Szwajcarskie ciasto Trzech Króli

 

Święto Trzech Króli albo Szczodre Gody to czas, kiedy przygotowuje się szczególne potrawy i wypieki w całej Europie. W tym roku z tej okazji upiekłam szwajcarskie ciasto Trzech Króli. Drożdżowe z rumem, skórką cytrusową i marcepanem. Doskonałe na świętowanie.
Zajrzyjcie też po przepis na szczodraki, Galette des Rois i Roscon de Reyes.

 

 

Przepis Streusel

500 g mąki pszennej 450
10 g soli
5 g ekstraktu słodowego – dodałam miód
10 g cukru
15 g cukru waniliowego
30 g świeżych drożdży  – dodałam 7 g suchych
290 g mleka pełnego (3,5% )
1 łyżka rumu
1/2 ekologicznej cytryny – dodałam skórkę kandyzowaną z pomarańczy
30 g marcepanu
80 g zimnego masła

do posmarowania
15 g żółtek
20 g mleka  (3,5% tłuszczu)

do dekoracji
2 obrane migdały
migdały obrane i pokrojone

Cukier rozpuść w mleku. Wymieszaj mąkę, sól i ekstrakt słodowy. Świeże drożdże pokrusz, wlej mieszankę mleka z cukrem i ugniataj przez 4 minuty na pierwszej prędkości robota kuchennego.
Dodaj zimne masło i marcepan. Zetrzyj skórkę z cytryny, wlej rum i ponownie wyrabiaj przez 4 minuty na pierwszej prędkości. Następnie przełącz mikser na drugą prędkość i wyrabiaj przez kolejne 12 minut, aby otrzymać elastyczne, gładkie ciasto.
Przykryj ciasto plastikową torbą lub ręcznikiem kuchennym i odstaw na 70 minut w temperaturze pokojowej. ( wstawiłam do piekarnika nagrzanego na 30 st. C).
Następnie podziel ciasto na 16 mniejszych kawałków (ok. 40 g) i dwa duże kawałki (ok. 185 g) i uformuj je w kształt kulek.
Umieść dwa duże kawałki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i ułóż osiem małych kawałków wokół.
Włóż obrany, cały migdał do jednego z małych kawałków ciasta – jako symboliczną figurkę króla.
Przykryj ciasto i odstaw na ok. 40 minut w temperaturze pokojowej.
Rozgrzej piekarnik do 200°C (grzanie górne i dolne).
Wymieszaj żółtko z mlekiem i posmaruj nim ciasto. Posyp pokrojonymi migdałami i cukrem granulowanym, wsuń blachę do piekarnika na najniższą półkę i piecz na złoty kolor przez około 27 minut.

28 thoughts on “Szwajcarskie ciasto Trzech Króli

  1. Tego ciasta jeszcze nie próbowałam, ale zapowiada się wyjątkowo smakowicie 🙂

  2. Wiele krajów ma swoje tradycyjne ciasto Trzech Króli. Takiego jeszcze nie próbowałam, a brzmi smakowicie. U nas w Galicji króluje Roscón de Reyes, również z ciasta drożdżowego. Może I tego szwajcarskiego ciasta kiedyś spróbujemy dla odmiany 🙂

  3. Wędrówki po kuchni

    Zapowiada się bardzo smacznie. Uwielbiam drożdżowe wypieki ze szklanką zimnego mleka

  4. Jadłam takie ciasto i było pyszne 🙂 Nie wspomnę o tym, jak efektownie wygląda postawione na stole przed gośćmi. Teraz mam już przepis, a jutro będę piec.

  5. Lubię drożdżowe wypieki. Może następnym razem skuszę się na ten specjał.

  6. Juz przed świętami robiłam kilka razy gwiazde betlejemska z makiem bo miała ogromne branie. Teraz chyba muszę zrobić Twoją propozycję Aniu, może też tak będzie schodziła jak ta gwiazda 🙂

  7. Narobiłaś mi takiego apetytu, że jutro upiekę 🙂 Właśnie wróciłam ze sklepu z brakującymi składnikami

  8. Muszę przyznać, że przepis wygląda przekonywująco, muszę go odtworzyć, ponieważ danie na pewno jest bardzo smaczne. Niedawno miałam remont w kuchni, kupiłam m.in. nowy piekarnik, dzięki któremu nabrałam chęci do gotowania. Mam nadzieję, że uda mi się odwzorować Pani propozycje 🙂

    • Malwina, przepis jest szwajcarski, bo to ciasto właśnie ze Szwajcarii pochodzi.
      Chyba nie ma możliwości, aby się nie udało.

  9. Dziś Święto Trzech Króli. Poczekałam specjalnie do północy aby powiedzieć że jest wyjątkowe. Musi smakować niezwykle rodzinnie a zapach, który jest niebywale ważny da się wyczuć nawet tutaj. Miłego świętowania!

  10. Chętnie przygarnę przepis, mojej rodzinie powinien przypasować, a świętem nie będziemy się kierować.

  11. Wspaniałe, chyba z tych wszystkich ciast na Trzech Króli, te podoba sie mi najbardziej , bo najprostsze

  12. Bardzo lubię drożdżowe wypieki, więc dla mnie to super pomysł.

  13. Smakowity wypiek na to Święto. Żałuję, że wcześniej nie wpadłam na przepis, ale mimo to jeszcze nic straconego. 🙂

  14. Właśnie zastanawiałam się co by tu jeszcze zrobić na najbliższy weekend i choć Trzech Króli już za nami to chętnie zrobię to ciasto.

  15. Wygląda smakowicie! ♥️

Skomentuj Aneta Krasińska Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.