Zielony sos tahini. Sezonowe nuty

 

Uwielbiam sosy z tahini. Są niezwykle bogate w smaki i aromaty. Łączę w nich różne składniki, ale smak tahini musi być dominujący. Ten zielony sos tahini jest lekko pikantny, orzechowy, ziołowy i kremowy. Podaję go do potraw z Bliskiego Wschodu, pieczonego kurczaka, sałatek, ryby z grilla, pieczonych warzyw i jajek. Sezonowy, wiosenny i aksamitny dodatek.

 

 

1/2 szklanki dobrej pasty tahini
1/2 szklanki wody
2 łyżki soku z cytryny
3 łyżki oliwy
1 szklanka świeżych ziół – kolendra, czosnek niedźwiedzi, koper
1 łyżeczka soli
pieprz do smaku
za’atar – opcjonalnie

Wszystkie składniki za wyjątkiem pasty tahini włóż do kielicha blendera i miksuj do połączenia, ale tak, aby zioła nie były miazgą . Dodaj pastę tahini i miksuj do kremowej konsystencji.
Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Jeśli chcesz mieć rzadszy sos, dodaj trochę więcej wody. Podawaj posypany za’atarem (opcjonalnie). Przechowuj w lodówce do 5 dni.

32 thoughts on “Zielony sos tahini. Sezonowe nuty

  1. Uwielbiam wszystko co ma w swoim składzie pastę tahini, chętnie wypróbuję i Twój przepis 🙂

  2. Nie miałam okazji jeszcze jeść żadnego z tych sosów. Do czego ich głownie używasz?

  3. Świetne połączenie, arabskie nuty i rodzimy czosnek.

  4. Nigdy jeszcze nie próbowałam pasty tahini. Kolor ma niesamowity. Zaintrygowałaś mnie, muszę poszukać w sklepie I przygotować taki sosik.

  5. Mnam 😀 ale to pysznie wygląda 🙂 Rozumie, że to takie ala pesto ?

    • Marzena, dziękuję. Nie, to nie jest pesto.
      Czytałaś przepis?

      • Oczywiście że czytałam przepis, jak tutaj nie oprzeć się jak takie ładne zdjęcie ? Tylko grzecznie zapytałam. Wybacz ale od razu mnie naszło że to coś w stylu pesto jest 🙂 Przynajmniej ja robiłam kiedyś podobne ale z samego sezamu i a tahini to przecież robi się z sezamu.

        • Marzena, miło mi, że przeczytałaś przepis. Pesto nie robi się z dodatkiem tahini.
          A sama pasta tahini to kuchnia arabska.

  6. Chętnie wypróbuję, bo wygląda cudownie. Mimo, że nie przepadam za tahini, to jestem skłonna go zrobić. Naprawdę wygląda cudnie:-)

  7. Tahini zazwyczaj robię sama, łatwo jest to zepsuć, ale z czasem można opanować 😀
    Przepis na zielone tahini bardzo smaczny i warty wypróbowania we własnej kuchni.

  8. This looks so good. Wonderful recipe!

  9. Wygląda bardzo pysznie i zachęcająco 🙂 Z pewnością spróbuję, lubię wszystko co zielone 🙂

  10. bardzo ciekawy sos, takiego jeszcze nie próbowałam!

  11. Super, z pewnością w wielu potrawach się sprawdzi jako dodatek

  12. Pasta tahini to chyba z sezamu, prawda? Sezam uwielbiam. 😉

  13. Ten sos to wspaniała porcja zdrowia, już go uwielbiam za kolor i składniki!
    Pozdrawiam

  14. Wygląda bardzo apetycznie, chętnie zrobię

  15. Przepis chętnie wykorzystam, taki sos może spodobać się smakowo zwłaszcza mojemu synowi, a ja skosztuję go jako dodatek do ryb. 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.