![dsc_0407](https://www.kuchennymidrzwiami.pl/wp-content/uploads/2016/10/DSC_0407.jpg)
Po produkty Rio Mare sięgam zawsze, kiedy potrzebuję dobrej jakości rybę w puszce. Przeważnie w swojej kuchni wykorzystuję tuńczyka, ale firma zamyka też w puszkach świetną pastę z tuńczyka i łososia , sardynki, makrele i pyszne sałatki na bazie ryb i warzyw. Wszystko doskonałej jakości.
Produkty Rio Mare doskonale urozmaicają domowe posiłki, można zabrać je ze sobą do pracy lub na wyjazd w plener.
Skad pochodzi tuńczyk przetwarzany przez Rio Mare?
Tuńczyk łowiony dla Rio Mare żyje w wodach równikowych pomiędzy dwoma zwrotnikami. Około 77% złowionych tuńczyków pochodzi z zachodniej części Oceanu Spokojnego i z Oceanu Indyjskiego. Poławiamy przez nas tuńczyk wybierany jest spośród gatunków zamieszkujących te oceany. Trawlery wykorzystywane do połowu tuńczyka są długimi statkami mierzącymi aż do 100 metrów, wyposażonymi w lodówki, w których przetrzymywane są ryby, aby zagwarantować maksimum bezpieczeństwa i higieny.
Metody połowu
Metoda połowu wybrana przez Rio Mare wymaga użycia trawlerów z opcją mrożenia, mierzących do 100 metrów i zdolnych do spędzenia na morzu od 2 do 3 miesięcy. Kiedy dostrzeżona zostaje ławica ryb, na morze opuszcza się małą łódkę zwaną skiffem, do której przyczepiona jest duża nylonowa sieć. Łódka ta manewruje dookoła, by połączyć oba końce sieci, a następnie wyciąga ją mocno, tworząc swoisty worek nazywany sejnerem. Złapany tuńczyk wciągany jest na pokład i natychmiast mrożony w wielkich zamrażarkach (-18°C), aby zagwarantować najwyższą higienę i jakość.
Produkcja i puszkowanie
Podróż filetów z tuńczyka, pochodzących z łowisk, kończy się w zakładzie w Cermenate (w prowincji Como), gdzie wytwarzanych jest ponad 60% produktów Rio Mare.
Zakład w Cermenate, o zdolności produkcyjnej na poziomie 3.000.000 puszek dziennie, jest jednym z największych, najnowocześniejszych i najbardziej rozwiniętych w Europie. Produkcja trwa zaledwie 6 godzin i obejmuje rozmrażanie, konserwację, sterylizację, pakowanie i złożenie w magazynie.
Odkryj skąd pochodzi Twój tuńczyk
Tuńczyk Rio Mare ma biografię w pełni możliwą do prześledzenia, od jego połowu aż do finału na półkach sklepowych.
Gwarantuje to pełną przejrzystość i umożliwia ocenę jakości pracy na każdym etapie produkcji. Dzięki oznaczeniom drukowanym na puszce możecie prześledzić informacje dotyczące podróży, jaką przebył tuńczyk Rio Mare.
![dsc_0412](https://www.kuchennymidrzwiami.pl/wp-content/uploads/2016/10/DSC_0412.jpg)
Najbardziej znana włoska przystawka. Doskonała na co dzień i od święta. Delikatne cielęce mięso i sos z tuńczykiem.
Połączenie niezwykłe!
Vitello tonnato
Cielęcina w sosie tuńczykowym
przepis Marco Ghia
300 g górki cielęcej bez kości
100 g tuńczyka w oliwie Rio Mare
3 ugotowane żółtka
2 fileciki anchois
1 łyżka soku z cytryny
150 ml oliwy EV
1 łyżeczka kaparów
50 ml białego wina
sól i pieprz do smaku
2 gałązki rozmarynu
cielęcina
mięso czyścimy z błon, odkrawamy nierówne i zbędne kawałki. Myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Odkładamy.
sos
Na patelnię wlewamy łyżkę oliwy, wkładamy gałązkę rozmarynu i filety anchois. Podsmażamy na średnim ogniu, rozdrabniając filety sardeli drewnianą łopatką. Dodajemy odkrojone kawałki cielęciny bez błon i wszystko razem smażymy. Wyjmujemy rozmaryn i przekładamy do kielicha blendera. Do powstałego na patelni sosu dolewamy białe wino i podgrzewamy, przelewamy do blendera. Dodajemy żółtka, tuńczyka z puszki, sok z cytryny i miksujemy. Doprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie dolewamy oliwę. Odstawiamy sos w chłodne miejsce.
Cielęcinę oprószamy ze wszystkich stron solą i pieprzem. Na patelnię wlewamy łyżkę oliwy, podrzewamy i kładziemy mięso. Smażymy z obu stron po 5 minut. Mięso powinno być w środku różowe. Kiedy cielęcina jest gotowa, wyjmujemy ją na deskę. Czekamy kilka minut, aby mięso odpoczęło i kroimy w cienkie, ukośne plastry. Układamy je na talerzu. Kładziemy rukolę i dwie porcje sosu tuńczykowego. Posypujemy kaparami, solą i pieprzem. Polewamy oliwą i podajemy.
![4904_tonno_olio_oliva](https://www.kuchennymidrzwiami.pl/wp-content/uploads/2016/10/4904_tonno_olio_oliva-580x434.jpg)
Fajnie wygląda to danie myślę że bym się pokusiła 🙂
Mlodakk,
i jest naprawdę bardzo smaczne!
Aniu to danie skradło moje serce, wiem, że jest pyszne !!! Uściski kochana 🙂
Marzenko,
koniecznie je zrób.
Pychota!
Pysznie wygląda, tak też pewnie smakuje!
Pozdrawiam
Kamila,
dziękuję.
Tak jest! To ulubiona przystawka moich Gości.
Wykwintna przystawka na rodzinne spotkanie 🙂 Świetne składniki sosu 🙂
Amando,
dziękuję!
Pozdarwiam Cię.
Wygląda tak zachęcająco, że poszukam tego produktu 🙂
pozdrawiam serdecznie.
Urszula,
jest pysznie!
A produkty Rio Mare to najlepsze ryby w puszkach.
na pewno smaczne a zdjęcia tylko zachęcają do spróbowania
Dziękuję Iza!
Bardzo lubię tuńczyka w puszce …. pomysł na sos tuńczykowy bardzo mi sie podoba … danie piękne:)
Jolu,
to danie podoba się każdemu. A do tego jest pyszne.
Polecam!
Wow. Pyszna propozycja, a faktycznie produkty tej firmy są niezwykle wysokiej jakości. Nie tylko ryba ale także oliwa itp.
Dżemdżus,
dziękuję i polecam!
Tak. Nie tylko ryby Rio Mare są pyszne, ale i oliwa, w której się znajdują jest wysokiej jakości.
Razem stanowią fantastyczne połączenie.