Śliwki w cieście z kruszonki, migdałowo – orkiszowym

 

Deser, śniadanie albo podwieczorek. Obojętnie jaką porę dnia wybierzesz, śliwki w cieście z kruszonki będą zawsze akurat. Są otulające i pocieszające. I możesz nimi się delektować bez końca, łyżka po łyżce, aż do ostatniego okruszka.

500 g dojrzałych śliwek bez pestek
1,5 szklanki mąki orkiszowej
1/2 szklanki mąki migdałowej
50 g jasnego cukru muscovado
150 g zimnego masła
masło klarowane do wysmarowania formy

do podania jogurt grecki, lody, sos waniliowy

 

 

Przygotuj kruszonkę. W misce wymieszaj obie mąki z cukrem i dodaj zimne masło pokrojone w kostkę. Za pomocą dłoni rozcieraj masło z mąką i cukrem, aż się połączą w grube okruchy. Możesz też to zrobić w malakserze. Połącz ciasto w kulę, owiń folią i wstaw do lodówki na 30 minut.

W tym czasie rozgrzej piekarnik do 190 st. C. Formę do zapiekania wysmaruj masłem klarowanym. Wyjmij kruszonkę z lodówki i podziel na dwie części. Jedną wysyp dno formy i ułóż śliwki środkiem do góry. Posyp drugą częścią kruszonki i wstaw do nagrzanego piekarnika.
Piecz około 40 minut, aż kruszonka się zarumieni, a owoce będą bulgotać. Podawaj prosto z piekarnika z ulubionym dodatkiem. Możesz też podać świeże śliwki w osobnym naczyniu.

Deser jest równie pyszny kiedy wystygnie. Jednak u mnie nie ma na to szansy…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *