Deser, śniadanie albo podwieczorek. Obojętnie jaką porę dnia wybierzesz, śliwki w cieście z kruszonki będą zawsze akurat. Są otulające i pocieszające. I możesz nimi się delektować bez końca, łyżka po łyżce, aż do ostatniego okruszka.
500 g dojrzałych śliwek bez pestek
1,5 szklanki mąki orkiszowej
1/2 szklanki mąki migdałowej
50 g jasnego cukru muscovado
150 g zimnego masła
masło klarowane do wysmarowania formy
do podania jogurt grecki, lody, sos waniliowy
Przygotuj kruszonkę. W misce wymieszaj obie mąki z cukrem i dodaj zimne masło pokrojone w kostkę. Za pomocą dłoni rozcieraj masło z mąką i cukrem, aż się połączą w grube okruchy. Możesz też to zrobić w malakserze. Połącz ciasto w kulę, owiń folią i wstaw do lodówki na 30 minut.
W tym czasie rozgrzej piekarnik do 190 st. C. Formę do zapiekania wysmaruj masłem klarowanym. Wyjmij kruszonkę z lodówki i podziel na dwie części. Jedną wysyp dno formy i ułóż śliwki środkiem do góry. Posyp drugą częścią kruszonki i wstaw do nagrzanego piekarnika.
Piecz około 40 minut, aż kruszonka się zarumieni, a owoce będą bulgotać. Podawaj prosto z piekarnika z ulubionym dodatkiem. Możesz też podać świeże śliwki w osobnym naczyniu.
Deser jest równie pyszny kiedy wystygnie. Jednak u mnie nie ma na to szansy…



Desery często zjada się ciepłe bo nie mozna się im oprzeć.
mangomania, są takie, które najlepiej smakują na ciepło.
Uuu, cudnie wygląda. Jeszcze cudniej pewnie smakuje. Musze wypróbować ten przepis.
Ja tez, bo jestem pewna, ze wszystkim u nas bedzie smakowalo 🙂
Bilingual kid, świetnie. Zatem pieczcie śliwki z kruszonką.
Angela, nie zwlekaj. To jest pyzsne.
wrzesień to jest taki miesiąc że co drugi dzień pachnie u nas śliwkami, to są owoce tak wdzięczne do wypieków, że warto je podawać w różnych wariantach
Marysiu, w ogóle warto jeść śliwki. Mają wiele mocy.
Z jogurtem greckim takie ciasto z kruszonki smakuje wysmienicie 🙂
Anno, z jogurtem też.
Uwielbiam desery ze śliwkami. Ich słodko- kwaśny smak wspaniale komponuje się w deserach jak i wytrawnych daniach
Wędrówki po kuchni, masz rację. Uwielbiam kaczkę z sosem śliwkowym.