniki 🙂
    Gratulacje z okazji urodzin, kolejnych pięciu lat 🙂

  15. Aniu, cudowna zupa i cudowny jubileusz! 5 lat blogowania to ładny kawałek czasu! Gratuluję i ciepło pozdrawiam urodzinowo 🙂

  16. Aniu gratuluję! Zaglądam do Ciebie i czytam Twoje zapiski z przyjemnością!
    Pozdrawiam ciepło i częstuję się zupą – pyszna! 🙂

  17. cudowna zupa! mniam 🙂
    100 lat Tobie dalszego pisania a nam dalszego czytania życzę 🙂

  18. Gratulacje! Cudownych inspiracji dookoła i wspaniałych dań, którymi będziesz się z nami dzielić.Urodzinową zupą częstuję się z wielką przyjemnością.:)

    • Post Author Amber

      Magda,
      dziękuję za miłe odwiedziny.
      Mój blog bardzo się cieszy!
      Zupa czeka na urodzinowych gości.

  19. Aniu taka zupa zdecydowanie lepsza od każdego tortu:) …. życzę Ci wielu kolejnych tak cudownych lat i wielu wspólnie upieczonych chlebów w Twojej piekarni:)

    • Post Author Amber

      Jolu,
      miło mi bardzo, że tort nie byłby lepszy na świętowanie od tej zupy.
      Dziękuję Ci za piękne życzenia!

  20. Chyba znajdzie się jeszcze talerz zupy dla mnie:)?
    Kolejnych smacznych lat blogowania Amber
    Pozdrawiam

  21. Ja zdecydowanie wolę taką zupkę od śmietanowych tortów! Gratuluję wspaniałego stażu blogowego i życzę jeszcze wielu pysznych i satysfakcjonujących lat 🙂

    • Post Author Amber

      Zuziu,
      cieszy mnie Twoja sympatia dla zupy zamiast tortu!
      Częstuj się.
      Dziękuję za życzenia.

  22. Imponująca rocznica. Wielkie gratulacje. Oby kolejne lata przynosiły satysfakcję z tego co robisz. A zupa? Piękna!

  23. Gratuluję 5 lat! Jest co świętować 🙂
    Oby dalsze posty sprawiały Ci tyle satysfakcji i przyjemności :))
    A zupka bardzo kusi, aż jestem ciekawa smaku, tym bardziej, że uwielbiam szpinak 🙂

    • Post Author Amber

      Marcelina,
      dziękuję za miłe życzenia.
      Zupę spróbuj, na pewno Cię zauroczy.
      Pozdrawiam serdecznie!

  24. To już 5 lat? Ładny kawał czasu…Bardzo się cieszę, że tu trafiłam i trafiać będę. Mnóstwa inspiracji, zadowolenia, podróży kulinarnych, które będą potem procentować w ciekawe propozycje…Kurcze same życzenia dla nas, a nie dla Ciebie;-) Dzięki, że jesteś:-)
    A zupa bardzo apetycznie wygląda i mam ochotę spróbować;-)

    • Post Author Amber

      Marzena,
      jakże cieszą mnie Twoje życzenia! Postaram się tak dalej…
      Zupa na pewno Cię zadowoli, zapewniam.

  25. Pysznie świętujesz.
    Gratuluję , życzę wielu kulinarnych inspiracji.
    Pozdrawiam serdecznie.

  26. To już pięć lat! Myślę, że ta zupa jest idealną propozycją na świętowanie rocznicy, wygląda pysznie.
    Wszystkiego dobrego, kochana Amber :).

  27. Pięknie to napisałaś, Aniu :))
    Kolejnych wspaniałych blogowych lat! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.