Adwent mija tak szybko, że trudno się zorientować! Zaraz będą święta i nowy rok.
Czuję, że już nie jestem taka skuteczna jak kiedyś…Pewnie to też dlatego, że bardziej świadomie staram się wykorzystywać swoją energię na różne aktywności. Również te w kuchni.
Zastanawiam się i kalkuluję co jest priorytetem, a co jedynie dodatkiem do świąt.
Hołduję minimalizmowi i obfitość ma u mnie już nie takie odważne oblicze jak dawniej…
Nie przesadzam z zakupami i prezentami. Skupiam się o wiele bardziej na jakości.
Wszystko musi mieć wartość i wymiar bliskości.
Uwielbiam za to karmić swoich bliskich i gości, toteż kuchnia przed świętami zamienia się w domowe epicentrum.
Polecam Wam upiec na święta to ciasto.
To coś absolutnie fantastycznego! Ciasto jest miękkie, wilgotne i zarazem puszyste, pachnie dojrzałym owocem persymony, kokosem i hiszpańskim szafranem. Na pewno idealnie wpisze się w plan świątecznej cukierni.
Poza tym to nasze ostatnie sezonowe spotkanie od A do M w tym roku! Spotykamy się z Magdą i Jej Konwaliową kuchnią już od kilku lat i ciągle mamy ochotę gotować na dwa blogi. Każdy miesiąc przynosi nowe dania i nowe smaki. Jest pysznie i ekscytująco. Jak dzisiaj persymonę poda Magda?
Szafranowe ciasto z persymoną i pomarańczową polewą
ciasto
1/4 łyżeczki szafranu
1 łyżeczka cukru
1 łyżka ciemnego rumu
200 g masła
150 ml mleka kokosowego
250 g mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia bio
1/4 łyżeczki soli
2 duże jaja
150 g cukru
2 bardzo dojrzałe persymony
polewa
1 łyżka soku z pomarańczy
2, 5 łyżki cukru pudru
Wyciśnij sok z pomarańczy do naczynia, powoli dodawaj cukier puder, cały czas mieszając. Lukier powinien zgęstnieć. Odstaw.
Rozetrzyj szafran z 1 łyżeczką cukru i włóż do małego słoika. Dodaj ciemny rum i przykryj pokrywką, pozostaw w temperaturze pokojowej na co najmniej godzinę.
Rozgrzej piekarnik do 175 ° C . Wysmaruj formę do pieczenia masłem i wysyp mąką.
Roztop masło w rondlu. Dodaj mleko kokosowe i mieszaninę szafranu i odłóż na bok.
Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól w misce.
Połącz jajka i cukier, miksuj aż będą lekkie i puszyste. Obierz perysmony ostrym nożem ze skóry. Pokrój na kawałki i rozgnieć widelecem. Dodaj masło, miąższ owocowy i mieszaj, aż składniki się połączą. Dodaj suche składniki i mieszaj, aż ciasto będzie gładkie.
Wlej ciasto do przygotowanej formy i piecz na dolnym ruszcie piekarnika przez 40-45 minut lub do momentu, aż patyczek będzie suchy. Pozostaw ciasto do ostygnięcia w formie na 1O minut, a następnie odwróć je na kratkę aby całkowicie wystygło. Polej polewą.
A ja myślałam, że tylko mój grudniowy czas tak pędzi bez opamiętania. 😉
Wyobrażam sobie smak tego ciasta…
Aromaty idealne na świąteczny stół i wygląda prześlicznie!
Dziękuję Ci za kolejny rok wspólnego gotowania!
Magda, grudzień u każdego chyba gna do przodu!
Ciasto warte upieczenia na każdy czas.
Dziękuję i do spotkania od A do M już w 2018!
Smak i zapach Twojego ciacha musi być uroczy
Gosiu,
jest – owocowy, rześki i lekki.
Polecam!
Prezentuje się rewelacyjnie i na pewno jest mega smaczne 🙂 Bardzo chciałabym skosztowac kawałeczek takiego wypieku 🙂
Aniu, dziękuję. Ciasto jest pyyyszne!
Wygląda cudnie. I na pewno tak samo smakuje:-)
Marzena,
dziękuję. Smakuje rewelacyjnie, naprawdę!
ależ cudowne, to połączenie smaków, dla mnie bajka 🙂
Magdalena, dziękuję za tak entuzjastyczny komentarz.
Ciasto jest go warte!
Zapach, smak tego ciasta na myśl przywodzą tylko święta i ten piękny, magiczny czas 🙂
Ewo, istotnie!
Pozdrawiam Cię.
Bardzo ciekawe to ciasto. Na święta mamy podobne priorytety. Pozdrawiam serdecznie
Małgosiu,
ciasto jest bardzo owocowe i lekkie.
Polecam na świąteczny podwieczorek.
Wspaniale wyglada i pewnie doskonale smakuje!
Słoneczne owoce w cieście – pycha!
Kamila, bardzo dziękuję.
Słoneczne owoce dają wspaniałe ciasto!
Niesamowite ciasto i jaki piekny ksztalt. Oj zjadloby sie 🙂
Dziękuję Edyta.
Polecam Ci je upiec!