Sandacz z patelni z boczniakami. Letnio…

 

Mieliśmy ochotę na letnią rybę. W torbie świeże boczniaki i Chardonnay w lodówce. Brakowało ryby, po którą pojechałam bardzo ochoczo. Letnie miasto wcale nie opustoszało i nie wiało pustką. Oczekiwaną jak na wakacje przystało. Świeże ryby dojechały mimo letnich korków i równie ochoczo wróciłam zatłoczonym miastem. Od razu otworzyliśmy wino, a ryba prawie dochodziła na patelni. Letni obiad podany!

 

 

Sandacz z patelni z bczniakami

3 filety świeżego sandacza
200 g boczniaków eko
2 młode cebule
2 ząbki czosnku
1 łyżka natki pietruszki
sól i pieprz do smaku
2 łyżki klarowanego masła
1/2 cytryny bio

Kawałki ryby myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Skrapiamy cytryną i posypujemy pieprzem. Odkładamy. Boczniaki rozrywamy na mniejsze kawałki, w razie potrzeby oczyszczamy. Na patelni kładziemy 1/2 łyżki masła, rozgrzewamy i wrzucamy pokrojone cebule i czosnek. Blanszujemy i dodajemy boczniaki. Rumienimy je ze wszystkich stron i odkładamy do miseczki. Na patelnię dodajemy 1 łyżkę masłą i kładziemy rybę. Rumienimy ją na sporym ogniu z obu stron. Zmniejszamy grzanie i dodajemy boczniaki oraz resztę masła. Podsmażamy razem chwilę, skrapiamy resztą soku z cytryny, posypujemy solą, pieprzem i natką pietruszki. Od razu podajemy z grzankami i schłodzonym białym winem.

28 thoughts on “Sandacz z patelni z boczniakami. Letnio…

  1. Takie danie to szczególnie by mojej mamie posmakowało!

  2. Fajne połączenie ryby i grzybów!

  3. Aniu pysznie wygląda Twój letni obiad 🙂 Polecam wypróbowanie też z kurkami 🙂 Pozdrawiam

  4. Nigdy nie jadłam boczniaków, zastanawiałam się z czym to można ugryźć 😀 Twoja propozycja i wygląda i brzmi smacznie

  5. Papierowa Łowczyni

    Wygląda bardzo apetycznie, aż chce się go zjeść od razu z patelni 🙂

  6. Kilka dobrych składników i wyczarowałaś królewski posiłek!
    Wszystko w jednej patelni to coś dla mnie! Mniam!

  7. Nie wiem co bardziej mnie kusi: to wino, ta ryba czy…całokształt 😉 No to biorę wszystko, po co się rozdrabniać 😉

  8. Wygląda wprost przepysznie. Doskonała propozycja na jutrzejszy obiad.

  9. Wędrówki po kuchni

    Takie danie do mnie zdecydowanie przemawia, Pysznie!

  10. Wygląda super 🙂 Uwielbiam tak podane ryby.

  11. Jeszcze nigdy nie miałyśmy okazji spróbować połączenia ryby z boczniakami a wygląda naprawdę wyśmienicie 🙂

  12. Boczniaki, cebulka, pietruszka – pyszne, natomiast ryba niestety nie dla mnie. Choć rzeczywiście, letni to przepis 😉

  13. Wspaniałe danie, pysznie było 🙂

  14. Strasznie trudno u nas kupić jakąś rozsądną rybę, a o sandaczu nie ma co marzyć, tych mrożonych „cudów” z marketu nie kupuję, inna sprawa, że jeżeli chodzi o ryby to nie bardzo potrafię je zrobić, tylko w panierce i właściwie tyle… Muszę spróbować jak trafię na jakiś lepszy kawałek ryby.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską, zamieszkałą ul. Niezapominajki 1/1 05-500 Nowa Iwiczna w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.