Zaproszenie do czerwcowej Piekarni

 

Czerwcowa Piekarnia kłania się Wam, Drogie i Drodzy – Piekarki i Piekarze. I zaprasza do wspólnego wypieku.
Ze względu na lato, proponuję przepis na pieczywo lekkie i przyjemne, które dostarczy nam i piekarskich emocji i satysfakcji. Skierujemy się bowiem w kierunku Szwajcarii i upieczemy razem, chyba najbardziej popularne szwajcarskie bułki – weggli. Można upiec je bez niczego, jako wytrawne pieczywo lub pokusić się o bardzo popularny w Szwajcarii dodatek – kawałki czekolady w środku.
Zapraszam!

Kiedy pieczemy?
W weekend 25, 26, 27 czerwca.
Kiedy publikujemy?
W poniedziałek 28 czerwca o 20.00

Weggli
przepis z boga Streusel
15 bułek
500 g mąki pszennej białej
12 g soli
6 g cukru
6 g ekstraktu słodowego ( może być miód)
30 g świeżych drożdży
320 g mleka pełnego (3,5% tłuszczu)
55 g masła

do posmarowania:
15 g żółtka jajka (ok. 1 szt.)
10 g mleka pełnego (3,5% tłuszczu mlecznego) (ok. 1 łyżka stołowa)

Odważ białą mąkę, cukier i ekstrakt słodowy, wkrusz do nich świeże drożdże, dodaj pełne mleko.
Zmiksuj wszystko razem przez 5 minut na pierwszej prędkości robota kuchennego, aby uformować ciasto.
Dodaj zimne masło w kawałkach i wyrabiaj przez kolejne 5 minut na pierwszej prędkości miksera.
Dodaj sól, zwiększ obroty miksera do drugiej prędkości i zagniataj wszystko przez kolejne 5 minut, aby powstało elastyczne, miękkie ciasto, które można bardzo cienko wyciągnąć.
Ciasto pozostaw w misce robota kuchennego, przykryj (np. rozciętą plastikową torbą lub ręcznikiem kuchennym) i odstaw na 30 minut w temperaturze pokojowej.
Podziel ciasto na 15 kawałków (ok. 60 g każdy), uformuj z nich okrągłe bułeczki i rozłóż na trzech blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Przykryj i odstaw na kolejne pół godziny.
Użyj drewnianego patyka ( Szwajcarzy mają specjalne deseczki do Weggli) zanurzonego w mące, aby dobrze wycisnąć kawałki ciasta na środku, tak aby spód tacy przeświecał przez ciasto w miejscu, w którym jest naciskany, ale ciasto nie jest całkowicie przecięte. Przykryj i odstaw ciasto na 15 minut.
Aby zrobić smarowidło jajeczne, wymieszaj żółtko z mlekiem i posmaruj nim ciasto. Niech ciasto wyrośnie jeszcze przez 30 minut (już bez przykrycia).
Piekarnik nagrzej do 220°C (grzanie górne i dolne).
Ponownie posmaruj Weggli pastą jajeczną i włóż do rozgrzanego piekarnika dwie blachy (jedną na dolnej szynie i jedną na drugiej od góry). Natychmiast obniż temperaturę piekarnika do 200 ° C.
Po 2 minutach otwórz na chwilę drzwi piekarnika, spryskaj ścianki piekarnika dużą ilością wody, zamknij drzwiczki piekarnika i piecz Weggli przez kolejne 7 minut.
Następnie zamień górną tacę na dolną, piecz Weggli przez kolejne 8 minut i wyjmij je z piekarnika.
Od razu upiecz trzecią partię bułek na dolnej szynie (nie trzeba zmieniać na drugą górną szynę). Ponieważ w piekarniku pozostała tylko jedna blacha, Weggli mogą być gotowe po 15 minutach.
Po upieczeniu ostudź Weggli na kratce.

* źródło zdjęcia PInterest

11 thoughts on “Zaproszenie do czerwcowej Piekarni

  1. Kuszące 🙂
    Miejmy nadzieję, że upały odpuszczą do przyszłego weekendu i odważę się włączyć piekarnik 😉

  2. Lubię takie proste bułeczki
    U mnie mała powierzchnia,a koty i nie bardzo można odpowiednio chłodzić w nocy mieszkanie, ale na weekend zapowiadają mniejsze temperatury to i bułeczki może uda się upiec
    Ja z konieczności dzisiaj też piekę, no nie jest lekko

  3. Przy tych upałach pomyślę czy dam radę. Nie mówię nie.

  4. Smakowite bułeczki. Schrupałabym na śniadanie!

Skomentuj Amber Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.