Sernik dyniowy z solonym karmelem i ciastkami Lotus

 

Sernik dyniowy bardzo lubimy i kiedy przychodzi odpowiedni moment jesieni, zabieram się za robotę. Jest pysznie wilgotny, delikatny i ma wspaniały słoneczny kolor. Jest w sam raz na weekend i radosne spotkania przy stole. Właśnie taki czas nadszedł. Zapraszam.

tortownica o średnicy 19 cm
spód
125g ciastek Lotus
60g miękkiego masła

masa serowa
400 g sera twarogowego
200 g mascarpone
200 g puree z pieczonej dyni
100 g drobnego cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki kardamonu
1/2 łyżeczki imbiru
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
3 łyżki maizeny lub mąki ziemniaczanej
4 średnie jajka

 

 

Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Dno tortownicy wyłóż papierem do wypieków i wysmaruj masłem – dno i boki formy.
Ciastka połam i przełóż do kielicha blendera, dodaj miękkie masło i zmiksuj. Masą wyłóż spód tortownicy i wstaw do lodówki.

Piekarnik nastaw na 160 st. z opcją góra – dół. Na na dno wstaw pojemnik z wodą. Do misy miksera przełóż wszystkie składniki masy serowej oprócz jajek. Miksuj do połączenia. Teraz do masy serowej stopniowo dodawaj po jednym jajku. Miksuj krótko, do połączenia z masą serową. Wylej masę na spód ciasteczkowy, owiń tortownicę folią aluminiową i wstaw do piekarnika. Piecz przez 60 minut. Wyłącz piekarnik i otwórz, aby wypuścić parę. Zamknij i zostaw sernik do ostygnięcia. Wystaw sernik na blat i po całkowitym wystudzeniu przykryj go i wstaw do lodówki na całą noc.

 

 

Karmel z solą
100 g cukru
50 g masła
100 ml śmietanki kremówki
sól drobna lub gruba

Do garnuszka wsyp cukier i rozprowadź go po całym dnie. Podgrzewaj na średnim ogniu ( nie mieszam) do czasu, aż cukier się rozpuści i zacznie się karmelizować.
Gdy osiągnie brązowy kolor dodaj masło i wymieszaj, aż się połączy z karmelem.
Wlej śmietankę i dalej mieszaj do zagotowania. W międzyczasie dodaj sól.
Zestaw garnek z ognia i przelej karmel do słoika lub sosjerki.

dekoracja sernika
ciastka Lotus
solony karmel

Ciastka dokładnie zmiksuj na piasek. Sernik polej karmelem i posyp ciasteczkowym piaskiem. Podawaj !

Zapraszam też na sernik dyniowy z pestkami dyni – TUTAJ.

18 thoughts on “Sernik dyniowy z solonym karmelem i ciastkami Lotus

  1. Lubię serniki, ale takiego dyniowego jeszcze nie jadłam. Na pewno jest smaczny.

  2. Jeszcze nigdy nie jadłam ciasta z dynią. A że serniki uwielbiam, to bym się skusiła na tego 🙂 Przepis już wiem komu podeślę i wproszę się potem na kawę i ciacho 😉

  3. Solony karmel to wciąż cieszący się popularnością smak ale w połączeniu z dynią… no ciekawe i na czasie:)

  4. Uwielbiam serniki ale takiego z dynia nie jadłam 🙂 przepis wykorzystam bo wygląda obłednie 😉

  5. Kocham serniki, uwielbiam dynię, więc jestem pewna, że takie połączenie mnie zachwyci… już sam przepis i zdjęcia mnie zachwycają :))) Serniczek wygląda pysznie :))
    Pozdrawiam serdecznie, Agness <3

  6. Och, ale kusisz Aniu tymi sernikami dyniowymi 🙂 Ślinka cieknie na sam widok. Muszę chyba zrobić swój twaróg I koniecznie spróbować tego jesiennego cuda

  7. Od dawna za mną chodzi taki sernik. Wszystko idealnie skomponowane. Dynia, ser i karmel.

  8. Ale przepiękny kolor, wspaniały smak być musi! czuję się zachęcona wręcz ponaglona aby spróbować go upiec na weekendzie!

    • Kasiu, bo to sernik na teraz właśnie. Ma przywoływać słońce. Jeżeli upieczesz go w weekend, będzie słodką osłodą wolnego czasu.

  9. Cudowny! Właśnie dzisiaj miałam w planie sernikobrownie, ale chyba się nie wyrobię 🙁

Skomentuj Amber Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.