Verrine z mascarpone i rabarbarem. Co to jest verrine?

 

Deser, który  zrobisz bez większego wysiłku i nie zabierze ci to wiele czasu. Nawet nie obejrzysz się, kiedy postawisz go na stół. Idealny na letnie spotkania w ogrodzie, lekki i pyszny. Podkreśli każdy większy posiłek i będzie pysznym zwieńczeniem każdego party. Może być przygotowany wcześniej i przechowany w lodówce, aż przyjdzie jego czas. Zrób więcej niż jedną porcję na osobę. Orzeźwiający smak dzięki rabarbarowi z imbirem i kremowe mascarpone na karmelowych ciastkach. Poezja!

200 g rabarbaru
1 cm korzenia imbiru
2 łyżki miodu lub syropu klonowego
sok z organicznej pomarańczy

ciastka Lotus lub inne ulubione
1 łyżka ekstraktu z wanilii
200 g jogurtu greckiego
250g mascarpone
1 łyżka miodu lub syropu klonowego

Ciastka pokrusz. Rabarbar pokrój na kawałki. Włóż na patelnię, dodaj sok pomarańczowy, miód lub syrop klonowy i starty imbir, wymieszaj. Gotuj, aż rabarbar będzie miękki. Wystudź.
Mascarpone ubij z jogurtem, cukrem i wanilią – trzepaczką lub mikserem.
Przygotuj szklanki i nałóż  cienkie warstwy- pokruszone ciastka,  mascarpone, rabarbar. Udekoruj miętą lub tymiankiem.

 

 

Co to jest verrine?
Verrine to szklany pojemnik, często niewielki, w którym zamiast napoju podawana jest przystawka, danie główne lub deser. Szkło może być używane do napojów, ale gdy jest używane do jedzenia, jest określane jako verrine, a samo danie można nazwać wtedy verrine.

Żeby przystawki lub desery mogły nosić nazwę verrine , powinny:
*  mieć warstwy – najlepiej różniące się kolorem, smakiem (dla kontrastu do warstwy wyraźnie słonej lub ostrej powinna być warstwa neutralna, łagodniejsza) i konsystencją (np. gładka masa serowa i pokrojone chrupkie warzywa);
* mieścić się w szklaneczce o pojemności 60, maksymalnie 100 ml; przezroczystej i bez ozdób (bo warstwy muszą być widoczne). We Francji można kupić szklane naczynka do verrines w każdym sklepie z zastawą stołową. U nas trzeba je zastąpić szklaneczkami do short drinków lub kieliszkami do wódki.

14 thoughts on “Verrine z mascarpone i rabarbarem. Co to jest verrine?

  1. Velaris' Library Kinga

    Uwielbiam rabarbar, już miałam okazję jesć w tym roku pierwszy, co prawda w placku 😀 czekam na jego rozkwit, bo lubię jeszcze kompot. Ten deser wygląda obłędnie, smakuje pewnie jeszcze lepiej.

  2. takiego deseru nie robiłam. Bardzo lubię rabarbar, więc wypróbuję przepis

  3. Zastanawiam się co można użyć zamiast syropu klonowego…. recept ciekawy….

  4. Myślę, że już od patrzenia na niego można zgodnieć.

  5. Na tak pyszną przekąskę skuszę się z prawdziwą przyjemnością.

  6. Na deser zawsze warto się skusić.

  7. Nie dość, że przepysznie wygląda, to jeszcze takie połączenie kwaskowatego rabarbaru i słodkiego mascarpone z kruchym ciastkiem musi byc pyszne.

Skomentuj Paulina Kwiatkowska Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.