Zaproszenie do sierpniowej Piekarni!

 

Drodzy – Piekarki i Piekarze,
już teraz zapraszam Was do naszej comiesięcznej wirtualnej Piekarni!
Ze względu na moją podróż, tym razem prawdopodobnie nie będę miała stałego dostępu do internetu, więc zaproszenie wysyłam Wam z wyprzedzeniem.
Zwróćcie proszę uwagę na termin pieczenia i publikacji.
A co tym razem wybrałam dla nas? Przepis z bloga Jacka – chleb z sezamem na zaczynie biga.
Mam nadzieję, że propozycja Wam się spodoba i sierpniowe wypieki będą jak zwykle zachwycające!

Kiedy pieczemy? 30, 31 sierpnia i 1 września
Kiedy publikujemy? 2 września o 20.00

Niech nam się upiecze!

Chleb z sezamem na zaczynie biga
przepis podaję za Jackiem – klik!

Biga:

100 g mąka pszenna typ 650
44 g woda
1 g drożdże świeże

Mieszać składniki mikserem na 2 prędkości, u mnie mało tego było (zmniejszyłem proporcje) to wymieszałem ręcznie.
Ciasta nie trzeba zagniatać w kulę, lepiej jak jest w postaci pokruszonych kawałków, łatwiej wtedy wrobić w ciasto właściwe.
Zostawić do fermentacji na 18 h w 18-20 st.C.
Można przygotować więcej i przechowywać potem w lodówce w 4 st. C do tygodnia.

Ciasto:

470 g mąka pszenna typ 650
140 g biga po 18 h
4,7 g drożdże świeże
330 g woda

Ciasto wyrobić mikserem na 1 prędkości, aż ciasto będzie gładkie i będzie odchodzić od miski,
potem zwiększyć prędkość do 2 i dodać:
10 g sól
wrobić w ciasto,
na końcu dałem dodatkowe 70 g wody (całkowite nawodnienie 78%).
Rozwinąć gluten na szybkim biegu 2-3 prędkość, aż ciasto będzie gładkie.

Fermentacja wstępna ciasta 20 minut w temperaturze pokojowej i potem na 20 h do lodówki w 4 st.C.
Jak ciasto było w lodówce, to wyciągałem je i składałem przez 3 pierwsze godziny – raz na godzinę (chyba nie jest to konieczne)

Sezam dodałem przy 2 składaniu (można nie dodawać)

Po 20 godzinach w lodówce wyjąć ciasto i ogrzać w temperaturze pokojowej przez 1 godzinę.
Następnie uformować bochenek, dać do koszyka, wyrastanie w cieple ok. 60 minut.

Piekłem w garnku żeliwnym, 20 min z pokrywą, 25 minut bez pokrywy.
Temperatura pieczenia 230-180 st. C.
* zdjęcie pochodzi z bloga Jacka – klik!

14 thoughts on “Zaproszenie do sierpniowej Piekarni!

  1. Udanych wypieków 😉

  2. Witam, chętnie wezmę udział w sierpniowej piekarni
    . Pozdrawiam Basia

  3. Taki chlebek trzeba upiec !!! Ps. Dużo deszczu na urlopie 🙂

  4. Piekę oczywiście 🙂

  5. Witam, dzisiaj upiekłam chleb z sezamem, wyszedł super.
    Pozdrawiam uczestników sierpniowej Piekarni.
    Basia

Skomentuj Basia - Moja Akademia Smaku Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.