Suflet z botwiną i parmezanem. Czerwcowy obiad!

 

Co na obiad w upalny czerwcowy dzień???
Wszystkie ryby zjedliśmy chyba na Kaszubach, więc warzywa! Kupiłam pęk zdrowej botwiny, bo najpierw miał być chłodnik, ale potem zdecydowałam, że młode buraczki ukiszę, a liście pójdą do sufletu.
Suflet dawno nie gościł na naszym stole, a jest wyjątkowo delikatną i lubianą przez nas potrawą.
Białe wino do lodówki i zabieram się za suflet!
Uchodzi on za danie niełatwe i kapryśne, ale to naprawdę bajecznie łatwa rzecz. Wiadomo, że urośnie a potem opadnie niczym balon, z którego ujdzie powietrze…Ale nie ma co się tym przejmować, i tak będzie pyszny.
Czerwcowy suflet zjemy na tarasie popijając idealnie schłodzonym winem.
Delicious!

 

 

Suflet z botwinką i parmezanem

250 g liści botwinki
1 ząbek czosnku
3 łyżki oliwy

250 ml mleka
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
3 żółtka
4 białka
1 łyżka startego parmezanu
sól i pieprz do smaku
1/3 łyżeczki startej gałki muszkatołowej

masło i parmezan do posypania foremek

Opłukane liście botwiny uduś krótko na oliwie z czosnkiem, dopraw solą i pieprzem, dobrze odciśnij i posiekaj.
Posmaruj masłem 8 ramekinów i posyp je parmezanem. Piekarnik nagrzej do temperatury 200°C. Podgrzej mleko. W rondlu roztop masło, dodaj mąkę i podgrzewaj przez 1 min. Powoli dodawaj mleko. Gotuj, ciągle mieszając jeszcze ok. 3 minuty. Sos powinien zgęstnieć. Roztrzep żółtka jajek i dodaj je do beszamelu. Dodaj przygotowane liście botwiny i parmezan. Dobrze dopraw solą, pieprzem i gałką. Ubij białka jajek. Następnie masę wylej na białka i delikatnie wymieszaj. Wyłóż do foremek. Wstaw ramekiny do kąpieli wodnej (w żaroodpornym naczyniu z ciepłą wodą, która sięga do 3/4 wysokości foremek) i wstaw do piekarnika. Piecz, aż suflety wyrosną i zrumienią się, około 15 – 20 min. Wyjmij suflety z kąpieli wodnej i podaj.

34 thoughts on “Suflet z botwiną i parmezanem. Czerwcowy obiad!

  1. nigdy nie robiłam sufletu, ten z pewnością by mi wyjątkowo smakował 🙂

  2. bardzo smacznie wygląda

  3. Po prostu bajka…:-)

  4. Prawdziwe pyszności. Lubię Twoje przepisy właśnie za to, że zawsze czymś zaskakujesz 🙂

  5. marcepanowy kącik

    Pysznie się prezentuje, na pewno tak też smakuje 🙂

  6. O jaaa 🙂 ale serwujesz pyszności! 🙂 chyba mnie zachęciłaś 😉 pozdrawiam 🙂

  7. Nie trzeba dużo się wysilać, aby prawie poczuć, ze to jest pyszne danie! Jesteś mistrzynią dań niepospolitych z pospolitych składników <3

  8. Świetna inspiracja! zapisuję i zrobię w eeekned:)

  9. ależ pyszności! zapisuję do wypróbowania, bo uwielbiam takie nietuzinkowe rozwiązania, a i sufletu jeszcze nigdy nie robiłam 🙂 piękny nożyk ♥

  10. Bardzo smacznie zagospodarowana botwinka! Pyszności!

  11. Nigdy nie robiłam sufletów, ale taka kompozycja smakowa do mnie przemawia 🙂

  12. Suflet preprezentuje się pięknie 🙂 chętnie wypróbuję przepis bo dotąd piekłam je tylko na słodko 🙂

  13. Baaaaardzo apetyczna inspiracja i piękne zdjęcia!

  14. Suflet to takie wymagające danie – Tobie wyszedł wprost perfekcyjnie.

  15. Suflety jadalam zawsze na slodko ale ten twoj wytrawny wyglada niezwykle apetycznie 🙂 pycha!

  16. Nie jadłam jeszcze żadnego sufleta w życiu na słodko, ani tym bardziej na słono. Brzmi pysznie

  17. Cudo! Jeszcze nie spróbowałam a już kocham! Świetny przepis 🙂

Skomentuj Amber Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.