Tapas.Spanish Tapas Week z Fernando de Cerro. Oliwa,wino i szynka!

 

2014-06-011
 

Tapas( po hiszpańsku:tapa).
Tapar znaczy ,przykrywać’,tapa to ,przykrywka’.
W czasie upałów pyli czerwona ziemia i krążą muchy!
A tapa jada się najchętniej na świeżym powietrzu.
I popija ulubionym alkoholem.
Kieliszek przykrywany był małymi przekąskami.
Tapa podawane są  w całej Hiszpanii.
Drobne dania serwowane do wina,sherry,malagi lub piwa.
Są prostą przystawką lub wyrafinowanym daniem.
Jedzone na stojąco przy barze lub serwowane do stolika.
W Madrycie serwetki podawane do tapas wyrzuca się na podłogę baru.
Na północy Hiszpanii,wykałaczki lub patyczki,na które nabite są przekąski.
Tapas to o wiele więcej niż małe dania.
To filozofia.
Bo w Hiszpanii jedzenie znaczy coś więcej niż jedzenie.
Przy tapas się rozmawia,dyskutuje,załatwia interesy lub po prostu bawi.
Zawsze w gronie znajomych lub przyjaciół.
Często dosiada się do nas ktoś obcy.
Aby wspólnie zjeść tapa.
Uwielbiam Hiszpanię,jej kuchnię i tapa!

 

2014-05-31 13.24.28
 

W miniony weekend maiłam przyjemność przygotowywać tapas pod kierunkiem Fernando de Cerro.
Szefa kuchni i właściciela Casa Jose pod Madrytem,restauracji z jedną gwiazdką Michelin.
Fernando jest uroczym człowiekiem,bardzo skromnym,aczkolwiek wymagąjacym szefem.
Pod czujnym okiem Mistarza i z Jego aktywnym udziałem przygotowaliśmy w kilku zespołach autorskie tapa Fernando.
Roladki z szynki serrano E.T.G. z karmelizowaną cebulą i jabłkiem.
Krewetki królewskie na patyczku z szynką serrano E.T.G. w tempurze.
Wołowinę marynowaną w czerwonym winie D.O.P. Ribera Del Duero.
Dorsza glazurowanego w oliwie D.O. Baena na puree ze słodkich ziemniaków.
Spotkanie odbyło się w ramach kapmapnii Original Flavors,Mediterranean Essence.
Akcja jest realizowana pod nazwą Tapas Spanish Week.
Kampania ma na celu promocję hiszapńskich produktów:
* oliwy z oliwek Extra Virgin o chronionej nazwie Baena
* wina o chronionej nazwie Ribera del Duero
* szynki Serrano posiadającej certyfikat Gwarantowana Tradycyjna Specjalność

 

2014-06-007
 

W swojej kuchni przygotowałam trzy rodzaje tapa z wykorzystaniem promowanych produktów.

Moje autorskie Tartaletki z botwinką i szynką serrano
Tartaletas de acelga y jamon serrano

ciasto
200 g mąki pszennej
100 g schłodzonego masła
żółtko
bardzo zimna woda

Zagnieść mąkę z pokrojonym na kawałki masłem. Powinny powstać duże ,okruchy’.
Dodać żółtko i tye wody,aby składniki się połączyły.
Zagniatać ciasto aż będzie gładkie.
Włożyć je do lodówki na pół godziny.

Natłuścić formę do pieczenia babeczek.Piekarnik nagrzać do 180n st. C.
Z ciasta wycinać koła,wkładać je do formy na babeczki.
Dno nakłóć widelcem.
Piec ok. 10 minut.
Wyjąć z piekarnika.

farsz
pęczek młodej botwinki
100 g szynki serrano E.T.G.
szalotka
ząbek czosnku
łyżka natki pietruszki
sól i pieprz
50 ml czerwonego wina Ribera del Duero
oliwa Baena D.O.
płatki migdałów do posypania

Botwinkę opłukać,osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na kawałki.
Szynkę, szalotkę i czosenk pokroić w kostkę.
Na patelnię wlać dwie łyżki oliwy,wrzucić szalotkę i czosnek. Zeszklić.
Dodać szynkę,podsmażyć.
Dodać botwinkę i wlać wino.
Dusić aż wino się zredukuje.
Dodać sól i pieprz.
Farszem wypałnić tartaletki.
Posypać płatkami migdałów.
Zapiec w piekarniku.

 

2014-06-04 10.51.51
 

Chorizo zapiekane w czerwonym winie z natką pietruszki
Chorizo en vino tinto

200 g chorizo z papryką
200 ml wina Ribera del Duero
pęczek natki pietruszki
łyżka oliwy Baena

Chorizo pokroić na kawałki o grubości 2-3 cm.
Na patelnię wlać oliwę,położyć plasterki kiełbasy i zrumienić ją z obu stron.
Wlać wino i dusić aż odparuje.
Każdy plasterek nadziać na patyczek i posypać natką pietruszki.

 

2014-06-005
 

Szparagi pieczone z szynką Serrano
Esparragos asados con jamon Serrano

pęczek zielonych szparagów
plasterki szynki Serrano (tyle ile szparagów)
3 łyżki oliwy Baena

Piekarnik nagrzać do 200 st. C.
Szparagi ułamać w połowie.Opłukać i wysuszyć papierowym ręcznikiem.
Każdy owinąć w plaster szynki.
Naczynie żaroodporne spryskać oliwą.
Ułożyć szapragi,polać oliwą.
Zapiekać ok. 20 minut.

40 thoughts on “Tapas.Spanish Tapas Week z Fernando de Cerro. Oliwa,wino i szynka!

  1. Tapas bardzo lubię, doskonale sprawdzają się na przyjęciach i piknikach. Z miłą chęcią wykorzystam Te przepisy w najbliższym czasie. Spotkanie z takim mistrzem to fantastyczne przeżycie. Zazdroszczę 🙂

  2. Z wielką ochotą przysiadłabym się do Twojej uczty! Pozdrawiam

  3. mmm.. to wszystko wygląda tak wspaniale….. zjadłabym wszystko i błagała o dokładkę;p

  4. I w takich momentach zazdroszczę mieszkania w stolicy:-) A Twoje Tapas bardzo apetyczne, chwytam po jednym z każdego rodzaju:-) Na szczęście już niedługo bo dokładnie za miesiąc i 1 dzień lecimy na tydzień do Barcelony i tam się najem tapas do woli:-)

    • Marzena,
      nie wszyscy mogą tu mieszakać,niestety.
      Ale Twoje miasto też jest piękne!
      W Hiszpanii idź jadać tam,gdzie nie jadają turyści.
      Inaczej nie zaznasz prawdziwego jedzenia.
      A Barcelona to bardzo popularny turystycznie kierunek.

  5. Aniu, ależ chetnie spróbowałabym tych wszystkich Twoich pyszności, cuda!
    A na spotkanie nie dostałam zaproszenia, żałuję…i pozdrawiam serdecznie 🙂

    • Ula,
      polecam je zrobić przy jakiejś okazji.
      A zaproszenie dostało niewiele osób,niektórzy nawet zrezygnowali.
      Niech żałują!

  6. Na tapas zawsze się chętnie skuszę, zwłaszcza jak wygląda tak apetycznie.

  7. Uwielbiam tapas! Sprawilas, ze zatesknilam za urlopem w slonecznej Hiszpanii….

  8. Wspaniałe tapas a warsztaty musiały być niezwykle interesujące i inspirujące, zazdroszczę 🙂

  9. Wrzawa nocnych tapas barów jest nie do opisania. Ostatni tour zaliczyliśmy w Valladolid i było bosko, nasze dziecko biegało rozochocone razem z nami między jedną knajpą a drugą krzycząc iiiBUENOS NACHOS!!!czym zyskiwała sobie sympatię tubylców rzecz jasna 🙂 A ze wszystkich tapasów świata najlepiej pamiętam te jedzone w Madrycie i zapijane kosmiczną ilością Sangrii – jak mi było wtedy dobrze i wcale film mi się nie urwał, bo pamiętam!

    • Aga,
      ja też uwielbiam ten klimat tapas barów.
      Madryckie i sevillskie lubię najbardziej.
      Nawet zrobiłam sobie listę najstarszych tapas barów,które po kolei odwiedzaliśmy.
      Sangria zawsze była początkiem ,potem to już poszło…..

  10. Aniu, obok tego wpisu nie można przejść obojętnie:) Wszystko wygląda obłędnie:) Ze szczerego serca zazdroszczę tak pysznego spotkania 🙂

  11. Aniu, z takim przystojniakiem wszystko świetnie smakuje i musi się udać !
    A swoja drogą, już na poważnie, uwielbiam takie pogryzanie, pojadanie rozciągnięte w czasie,
    gdzie wszyscy wiedzą,że pośpiech służy wyłącznie do łapania pcheł.
    Delektuję się razem z Tobą .Pozdrawiam

    • Bożenko,
      no Hiszpanie są macho!
      Przy okzaji pysznego gotowania było przystojnie,ha ha!
      A tapas wykonałam dla siebie i Połówka,też niespiesznie sobie biesiadowaliśmy.
      Serdeczności!

  12. Jak nie Meksyk to Hiszpania. Uwielbiam takie podróże na talerzu, zwłaszcza w Twoim wydaniu. Dołączam się do smakowania Twoich pysznych tapasów. Dosiadam się ze szklaneczką wina 🙂

    • Joanno,
      kulinarne podróże mnie fascynują!
      A Meksyk i Hiszpania to ten sam język.
      Zapraszam do smakowania!

  13. cudne te tartaletki! dobrze zrozumiałam, że nie trzeba ich niczym obciążać do podpiekania?

  14. Zazdroszczę gotowania z Mistrzem!
    Dla mnie każdy posiłek mógłby składać się z wielu, różnorodnych, małych danek.
    Uwielbiam to!
    Przysiadam się z butelka wina;)

    • Magda,
      takie małe dania bardzo urozmaicają posiłek.
      A gotowanie z Mistrzem było bardzo przyjemne.
      Z winem przybywaj!

  15. Oesssu… jakie przepisy! Nie mogłam nawet spokojnie przeczytać do końca… tak się podekscytowałam 😉 Uwielbiam hiszpańską kuchnię z jej cudowną filozofią… i hiszpańskie wino! W sam raz na wakacje 😉

    • Inkiwzycjo,
      zachęcam,bo te przekąski mają w sobie hiszapńska magię!
      Wino koniecznie,Rioja najlepiej.
      POzdrawiam Cię.

  16. Z chęcią wzięłabym udział w takich warsztatach 🙂 Twoje propozycje niezwykle smakowite 😀

    • Łucjo,
      Mistrz wyjechał teraz do Gdańska,więc może gzdieś się spotkacie na warsztatach…
      DZiękuję.

  17. Aniu, cudownie wspominam nasz wspolny czas i gotowanie… i oczywiście wyjadanie z garnka skarmelizowanej cebuli. Do następnego razu. Twoje propozycje tapas są fantastyczne.

    • Lo,
      było miło znowu stanąć przy jednym palniku i karmić się tą smakowitą cebulą!
      Do następnego.
      Dziękuję.

  18. Wspaniałe tapas! Z chęcią bym porwałabym jedną tartatelkę…

  19. Ależ smakowicie wygląda! Zjadłabym 🙂

Skomentuj Aga Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.