Shortbread. Maślane ciastka ze Szkocji

 

Szkocja kojarzy mi się z trzema zjawiskami- mężczyznami w spódniczkach w kratę, haggis i shortbread.  Myśląc o shortbread, kupiłam kiedyś w brytyjskim sklepie te słynne ciastka od Walkera. Bardzo mi smakowały w towarzystwie angielskiej herbaty, ale nie na tyle, abym biegła po drugie opakowanie. .. Dopiero kiedy moja sąsiadka Szkotka upiekła je w domu i zaprosiła na Tea time, zrozumiałam ich fenomen. Delikatne, maślane i rozpływające się w ustach. Odtąd piekę je systematycznie i mogę pochwalić się, że zostałam niezłą specjalistką od shortbread.

 

 

Shortbread to z pozoru łatwy wypiek, bo składa się z trzech składników: mąki, masła i cukru. No i odrobiny soli…Ale klasyczne shortbread powinny mieć proporcje składników 3:2:1 – mąka, masło i cukier. Poza tym 1/3 mąki to mąka owsiana lub kukurydziana. Niektórzy używają mąki ryżowej, ale ja zdecydowanie polecam kukurydzianą.

300 g mąki – 200 g orkiszowej tortowej i 100 g kukurydzianej
200 g miękkiego masła
100 g trzcinowego cukru pudru
1/3 łyżeczki soli

Rozgrzej piekarnik do 160 st. C. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do wypieków.
Masło ubij mikserem na gładką masę, dodaj cukier i dalej ubijaj, aż się dobrze połączą.
Dodaj połowę mąki i miksuj do połączenia – ciasto będzie przypominać mokry piasek. Następnie dodaj resztę mąki i sól i zmiksuj. Wyłącz mikser i dłońmi uformuj ciasto w kulę.
Wyłóż je na blachę z papierem do pieczenia i uformuj w kształt prostokąta. Możesz przejechać po cieście wałkiem, aby je wygładzić, ale nie dociskaj ciasta zbyt mocno do papieru.
Piecz przez 20 minut, aż brzegi będą bardzo jasnozłote, a większość powierzchni ciasta nadal będzie jasnozłota. Wyjmij blachę z piekarnika i bardzo szybko pokrój ciasto na batoniki – najpierw na pół, a potem na batoniki.  Moje batoniki mają 7,5 cm długości i 2,5 cm szerokości. Nakłuj ich wierzch widelcem lub szpikulcem.
Włóż blachę z ciastkami do piekarnika na 8 – 10 minut minut lub do momentu, gdy ich powierzchnia będzie lekko złocista, ale nie przyrumieniona. Wyłącz piekarnik, otwórz go i zostaw shortbread do ostygnięcia w piekarniku na co najmniej 1 godzinę.
Wyjmij blachę z piekarnika i przełóż ciastka na kratkę, aby całkowicie ostygły. Podawaj z herbatą.

Uwaga. Ciastka można pokroić pierwszy raz przed pieczeniem, ale wtedy radzę schłodzić ciasto w lodówce. Drugi raz kroimy po upieczeniu i od razu nakłuwamy.
Shortbread przechowuj w zamykanym szklanym słoju w suchym otoczeniu.

35 thoughts on “Shortbread. Maślane ciastka ze Szkocji

  1. Do popołudniowej herbaty będą idealne, takie ciasteczka są dobre na każdą okazję. Moim zdaniem pasują też do kawy 🙂

  2. Oo świetne. Przydadzą się na jesienne małe “Conieco” jak u Kubusia Puchatka;-)

  3. No i proszę, jest przepis! Już na fb pisałam, że wyglądają pysznie. A teraz jeszcze sama będę mogła poczuć ich maślany smak. Mmm…

  4. Uwielbiam maślane ciasteczka, więc na pewno skuszę się na ten przepis.

  5. Zaciekawiłaś mnie tymi ciastkami. Muszę wypróbować przepis.

  6. Co tydzień pojawia się u nas jakiś wypiek, więc nadejdzie też czas na maślane ciasteczka.

  7. Kocham te ciasteczka ale sama nigdy nie robiłam 😀

  8. Moja córcia (dorosła 😉 ) uwielbia różne drobne ciasteczka pieczone w domu, będzie kolejny fajny przepis do wypróbowania i łasuchowania :)) Te wydają się pyszne, od razu na myśl przychodzi mi cudny, maślany smak 🙂
    Pozdrawiam ciepło, Agness:)

  9. Nigdy nie jadłam takich ciasteczek, a podejrzewam, że są pyszne ze swoim maślanym smakiem Muszę zrobić I zaskoczyć rodzinkę! Dziękuję!

  10. Tez bym takie zjadła z angielską herbatą, a nawet owocową czy zieloną. Herbatę uwielbiam każdą, a maslane ciasteczka są super dodatkiem 😉

  11. To chyba jedne z najłatwiejszych ciastek jakich przepis czytałam. Fajnie wyglądają.

  12. Lubię maślane ciasteczka.
    Nigdy szkockich nie jadałam.
    Przepis faktycznie wydaje się prosty, chętnie sama zrobię do herbatki.
    Mam nadzieję, że będą przepyszne.

  13. Wyglądają zachęcająco, ale jakoś nie umiem robić ciastek, to pewnie kwestia spróbowania, ale jeszcze nie miałam okazji próbować. Nie jestem w pieczeniu najlepsza. Trzeba jednak przyznac, że przepis fajny i prosty. Wręcz elegancki w swojej prostocie.

    • Iwona, zawsze możesz zacząć piec ciastka. Nigdy nie jest za późno. Świetnie to ujęłaś, one są eleganckie w swojej prostocie.

  14. Dokładnie przeczytałam przepis, nawet dwa razy 😉 Na pewno je upiekę, bo zastanawiam się jak mogą smakować przy takiej trosce podczas przygotowywania 🙂

  15. To będzie hit. Idealne chyba o każdej porze. Niebezpieczne! Minimalistyczna ilość składników sprawiła, że zrobię na weekendzie.
    Czyli one nie muszą być lekko brązowe?
    Zjadłabym od razu kilka, szczerze nie znam ich!

    • Kasiu, super, że je upieczesz. Proste i mega maślane.
      Nie Kasiu, nie powinny być lekko brązowe, powinny być takie jak na zdjęciu.

  16. może być też inna maka czy tylko kukurydziana? pytam ponieważ czytałam już o ryżowej czy ziemniaczanej w innych przepisach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.