Śliwki w cieście z kruszonki, migdałowo – orkiszowym

 

Deser, śniadanie albo podwieczorek. Obojętnie jaką porę dnia wybierzesz, śliwki w cieście z kruszonki będą zawsze akurat. Są otulające i pocieszające. I możesz nimi się delektować bez końca, łyżka po łyżce, aż do ostatniego okruszka.

500 g dojrzałych śliwek bez pestek
1,5 szklanki mąki orkiszowej
1/2 szklanki mąki migdałowej
50 g jasnego cukru muscovado
150 g zimnego masła
masło klarowane do wysmarowania formy

do podania jogurt grecki, lody, sos waniliowy

 

 

Przygotuj kruszonkę. W misce wymieszaj obie mąki z cukrem i dodaj zimne masło pokrojone w kostkę. Za pomocą dłoni rozcieraj masło z mąką i cukrem, aż się połączą w grube okruchy. Możesz też to zrobić w malakserze. Połącz ciasto w kulę, owiń folią i wstaw do lodówki na 30 minut.

W tym czasie rozgrzej piekarnik do 190 st. C. Formę do zapiekania wysmaruj masłem klarowanym. Wyjmij kruszonkę z lodówki i podziel na dwie części. Jedną wysyp dno formy i ułóż śliwki środkiem do góry. Posyp drugą częścią kruszonki i wstaw do nagrzanego piekarnika.
Piecz około 40 minut, aż kruszonka się zarumieni, a owoce będą bulgotać. Podawaj prosto z piekarnika z ulubionym dodatkiem. Możesz też podać świeże śliwki w osobnym naczyniu.

Deser jest równie pyszny kiedy wystygnie. Jednak u mnie nie ma na to szansy…

12 thoughts on “Śliwki w cieście z kruszonki, migdałowo – orkiszowym

  1. Desery często zjada się ciepłe bo nie mozna się im oprzeć.

  2. Uuu, cudnie wygląda. Jeszcze cudniej pewnie smakuje. Musze wypróbować ten przepis.

  3. wrzesień to jest taki miesiąc że co drugi dzień pachnie u nas śliwkami, to są owoce tak wdzięczne do wypieków, że warto je podawać w różnych wariantach

  4. Z jogurtem greckim takie ciasto z kruszonki smakuje wysmienicie 🙂

  5. Wędrówki po kuchni

    Uwielbiam desery ze śliwkami. Ich słodko- kwaśny smak wspaniale komponuje się w deserach jak i wytrawnych daniach

Skomentuj Anna Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *