Sycylijskie karczochy z patelni z winem i pietruszką

 

Typowe dla kuchni sycylijskiej karczochy podsmażane na patelni z czosnkiem i pietruszką, duszone w białym winie . Idealne zarówno jako dodatek do głównych dań, omletów, wytrawnych pasztetów, jak i samodzielne danie. Karczochy to warzywa, które można włączyć do wielu przepisów i wypełnić nimi całe menu, od przystawki po drugie danie. Sekret uczynienia ich naprawdę delikatnymi, polega na ich dokładnym oczyszczeniu i pozostawieniu na chwilę w wodzie z cytryną, a wtedy będą idealne.
Jeżeli lubisz karczochy tak jak ja, zapraszam .

 

 

Czy wiesz, że w sycylijskim miasteczku Cerda stoi pomnik karczocha? Sycylijczycy kochają karczochy i zajadają się nimi na okrągło od jesieni do późnej wiosny. Zielono-fioletowe pąki z łuskowatymi liśćmi o mięsistych nasadach przywieźli  do Europy Arabowie. W starożytności Rzymianie i Grecy  nazywali karczocha cynarą i przypisywali mu  właściwości afrodyzjaku.

Jak smakuje karczoch? Trochę cierpko, trochę gorzko, trochę orzechowo, za sprawą cynaryny, która znajduje się w jego  korzeniach i liściach. Z liści karczocha, alkoholu , 13 ziół i korzeni, od początku lat 50 – tych XX wieku, w dolinie Padu  powstaje słodko- gorzki likier  Cynar, podawany  jako aperitif i digestif.

Dzisiejsze karczochy sycylijskie, przygotowane na patelni i lekko doprawione, mają niezwykły smak. Mogą być dodatkiem do mięsa albo ryb. My jedliśmy je prosto z patelni, z bagietką i kieliszkiem wina. Smaczne i proste –  tylko  pietruszka, oliwa i wino.

Sycylijskie karczochy z patelni
Carcofi alla Siciliana in Padella

600 g karczochów – u mnie osiem sztuk
50 ml wytrawnego białego wina ( u mnie Sauvignon Blanc)
2 ząbki czosnku
pół cytryny
sól i pieprz do smaku
oliwa EV
2 cytryny i zimna woda do moczenia karczochów

Z karczochów usuń najtwardsze części, pokrój je na kawałki, usuwając również wewnętrzną ,brodę’. Odkrój również łodygę, krojąc ją na małe kawałki. Włóż je do miski wypełnionej zimną wodą z sokiem z połowy cytryny i kawałkami cytryny. Odczekaj 20 minut, aby zmiękły.

Gdy będą gotowe, odcedź je i dobrze osusz. Na patelnię wlej trochę oliwy i przeciśnięty przez praskę czosnek, poczekaj aż czosnek się dobrze zrumieni. Zdejmij go z patelni.

Dodaj karczochy, sól, pieprz i drobno posiekaną natkę pietruszki.

Smaż na dużym ogniu, a następnie wlej białe wino. Pozwól, aby alkohol zawarty w winie dobrze odparował. Polej sokiem z cytryny, podawaj i smakuj.

Jakie wino pić do karczochów?
Gruner Veltliner lub Sauvignon Blanc.

28 thoughts on “Sycylijskie karczochy z patelni z winem i pietruszką

  1. Nigdy nie jadłam karczochów, ale podoba mi się taka opcja bezmiesnego obiadu.

  2. Uwielbiam i czuję się zaproszona 🙂

  3. Lubię karczochy, ale jeszcze nigdy nie próbowałam ich przygotować w ten sposób. 😉

  4. Karczochy jadłam dwa, może trzy razy w życiu i nie smakowały mi, Domyślam się, że po prostu były źle zrobione. Tak opisałaś swoje, że muszę spróbować zrobić je samodzielnie. Wierzę, że tym razem będą smakować 🙂

  5. Miałam podobne doświadczenia jak Małgosia. Jadłam kilka razy I mie wzbudziły mojego zachwytu. Też myślę, że były źle zrobione, dlatego chętnie wypróbuję Twój przepis I może się przekonam 🙂

    • Edyta, moje pierwsze doświadczenia z karczochami pochodzą z Włoch, więc nie miałam nigdy falstartu. Zawsze mi smakowały i tam nauczyłam się je przygotowywać. Polecam próbować.

  6. Karczochy uwielbiam rarytas normalnie, takich z patelni nie jadłam, chętnie spróbuje.

  7. Ciekawy pomysł na karczochy, myślę że mogłyby mi posmakować. :))

  8. Bardzo je lubię! Przywołują najpiękniejsze wspomnienia! Mają nieprawdopodobną moc. Sycylijczycy twierdzą, że karczochy wzmacniają serce i podaje się ja najczęściej ludziom słabym. Może to dlatego przez 16 lat nie spotkałam słabego Sycylijczyka?
    Propozycja pyszna!

    • Kasiu, z moich sycylijskich doświadczeń wynika, że jedzą je wszyscy. Słabi? Czy jakiś Sycylijczyk powie, że jest słaby?
      Nie spotkałam się tam z takim podejściem do karczochów.

  9. Przepis na sycylijskie karczochy z patelni brzmi niesamowicie apetycznie i z pewnością doda włoskiego charakteru każdej kolacji.

  10. Wędrowki po kuchni

    Karczochy to zdecydownie mało doceniane warzywo w Polsce, a szkoda bo są pyszne

    • Wędrowki po kuchni,
      myślę, że tak jak wszędzie. Polska nie jest tu wyjątkiem. Karczochy można kupić w markecie przez cały rok.

  11. Do tej pory jeszcze nie kosztowałam karczochów, a może będę chciała to zmienić.

  12. Nie przepadam za karczochami, ale może w takim wydaniu mi zasmakują.

  13. Nie przepadam za karczochami, ale może w takim wydaniu mi zasmakują. Mam nadziej, że przepis okaże się super.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.